Güçlü olan kanser değil, besinler
Diyetisyen Salih Gürel, sağlıklı tüketilen besinler sayesinde kanser riskinin azaldığını söyledi
15.09.2019 00:00:00
![Güçlü olan kanser değil, besinler](resimler/haberler/24/guclu-olan-kanser-degil-besinler-H1326705-11.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Güçlü olan kanser değil, besinler](resimler/haberler/24/guclu-olan-kanser-degil-besinler-H1326705-12.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Sağlıklı bir diyetin kanser riskini ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık riskini azalttığını belirten Diyetisyen Salih Gürel, "Deneysel çalışmalarda kansere karşı koruyucu olabileceği gösterilmiş olan fitokimyasalları başlıca dört grupta toplayabiliriz. Bunlardan birincisi lignanlar (lifçe zengin gıdalar, çilek, kiraz, böğürtlen, tahıllar, çavdar, yağlı tohumlar; keten tohumu, susam, fındık, ay çekirdeği, zeytin, soğuk sıkma bitkisel yağlarda bulunur) ve isoflavonları (soya fasulyesi, soya ürünlerine bol bulunur) içeren fitoöstrojenlerdir" dedi.
İkinci grupta sarı, kırmızı ve koyu yeşil yapraklı sebze ve meyvelerde bolca bulunan karoten, likopen, kriptoksantin, lutein vb. karotenoidler yer aldığını ifade eden Gürel, "Soğan, sarımsak ve turpgillerde bolca bulunan organo sülfür bileşikleri de bu grupta yer alan önemli fitokimyasallardır. Meyve ve sebzeler, yeşil çay, siyah çay, üzüm, üzüm çekirdeğinde bulunan polifenoller de kansere karşı koruyucu etki gösterdiği bilinen önemli fitokimyasallardır. Sebze, meyve, tam tahıl ve baklagillerde yer alan ve yukarıda sayılan maddelerin kendilerinin mi yoksa besinlerdeki varlığının mı kanserden koruyucu olduğu iyi bilinmediği için bu besinlerin hepsinin tüketilmesi önerilmektedir" diye konuştu.
'Lifli gıdaları bol bol tüketin'
Diyetisyen Gürel, besinler hakkında şu bilgileri verdi:
"Kırmızı et (özellikle uygun şekilde pişirilmiş olmasına dikkat ederek) ve hayvansal yağları az tüketin. Günde 5 porsiyon çiğ ya da az pişmiş meyve sebze tüketin. Lifli gıdaları bol bol tüketin. Balık tüketimini arttırın (kirli su havuzları ve çevre kirliliğinin olduğu deniz kıyılarında yetiştirilmemiş olması koşuluyla). Tuz ve tuzlu yiyecekleri az tüketin. Şeker ve şekerli yiyecekleri az tüketin. Tam tahıl ürünlerini, kahverengi pirinç vb. ürünleri tercih edin. Kızartmalardan mümkün olduğu kadar uzak durun. Kızartma yapacaksanız bitkisel yağları veya zeytinyağını tercih edin. Tereyağını kızartmada kullanmayın. Alkollü içeceklerden uzak durun ya da tüketimini azaltın." İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.