logo
16 NİSAN 2025

Gıdaya hile karıştı

24.12.2005 00:00:00
Beyaz eti klorlayıp taze görüntüsü veriyorlar, küflü kaşarlar eritme peyniri yapılıyor, baharata kurutulmuş ot ve sap karıştırıyorlar. Temel gıda maddeleri başta olmak üzere sofralara konan birçok gıdanın içine insan sağlığınada zarar verecek nitelikte maddeler katıldığı, yiyeceklerin kimyasal işleme tabi tutulduğu bildirildi. Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda ev kadınlarına yönelik konferansta konuşan Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Seza Avunduk, "Gıdada teknoloji, hilenin hızına yetişemiyor. Hile teknolojiden hızlı gelişiyor" dedi. Hangi hilelere başvuruyorlarDr. Avunduk, bazı gıda maddelerinde yapılan hileleri şöyle sıraladı: "Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor. Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor. Sütün yağı alınıp yerine margarin konuluyor. Küflü kaşarlar eritme peyniri yapılıyor. Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor. Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor. Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor. Zeytinyağına rafine ayçicek, kanola, fındık ve tereyağı karıştırılıyor. Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeniden imal ediliyor. Salam ve sosislerin içine hayvansal etsel atıklar katılıyor. Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor. Baharatlar arasına kurutulmuş ot ve sap karıştırılıyor. Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor." Türkiye'de sahte gıda piyasasında ürün yelpazesinin bir hayli geniş olduğunu dile getiren Avunduk, "Türkiye'de 27 bin gıda sanayii işletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Çünkü bunlardan sadece 17 bini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda siciline kayıtlı" diye konuştu.Patateste kararma varsa...Tescilli ve güvenilir ürünleri seçmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Avunduk, gıdalarda hormon konusuna dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Hormon konusunda hazırlanan bir raporla bazı püf noktaların belirlendiğini kaydeden Avunduk, şöyle devam etti: "Bu rapora göre, domates çekirdeksiz ve içi cıvıksa, patlıcanın içi süngerimsi ve çekirdeksizse, kabak çekirdeksizse, biber aşırı iri ve büyükse, patates şekilsiz ve içinde kararmalar varsa, karpuzun çekirdek yerleri boşsa bu yiyeceklerin hormonlu olduğu anlamına geliyor. Bu raporda 15 Ekim-10 Kasım, 10 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında domates yenmemesi öneriliyor. 15 Kasım-15 Mayıs arasında patlıcan, 1 Kasım-15 Mayıs tarihleri arasında da kabak yenmemesi gerektiği ifade ediliyor." Kadınlara çocuklarını doğal gıdalarla beslemelerini öneren Avunduk, "Vitamin alacağını düşünerek belki de bu tarihler arasında bu tip şeyleri yediriyoruz ama hata ediyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Katil olay yerinde görüldü
Netanyahu, işgal altındaki Gazze'ye gitti
Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi
DEM Parti'den açıklama
600 bin kamu işçisi merakla bekliyor
Zam pazarlığı yarın başlıyor
Takvim netleşti mi?
25 bin yeni öğretmen ataması için süreç başladı
Minguzzi'nin mezarını tahrip eden şahsın ifadesi ortaya çıktı
"O anki sinirle eylemleri gerçekleştirdim"
İslam ülkelerinin yapamadığını Maldivler yaptı
İsrail pasaportlu kişilerin ülkeye girişini yasakladı
Bungalovdaki gizli kamera skandalında flaş gelişme
31 yaşındaki işletme sahibi adliyeye sevk edildi
Trump'ın hedefinde bu kez Harvard Üniversitesi var
Talep listesini reddeden üniversitenin federal fonlarını durdurdu
Şehit Nurettin Tokyürek gözyaşlarıyla uğurlandı
Şehit Tokyürek Erzurum'da defnedildi
Vahşi Yahudilerden katiam üstüne katliam
Siyonist barbarlar çadırları vurdu
Sonu kansere kadar gidiyor
Spor kıyafetleri zehir saçıyor
Bu işin sonu yine acı bitecek
Ekonomi yeniden cari açık kıskacında
Şikayetler katlanıyor
Elektrikli araçlar saç baş yolduruyor
Ticaret Bakanı Bolat, Suriye yolcusu
Suriye'nin Türkiye'ye uyguladığı yüksek gümrük vergileri masada
Özlem ve minnetle
Prof. Dr. Haydar Baş anıldı
Katil olay yerinde görüldü
Netanyahu, işgal altındaki Gazze'ye gitti
Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi
DEM Parti'den açıklama
600 bin kamu işçisi merakla bekliyor
Zam pazarlığı yarın başlıyor
Takvim netleşti mi?
25 bin yeni öğretmen ataması için süreç başladı
Minguzzi'nin mezarını tahrip eden şahsın ifadesi ortaya çıktı
"O anki sinirle eylemleri gerçekleştirdim"
İslam ülkelerinin yapamadığını Maldivler yaptı
İsrail pasaportlu kişilerin ülkeye girişini yasakladı
Bungalovdaki gizli kamera skandalında flaş gelişme
31 yaşındaki işletme sahibi adliyeye sevk edildi
Trump'ın hedefinde bu kez Harvard Üniversitesi var
Talep listesini reddeden üniversitenin federal fonlarını durdurdu
Şehit Nurettin Tokyürek gözyaşlarıyla uğurlandı
Şehit Tokyürek Erzurum'da defnedildi
Vahşi Yahudilerden katiam üstüne katliam
Siyonist barbarlar çadırları vurdu
Sonu kansere kadar gidiyor
Spor kıyafetleri zehir saçıyor
Bu işin sonu yine acı bitecek
Ekonomi yeniden cari açık kıskacında
Şikayetler katlanıyor
Elektrikli araçlar saç baş yolduruyor
Ticaret Bakanı Bolat, Suriye yolcusu
Suriye'nin Türkiye'ye uyguladığı yüksek gümrük vergileri masada
Özlem ve minnetle
Prof. Dr. Haydar Baş anıldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.