Son günlerde gıda sektörünün en önemli gündem maddelerinden birisi olarak karşımıza çıkan, iskansız gıda üreten işyerlerine ruhsat verilmemesine tepkiler artarak devam ediyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, daha önceleri gıda üreten işyerlerine çalışma iznini kaymakamlıkların verdiğini, bütün çalışma şartlarını yerine getirdikten sonra daimi gıda üretme ruhsatının alınabildiğini söyledi. Yeni Gıda Yasası ile birlikte bir takım değişikliklerin yapıldığını söyleyen Mehmet Yıldırım, "Sayın Başbakanımız çıktı ve 'gıda üretim ruhsatlandırma ve kontrol işlerini Tarım Bakanlığı'na devrettiklerini, yetkilerin tek elde toplanması sebebiyle bürokrasinin azalacağını ve gıda üreticilerinin daha rahat faaliyet yürütebileceğini' söyledi. Doğal olarak bizler de işlerimizin kolaylaştırılacağı düşüncesiyle bu açıklamaya sevindik. Ama bugün itibarıyla yeni bir hadise ortaya çıktı. İskansız yerlere ruhsat verilemez anlayışıyla karşı karşıyayız. Zaten Türkiye geneline baktığımızda iskanlı yer bulmak hayli zor görünüyor. İstanbul'da da durum farklı değil. İstanbul'da yapılaşmanın yüzde 80 oranında iskansız olduğu söyleniyor. Bu duruma ilave olarak devletin kendisi devasa sanayi siteleri inşa etmiş. Bu mekanların iskanları yok. Bir çoğuna ruhsat verilmiyor. Aylarca böyle bir sıkıntı yaşadık." şeklinde konuştu. Üretim yapılacak mekanın ruhsatının olup olmamasıyla hiçbir alakasının bulunmadığını iddia eden Yıldırım, konunun birinci sorumlusunun belediyeler olduğuna dikkat çekerek, "Binayı yaptıran, suyunu, elektriğini, doğalgazını veren belediyelerin kendisi. Bütün bunlara rağmen gıda üretimi yapacak insanlara 'iskanın yok, izin veremem' demeye kimsenin hakkı yoktur." şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.