logo
18 EKİM 2024

Gıda israfı korkunç boyutta

Türkiye'de her yıl 96 ülkenin milli gelirini aşan 35 milyar dolar tutarında gıdanın üretim ile tüketim arasında ısraf edildiğine dikkat çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “İsrafla mücadele tarlada başlamalıdır” diye konuştu
 

01.06.2020 17:56:00
 Gıda israfı korkunç boyutta
 Gıda israfı korkunç boyutta

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de gıda israfının boyutlarının büyüklüğüne dikkat çekti. Üretimden sofraya her aşamada gıda israfının büyük boyutlara ulaştığını ifade eden Bayraktar, ülkemizde üretim, kullanım, piyasa ve tüketim esnasında israf edilen gıdanın parasal boyutunun 35.4 milyar doları bulduğunu bildirdi. Dünyada 820 milyon insan açlık çekerken, her yıl 10 milyonun üzerinde insan açlıktan ölürken, yılda üretilen 4 milyar tonluk gıdanın 1.3 milyar tonunun tüketilemeden israf edildiğini ifade eden Bayraktar, bu gıdanın yarısına yakın bir kısmıyla bile dünyadaki açlığın tamamen ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Bayraktar, açlık sorununu çözmenin yolunun israfı önlemekten geçtiğini vurguladı. Bilimsel araştırmalara göre, tarladan sofraya gıda israfının gelişmiş ülkelerde yüzde 40'ı bulduğuna, Türkiye'de sebze ve meyvenin en az dörtte birinin tüketilemeden çöpe gittiğine, Türkiye'deki tarladan sofraya yüzde 25-30'larda olan gıda israfıyla 20-25 milyon insanın doyurulup, açlıktan kurtarılabileceğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "İşin insani boyutu bir yana, ekonomik boyutu da çok büyük rakamlara ulaşıyor. Ülkemizde, istatistiği tutulan temel ürünlerde 2019 yılında 119,2 milyon ton olan üretimin 10,7 milyon tonu sofraya ulaşamadan, kaybedildi. Sadece bu bile 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin tüketebileceğinden fazla ürün demektir. Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türkiye gibi çok ekmek tüketen bir ülkede bile bu rakamla 6 milyon nüfusun ekmek ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir."

İsraf 35 milyar doları aşıyor

2018 yılında gıda ve alkolsüz içecekler için yapılan hane halkı harcamasının 90.6 milyar dolara ulaştığını, belirten Bayraktar, bu tutarın yüzde 25-30'u israf ediliyor. Buna göre nihai tüketicide israf, 27.2 milyar dolara ulaşıyor. Yapılan hesaba göre, üretim, kullanım ve piyasa kayıpları da tüketici fiyatlarıyla 8.2 milyar doları buluyor. Böylece, toplam kayıp 35.4 milyar dolara ulaşıyor" dedi. Dünya Bankası tahminlerine göre, 2018 yılında 193 ülkeden 96'sının gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH), 35.4 milyar doların altında olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Bizdeki gıda israfının 35.4 milyar doları bulması israfın boyutlarının korkunç olduğunu gösteriyor. Bu ülkelerin birçoğu açlıktan çok sıkıntı çekiyor. Üstelik gıda şu günlerde ön plana çıktığı için bu israfın önlenmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor." Bayraktar, dünyada bu kadar aç insan varken, israfı önlemenin 7'den 70'e herkesin sorunu olduğunu kaydetti.

Üretim aşamasında kayıplar büyük

Bitkisel üretimde, hasat, taşıma, depolama aşamalarında kayıplar yaşandığını belirten Bayraktar, üretimden tüketime kadar yüzde 25'i bulan kayıpların yaklaşık yüzde 60'ının hasat ve depolama safhasında meydana geldiğini belirtti. Bayraktar şunları söyledi: "Zamanında ve uygun araçlarla yapılamayan hasat işleri ve gerekli koşulları taşımayan depolama sistemlerine bağlı olarak ürünlerin önemli bir kısmında kayıplar meydana gelmektedir. Yani 8,2 milyar dolarlık toplam kaybın yaklaşık 4.9 milyar doları hasat, taşıma, depolama kayıplarıdır. Tarımsal üretimde hasattaki kayıplar miktar olarak 5.1 milyon tonu bulurken, bu miktar 2019 yılı döviz kuruyla 3.1 milyar dolara denk geliyor. Bu rakam Türkiye'nin 34.5 milyar dolarlık bitkisel üretim değerinin yüzde 9'unu oluşturuyor. Yaş sebze ve meyvedeki kayıp oranları tür ve çeşitlere göre yüzde 10 ile 30 arasında değişiyor. Toplam yaş sebze ve meyve üretimimizin 51.4 milyon ton olduğu dikkate alındığında her yıl, toplam yaş sebze ve meyve üretimimizin 5.1 ile 15.4 milyon ton arasındaki kısmı zayi olmaktadır. Meyve ve sebzelerde hasat sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 oranlarında kayıp meydana gelmektedir. Zamanında ve uygun araç gereçlerle yapılmayan hasat işlemleri esnasında oluşan biçerdöver kayıpları ise yüzde 2 civarındadır."

İsrafla mücadele tarlada başlamalı

İsraf ile ilgili mücadelenin tarladan başlaması gerektiğini belirten Bayraktar, üreticilerin yetiştirme teknikleri ve hasat teknikleri konusunda da bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Tarladan sofraya israfla mücadele eksiksiz ve etkili bir şekilde yapılmalıdır. Tarımda kültürel işlemlerden, yetiştirme tekniklerine, hastalık ve zararlılarla mücadeleye, hasada, depolama, paketleme ve pazara ulaştırmaya, tüketicinin bilinçli tüketimine kadar her aşamada israfı en aza indirecek uygulamalara öncelik verilmeli, yatırımlar buna göre yapılmalı, toplumlar buna göre örgütlenmelidir. Hasat edilen ürünler uygun şekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır. Bu amaçla soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir."  

"İsrail, Filistin'deki yasa dışı varlığına son vermeli"
BM, 'hukuki pozisyon belgesini' açıkladı
Bakan Tunç'tan Muğla'daki orman yangınlarıyla ilgili açıklama
"17'si yazlık 29 yapı zarar gördü"
Neden kışın yaz saati uygulamasına devam ediliyor?
Kışın yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlar
Artık banka zorunlu
7 bin lirayı geçen her ödeme...!
Şirket kuruluşları yavaşladı
Kapanan şirketlerde artış var
Aksaray'da korkunç kaza
Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
Hamas'ın lider kadrosu yine değişecek
Sinvar da şehit düştü?
Hollanda ilk sırada
Türkiye'nin emeklileri sondan üçüncü!
Şimşek'in politikaları nefes aldırmıyor
Sanayici şeytan üçgeninde boğuluyor
2025 bütçesi bağlandı!
Açık hedefi dudak uçuklattı
İşte açılımın ve yeni anayasanın gerçek nedeni
Babüroğlu: Türkiye buna ikna edildi
Katiller yine okul vurdu
İsrail Gazze'de 22 kişiyi daha katletti
Merkez Bankası faiz kararını verdi
Yüzde 50'de sabit kaldı
Uzmanı Sivas depremini yorumladı
'Ölü fay harekete geçti'
"İsrail, Filistin'deki yasa dışı varlığına son vermeli"
BM, 'hukuki pozisyon belgesini' açıkladı
Bakan Tunç'tan Muğla'daki orman yangınlarıyla ilgili açıklama
"17'si yazlık 29 yapı zarar gördü"
Neden kışın yaz saati uygulamasına devam ediliyor?
Kışın yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlar
Artık banka zorunlu
7 bin lirayı geçen her ödeme...!
Şirket kuruluşları yavaşladı
Kapanan şirketlerde artış var
Aksaray'da korkunç kaza
Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
Hamas'ın lider kadrosu yine değişecek
Sinvar da şehit düştü?
Hollanda ilk sırada
Türkiye'nin emeklileri sondan üçüncü!
Şimşek'in politikaları nefes aldırmıyor
Sanayici şeytan üçgeninde boğuluyor
2025 bütçesi bağlandı!
Açık hedefi dudak uçuklattı
İşte açılımın ve yeni anayasanın gerçek nedeni
Babüroğlu: Türkiye buna ikna edildi
Katiller yine okul vurdu
İsrail Gazze'de 22 kişiyi daha katletti
Merkez Bankası faiz kararını verdi
Yüzde 50'de sabit kaldı
Uzmanı Sivas depremini yorumladı
'Ölü fay harekete geçti'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.