Ekonomik kriz nedir? Neden çıkar? Kimleri etkiler? Krizleri Kimler çıkartır?
Ekonomik kriz, ihtiyacımız olan yiyeceğimizin, içeceğimizin, giyineceğimizin, oturduğumuz iskân ettiğimiz evimizin, barkımızın hâsılı yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz malların bir anda alım gücümüzü aşacak seviyede pahalılaşması veya piyasada bulunmamasıdır.
İlk başta şunu söylemek isterim ki, ekonomik krizler büyük savaşlardan, depremlerden, kuraklıktan çıkmıyor!
Evet, ister küresel, ister yerel bütün ekonomik krizler, uygulanan ekonomik modellerin neticesinde kaçınılmaz sonuç olarak çıkmaktadır. (Milli Ekonomi Modeli, Prof. Dr. Haydar Baş, s.25)
Krizlerin doğurduğu her türlü faturayı bireyler, hane halkları, emek ve üretimi ortaya koyan reel sektör şirketleri ödemek zorunda kalmıştır. Her krizden sonra insanlık biraz daha fakirleşmiş, şirketler iflas etmiş, işsizlik patlamış ve borçlar artmıştır. (Milli Ekonomi Modeli Prof. Dr. Haydar Baş s. 25)
Bu krizlerden kazananlar, parayı elinde bulunduran ve yöneten küresel güçler olmuştur. Çıkan ve çıkartılan her kriz, onların dünyayı tek merkezden idare etmek için geliştirdikleri küreselleşme projesine ve dünyayı yeniden dizayn etmelerine hizmet etmektedir. (Milli Ekonomi Modeli Prof. Dr. Haydar Baş s. 25)
1873'te ABD'de çıkan ve dünyayı etkileyen ilk küresel kriz, üretim fazlası, talep daralması nedeniyle meydana gelmiştir. Krizi fırsata çeviren küresel güçler ise batan bankaların, fabrika ve reel şirketlerin yeni sahipleri konumuna gelmişlerdir. (Milli Ekonomi Modeli Prof. Dr. Haydar Baş s. 25)
Dünyanın gördüğü en büyük ekonomik kriz, 1929 yılındaki büyük bunalım 'Kara Perşembe' krizi olarak tarihe geçen krizdir. Ana sebebi, ABD'de üretilen malları, tüketecek işçi sınıfının ücretlerinin, üretilen malları satın alamamasındandır.
ABD'de 1920'li yılların başlarında bankaların, üretilen konut ve otomobiller başta olmak üzere dayanıklı tüketim mallarının satın alınabilmesi için verdiği kredilerle üretilen mallar tüketilmeye çalışılmış, fakat kredilerin çoğunun ödenememesi, hisse senetlerinin yarattığı gerçek üretime dayanmayan büyüme, ABD borsasını dibe vurdurmuş, bir haftada 1.5 milyon yatırımcı 300 milyar dolar kaybetmiştir.
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, "Bugün yaşadığımız ekonomik tablo planlı bir soygundur" diyerek, yaşadığımız ekonomik krizlerin aslında bir hırsızlık planı olduğunu açıkça ifade etmektedir.
Bir tırnakçının gözünüzün önünde el çabukluğu ile paranızı çalmasını hala göremeyecek misiniz? Gerçekten siz bu krizin, dünyanın gördüğü diğer krizler gibi plansız programsız olduğunu mu sanıyorsunuz?
Lütfen Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in kaleme aldığı Milli Ekonomi Modeli adlı eseri bir okuyun! İnsanlara yaşatılan ekonomik krizleri anlar, adaletli, müreffeh bir hayatın çok kolay bir şekilde hayata geçirilebileceğinin reçetesini anlaşılır bir dille okuyup anlayabilirsiniz.
- Denizcilik İşletmeleri / 27.12.2024
- Savaşların kazananları! / 06.12.2024
- Ortadoğu’da gözü olanlar! / 25.10.2024
- Şam’ın ve Halep’in limanı Beyrut’tur! / 18.10.2024
- Kahire’deki Türk şehitliği! / 20.09.2024
- Kavimler göçü veya sığınmacılar! / 17.08.2024
- Avrupalıların keşif dediği ‘sömürü’! / 09.08.2024
- Top oynayan çocuklara atılan füze / 30.07.2024
- Kerbela! / 16.07.2024