İngiltere'den sonra Yeni Zelanda da bazı soya soslarının kansere yol açan kimyasallar içerdiğini ortaya koyan araştırma üzerine tüketicileri uyardı.
İngiltere Gıda Standartları İdaresi'nin araştırmasında, incelenen 100 soya sosu örneğinin üçte birinde, her gün alınması halinde kansereyol açabilen 3MCPD kimyasalının yüksek seviyede bulunduğu saptanmıştı.
Bazı soya soslarında da, hiçbir gıda maddesine konulmaması gereken1,3-DCP kimyasalının bulunduğu tespit edildi.
Yeni Zelanda Sağlık Genel Müdürü Karen Poutasi, İngiltere'nin uyarıda bulunduğu, Tayland, Çin, Hong Kong ve Tayland'dan gelen soya sosları markalarının Yeni Zelanda'da da satılıp satılmadığı tespit edilinceye kadar soya sosu ürünlerinin kullanılmamasını istedi.
Uyarıdan sonra, Yeni Zelanda'daki marketlerin raflarından soyu sosları indirildi.
Tayland: Tehlike yok
Tayland Gıda ve İlaç Yönetimi, soya sosunun içindeki kimyasal maddelerin kansere neden olduğuna dair kesin kanıt bulunmadığını bildirdi.
Gıda ve İlaç Yönetimi Genel Sekreteri Vichai Chokevivat, yaptığı açıklamada, birçok Tayland soya sosu markasında, ihraç edilenler dahilolmak üzere, 3-MCPD ve 1,3-DCP kimyasallarının kalkınmış ülkelerde kabul edilen seviyelerde bulunduğunu kaydetti.
Araştırmalarda, bu kimyasalların farelerde kansere neden olabileceğinin bulunduğunu, ancak insanlarda kansere yol açması için varolan miktarın bin katının alınması gerektiğini belirten Genel Sekreter, insan bağışıklık sisteminin, bu kimyasalların zararlı etkilerini bir noktaya kadar reddebileceğini söyledi. Genel Sekreter, bu kimyasalların kansere neden olduğu dair kanıt olmamasına rağmen, Taylandlı sağlık ve araştırma ajanslarının gıdalarda kullanılan kimyasalların azaltılması için teknolojilerini geliştireceklerini kaydetti.
İngiltere Gıda Standartları İdaresi'nin araştırmasında, incelenen 100 soya sosu örneğinin üçte birinde, her gün alınması halinde kansereyol açabilen 3MCPD kimyasalının yüksek seviyede bulunduğu saptanmıştı.
Bazı soya soslarında da, hiçbir gıda maddesine konulmaması gereken1,3-DCP kimyasalının bulunduğu tespit edildi.
Yeni Zelanda Sağlık Genel Müdürü Karen Poutasi, İngiltere'nin uyarıda bulunduğu, Tayland, Çin, Hong Kong ve Tayland'dan gelen soya sosları markalarının Yeni Zelanda'da da satılıp satılmadığı tespit edilinceye kadar soya sosu ürünlerinin kullanılmamasını istedi.
Uyarıdan sonra, Yeni Zelanda'daki marketlerin raflarından soyu sosları indirildi.
Tayland: Tehlike yok
Tayland Gıda ve İlaç Yönetimi, soya sosunun içindeki kimyasal maddelerin kansere neden olduğuna dair kesin kanıt bulunmadığını bildirdi.
Gıda ve İlaç Yönetimi Genel Sekreteri Vichai Chokevivat, yaptığı açıklamada, birçok Tayland soya sosu markasında, ihraç edilenler dahilolmak üzere, 3-MCPD ve 1,3-DCP kimyasallarının kalkınmış ülkelerde kabul edilen seviyelerde bulunduğunu kaydetti.
Araştırmalarda, bu kimyasalların farelerde kansere neden olabileceğinin bulunduğunu, ancak insanlarda kansere yol açması için varolan miktarın bin katının alınması gerektiğini belirten Genel Sekreter, insan bağışıklık sisteminin, bu kimyasalların zararlı etkilerini bir noktaya kadar reddebileceğini söyledi. Genel Sekreter, bu kimyasalların kansere neden olduğu dair kanıt olmamasına rağmen, Taylandlı sağlık ve araştırma ajanslarının gıdalarda kullanılan kimyasalların azaltılması için teknolojilerini geliştireceklerini kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.