Mü'minin silahı ve dinin temel direklerinden biri olan dua, Allah'a yalvarmak ve muradını istemektir.
Hadislerde duada ısrar etmek ve icabete erişmesinden ümidi kesmemek önemle vurgulanmıştır. Hz. Resûlullah'tan (s.a.a) şöyle nakledilmiştir: "Allah Teâlâ duada ısrar edenleri sever."
Allah Teâlâ, işlerimiz hakkında dua ettiğimizde, duada çok istekte bulunmamızı, tafsilatlı söylememizi, kısadan geçmememizi ve tekil olarak istekte bulunmamızı sever. Ehl-i Beyt imamlarımızın dua hakkındaki görüşlerinden bir kısmını şöyle özetledik:
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle nakledilmiştir: "Allah'a (c.c) edilen her duada, Muhammed ve Âli Muhammed'e salat getirilmedikçe o duanın göğe çıkması engellenir.
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle nakledilmiştir: "Dua ettiğinde kalbinle (Allah'a) yönel ve istediğin şeyin kapının eşiğinde olduğunu düşün.
İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ, kul dua ettiğinde onun ne demek istediğini çok iyi bilir, fakat hacetlerini birer birer kendisine söylemesini sever. Öyleyse dua ettiğinde hacetlerini (bir-bir) söyle."
Hz. Resûlullah'tan (s.a.a) şöyle nakledilmiştir: "Allah Teâlâ duada ısrar edenleri sever."
Hz. Ali'den (a.s) de şöyle nakletmişlerdir: "Dua, mü'minin kalkanıdır. Bir kapıyı çok çalarsan o kapı yüzüne açılır."
Bu konuda İmam Sadık (a.s) ise şöyle buyurmuştur: "İlahi kaza ve kader kesinleştikten sonra bile dua onu geri çevirir." Öyleyse çok dua et. Çünkü o, her rahmetin anahtarı ve her hacetin kabulünün vesilesidir. Allah katında olana ancak duayla erişmek mümkündür. Çok çalınan kapı çabuk açılır."
İmam Bâkır'dan (a.s) da şöyle nakledilmiştir: "Allah Teâlâ, insanların birbirlerinden ısrarla bir şey istemelerini sevmez, fakat kendisinden ısrarla bir şey istenmesini sever."
Bu hususta Hz. Ali'den (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: (Allah'tan) bir şey istediğinde rahmet kapılarını yüzüne açması için ısrar et."
İmam Sadık (a.s) şöyle diyor: "Vallahi, Allah Teâlâ, ısrarla dua eden mü'mine hacetini verir."
İmam Sadık (a.s) şöyle buyuruyor: "Hacetini iste ve istemede de ısrar et. Doğrusu Allah Teâlâ mü'min kullarından ısrar edenlerin ısrar etmesini sever."
İnsan, Allah'ın huzurunda mü'min kardeşleri hakkında dua ettiğinde ve aralarındaki kin ve nefreti giderdiğinde Allah, rahmet kapılarını onun yüzüne açar. Mü'minin mü'mine dua etmesi ve aralarındaki muhabbet, sevgi ve şefkati derinleştirmesi Allah'ın onlara rahmet anahtarlarındandır.
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Mü'minin arkasında dua etmek, rızkı dua edene götürür, belayı ondan geri çevirir ve melek, 'Allah duanı senin hakkında da kabul buyursun' der."
İmam Sadık (a.s) buyurmuştur ki: Kişinin, mü'min kardeşi arkasında dua etmesi rızkı çoğalttığı gibi belayı da uzaklaştırır."
İbn-i Halid el-Kammat, İmam Sadık'tan (a.s) şöyle naklediyor: "İcabete en çabuk erişen dua, insanın mü'min kardeşi arkasında ettiği duadır. Mü'min, kardeşi hakkında dua etmeye başladığında o şahıs üzerine görevlendirilmiş melek, 'Âmin, Allah onun iki katını da senin hakkında geçerli kılsın' der."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Adem Birinci / diğer yazıları
- İmam Cafer Sadık / 26.04.2025
- Hz Peygamber’in cömertliği / 17.04.2025
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025
- Ben vermekle emrolundum / 06.03.2025
- Hz Peygamber’in cömertliği / 17.04.2025
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025
- Ben vermekle emrolundum / 06.03.2025