Diyabete karşı 6 etkili önlem
Sinsice ilerliyor, belirtileri günlük işleri engellemediğinden önemsenmiyor. Üstelik Covid-19 pandemisinde hastaneye gitme endişesi ve hareketsizlik arttı. Bu durum diyabete davetiye çıkarıyor.
29.08.2021 17:16:00





Sinsice ilerliyor, belirtileri günlük işleri engellemediğinden önemsenmiyor. Üstelik Covid-19 pandemisinde hastaneye gitme endişesi ve hareketsizlik arttı. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek, "Ülkemizde yapılan çalışmalara göre her 7 erişkinden biri diyabet hastası. Her iki diyabet hastasından biri de hastalığının farkında bile değil. Oysa diyabet sinsi bir hastalıktır ve kişiye hissettirmeden organ fonksiyonlarını geri dönüşümsüz olarak bozabilir" dedi. Diyabet açısından yüksek riskli kişilerde yaşam tarzı değişiklikleri ile tip 2 diyabet gelişme riskinin yüzde 40-60 oranında azaltılabileceğinin bilimsel çalışmalarda gösterildiğini vurgulayan Dr. Ceydilek, diyabet riskini azaltmanın 6 etkili yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu:
• Hazır gıdalardan kaçının.
• Karbonhidrattan uzak durun. Sanayi ürünü olan şofra şekeri, karbonhidrat ve yüksek yağ barındıran yiyeceklerden uzak durun. Şekerli ve hamurlu gıdaların içinde bulunduğu basit karbonhidratlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Tam taneli tahıllar, meyve ve sebze gruplarından karbonhidrat alımı sağlanmalı, hiç karbonhidrat içermeyen diyetlerden uzak durulmalıdır. Günlük beslenme yeterli protein, lif ve yağ içermelidir.
• Sağlıklı beslenin. Bulgur yerine beyaz pirinçle yapılmış pilavdan, tahıllı ya da tam buğday unu ve çavdar ekmeği yerine beyaz ekmek tüketmekten, aşırı tuz barındırdığı için salamura besinlerden, pasta, börek, poğaça gibi besinlere yüklenmekten kaçının.
• Her gün en az 30 dakika tempolu yürüyün.
• Fazla kilolardan kurtulun. Kilo vermek için kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin, kendi bünyenize, metabolizmanıza uygun, mümkünse diyetisyen eşliğinde diyet uygulayın.
• Düzenli uyuyun.
• Ve "ağız kuruluğu, çok su içme isteği, gece idrara sık kalkma; aşırı ve sık yeme isteği, aşırı tatlı yeme isteği; el ve ayaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma hissi; ani ve istemsiz kilo kaybı" gibi belirtileri dikkate alın. EYÜP KABİL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.