logo
18 EKİM 2024

Çocukları öne sürdüler

29.03.2006 00:00:00
SON HABER Diyarbakır'da sabahki sessizlik öğle saatlerinde bozuldu. Çocukları ön saflara süren provakatörler PKK ve Abdullah Öcalan lehine gösteri yaptı.

Diyarbakır'da dün 4 PKK'lının cenaze törenine katılanların izinsiz gösterisiyle başlayan, çeşitli semtlerde toplanıp aralarında banka şubeleri ve büyük mağazaların da bulunduğu birçok işyeri, parti binası, resmi kuruluş ve araçları tahrip ederek kenti savaş alanına çeviren bölücü örgüt yandaşları, eylemlerini bugün de yer yer sürdürdü.

Dünkü olaylardan sonra işyerlerinin tahrip edileceğinden korkan esnaf kepenk açmazken, halkın büyük bölümü sokağa çıkmadı, belediye ekipleri caddelerde ve meydanlarda dozerlerle barikatları kaldırıp taş, sopa ve cam kırıklarını temizledi. Alınan tüm güvenlik önlemlerine karşın sabah saatlerinden itibaren mahalle aralarında toplanarak PKK ve Abdullah Öcalan lehine gösteri yapan provokatörler, müdahale eden güvenlik güçlerine karşı çocukları ön saflara sürüp molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldırdı. Diyarbakır'da iki gündür devam eden olaylarda bugün öğleye kadar 36'sı güvenlik görevlisi 100'e yakın kişi yaralandı, 80 kişi gözaltına alındı.

Muş- Diyarbakır- Bingöl üçgenindeki Şenyayla Bölgesi'nde güvenlik güçlerinin geçen hafta gerçekleştirdiği operasyonda ölen PKK'lı 14 teröristten Bülent Tanışık, Muzaffer Pehlivan, Mahmut Güler ve Fatih Çetin'in cenazeleri dün Diyarbakır'da toprağa verildi. Saat 10.00'da düzenlenen cenaze töreninde toplanan yaklaşık 5 bin kişiden bazıları dağılırken, izinsiz yürüyüş yaparak kent merkezine giren yaklaşık 1000 kişilik gruba polisin engel olmak istemesiyle başlayan olaylar, özellikle Ofis, Bağlar ve Melikahmet semtlerinde sokak çatışmalarına dönüştü. Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Ocağı, PTT ve Öğrenci Yurdu'na saldıran eylemciler, banka şubeleri, ATM'leri ateşe verdi, çok sayıda mağaza, işyeri ve otomobili tahrip etti. Saldırıya uğrayan yerlerden AKP il binası da kullanılamaz hale getirildi.

Batman, Mardin ve Şanlıurfa'dan takviye gelen polis ekipleriyle, yıllar sonar ilk kez kent merkezinde görevlendirilen Özel Harekat Timleri ve jandarma birliklerinin aldığı yoğun güvenlik önlemlerine karşın olaylar gece de yer yer sürdü.

İŞYERLERİ AÇILMADIDiyarbakırlılar dünkü olaylardan sonra bugün sessiz sabaha uyandı. Esnaf göstericilerin saldırısından korktuğu için işyerlerini açmazken, okula öğrenciler ve görevliler dışında halkın büyük bölümü evlerinde kalmayı tercih etti.Balıkçılarbaşı Semti'ndeki Melikahmet Caddesi'ndeki esnaf, kepenklerini açmadıkları işyerlerinin önünde oturmaya başladı. Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İlknur Şahin, Melikahmet Caddesi'ne giderek halkın ihtiyaçlarını karşılaması için işyerlerinin açılması gerektiğini belirterek, esnaftan kepenklerini açmalarını istedi. İşyeri sahipleri, kentte yaşanan olaylarda en büyük zararı esnafın gördüğünü, dükkan ve mağazaların tahrip edildiğini belirterek, Emniyet Müdür Yardımcısı Şahin'e olumsuz yanıt verdi.

OLAYLAR YENİDEN BAŞLADIKentteki sessizlik öğle saatlerine doğru, provokatörlerin yeniden sahneye çıkmasıyla bozuldu. Bağlar Semti'ndeki Hatboyu, Medine, Emek caddeleri ile Kuruçeşme mevkiinde toplanan gruplar, çocukları ön saflara sürerek PKK ve Abdullah Öcalan lehine gösteri yapmaya başladı. Müdahale eden polislere molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldıran gruplara karşı güvenlik güçleri gözyaşartıcı gaz kullandı, panzerlerden su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Bağlar Semti'ndeki Emek Caddesi'nde toplanan yaklaşık 100 kişilik gruba polis müdahale etti. Sokakta toplanarak terör örgütü PKK lehinde slogan atan gruba polis önce göz yaşartıcı bomba attıktan sonra panzerler eşliğinde copla müdahale etti. Sokak aralarına dağılan göstericiler polise taş atmayı sürdürdü. Emek Caddesi'nde olaylar sürerken Atatürk Lisesi'nin dağılması üzerine büyük bir panik yaşandı. Öğrenciler yeniden okula girmek istedi, ancak kapılar kapandığı için bir anda kendilerini çatışmanın ortasında buldu. Göstericileri etkisiz hale getiren polisler bu kez Atatürk Lisesi öğrencilerini "Okula girin dışarı çıkmayın'' diyerek uyardı. Polisler sokaktaki binalarda oturanlara da, "Sakın aşağı bir şey atmayın girin evlerinize'' diye bağırdı.

100'DEN FAZLA YARALIDiyarbakır'da 2 gündür devam eden olaylarda bugün öğle saatlerine kadar 36'sı güvenlik görevlisi 100'den fazla kişi yaralandığı açıklandı.Kentteki hastanelerde tedavi görenler arasında bulunan göstericilerden 22 yaşındaki Tarık Atakaya adlı kişinin öldüğü öne sürüldü, ancak bu doğrulatılamadı. Yaralı polisler arasında bıçakla yaralananların da bulunduğu belirtildi.

KAR MASKELİ TİMLERDiyarbakır'da olayların yeniden başlaması üzerine göstericileri dağıtmak için devreye giren kar maskeli, ellerinde göz yaşartıcı bomba atan uzun namlulu silahlar bulanan özel harekat timleri Bağlar Semti'nde ara sokaklarda gösterici avına çıktı.Hayalet kenti andıran Bağlar semtindeki caddelerde özel harekat timleri halkın çocuklarını dışarıda bırakmamalarını istedi. Ekipler Polis Okulu ve cezaevine çıkan Öğretmenler Caddesi'ne tutaraken, PKK ve bölücübaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atarak, polislere taş atan göstericilere gaz bombası attı.

'SİLAH KULLANMAYIN' TALİMATIEmniyet Müdürü Zeki Çatalkaya telsizden yaptığı anonsta, "Şartlar oluşmadıkça kesinlikle silah kullanılmayacaktır. Silah kullanılmasından kaçınılacaktır'' dedi.Görevli ekiplerden bazılarının "Binalardan bize taş atıyor alalım mı?'' demesi üzerine Emniyet Müdürü Çatalkaya, "Binalara girilmeyecek. Polis kendini taştan korusun. Binalara girilmesin'' anonsunu yaptı.

KENTTE ASKERİ KONVOYAskeri panzerler eşliğinde kente giren jandarma komandoların yarısı Ofis semtindeki sağlık ocağı bahçesine girerken, diğer yarısı olası bir saldırıya karşı 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı bahçesinde beklemeye başladı.Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'ndeki 7'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 16'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan da çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ve tank, sabahın erken saatlerinde Diyarbakır'a hareket etti. Zırhlı araç ve tanklar, Seyrantepe Mevkii'ndeki 7'nci Kolordu Komutanlığı Karargahı'nda konuşladırıldı. Buradaki jandarma timleri, öğle saatlerinde olayların yeniden başlaması üzerine 30 araçlık konvoyla kent merkezine girdi.Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı'ndaki askerler, olası olaylara müdahale için hazır bekletilen jandarma komando timlerinden 50'si Diyarbakır Valiliği çevresinde önlemi aldı. Tam techizatlı 'Robocop' kıyafetli askerler, valilik bahçesinde hazır bekletiliyor.

BANKALARDA TEMİZLİKBalıkçılarbaşı Semti'nde dün akşam saatlerinde molotof kokteyli, taşlı, sopalı saldırıya uğrayan ateşe verilen iki banka şubesinde çalışanlar etrafa saçılan belgeleri toparlamaya çalıştı.Büyükşehir Belediyesi ile kentteki Sur, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar belediyelerine ait temizlik ekipleri, dozer ve kepçelerin yardımıyla Melikahmet, Balıkçılarbaşı, Turistik, Ofis, Bağlar, Hatboyu, Kuruçeşme, Huzurevleri, Şehitlik ve Kantar semtlerinde tahrip edilen işyerlerine ait cam kırıkları, yakılan ateşlerin külleri, yanan eşyaları ve yerlere atılan taşları gün boyu temizlemeyi sürdürdü.

DTP'li başkanın çağrısı üzerine Siirt'te de kepenkler açılmadıSİİRT'te DTP İl Başkanı Murat Avcı'nın çağrısı üzerine bugün esnaflar işyerlerini açmadı. Muş'ta çıkan çatışmada öldürülen PKK'lı 14 teröristten Siirt'te dün toprağa verilen Kenan Demir için çıkan olaylarda silahla vurularak yaralanan Muhlis Ete'nin Siirt Devlet Hastanesi'ndeki tedavi devam ediyor. Muhlis Ete'yi ziyaret ettikten sonra Devlet Hastanesi bahçesinde açıklama yapan DTP İl başkanı Murat Avcı'nın, "Kimse dükkanlarını açmayacak, öğrenciler okula gitmeyecek, kimse çarşıya inmeyecek'' çağrısından sonra Siirt'teki esnaf işyerlerini açmadı. Güvenlik güçleri çıkabilecek olası olaylara karşı önlem aldı Siirt'teki olaylardan sonra DTP İl Başkanı Murat Avcı'nın yaptığı açıklama ardından esnafın büyük bölümü bugün kepenklerini açmadı. İşyerlerini açan az sayıdaki esnaf da tehdit edildiklerini belirterek, kısa süre sonra kepenklerini kapattı. Siirt Emniyet Müdürlüğü, yetkilileri DTP ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yetkilileri ile görüşerek, kepenklerin açılması için esnafa çağrı yapılmasını istedi.
Neden kışın yaz saati uygulamasına devam ediliyor?
Kışın yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlar
Artık banka zorunlu
7 bin lirayı geçen her ödeme...!
Şirket kuruluşları yavaşladı
Kapanan şirketlerde artış var
Aksaray'da korkunç kaza
Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
Hamas'ın lider kadrosu yine değişecek
Sinvar da şehit düştü?
Hollanda ilk sırada
Türkiye'nin emeklileri sondan üçüncü!
Şimşek'in politikaları nefes aldırmıyor
Sanayici şeytan üçgeninde boğuluyor
2025 bütçesi bağlandı!
Açık hedefi dudak uçuklattı
İşte açılımın ve yeni anayasanın gerçek nedeni
Babüroğlu: Türkiye buna ikna edildi
Katiller yine okul vurdu
İsrail Gazze'de 22 kişiyi daha katletti
Merkez Bankası faiz kararını verdi
Yüzde 50'de sabit kaldı
Uzmanı Sivas depremini yorumladı
'Ölü fay harekete geçti'
MSB bilgilendirme toplantısı yaptı
Bir haftada 45 terörist etkisiz hale getirildi
Sivas'ta 4,7 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Sivas'ın merkezi
Neden kışın yaz saati uygulamasına devam ediliyor?
Kışın yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlar
Artık banka zorunlu
7 bin lirayı geçen her ödeme...!
Şirket kuruluşları yavaşladı
Kapanan şirketlerde artış var
Aksaray'da korkunç kaza
Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
Hamas'ın lider kadrosu yine değişecek
Sinvar da şehit düştü?
Hollanda ilk sırada
Türkiye'nin emeklileri sondan üçüncü!
Şimşek'in politikaları nefes aldırmıyor
Sanayici şeytan üçgeninde boğuluyor
2025 bütçesi bağlandı!
Açık hedefi dudak uçuklattı
İşte açılımın ve yeni anayasanın gerçek nedeni
Babüroğlu: Türkiye buna ikna edildi
Katiller yine okul vurdu
İsrail Gazze'de 22 kişiyi daha katletti
Merkez Bankası faiz kararını verdi
Yüzde 50'de sabit kaldı
Uzmanı Sivas depremini yorumladı
'Ölü fay harekete geçti'
MSB bilgilendirme toplantısı yaptı
Bir haftada 45 terörist etkisiz hale getirildi
Sivas'ta 4,7 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Sivas'ın merkezi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.