logo
09 NİSAN 2025

Boynu bükük nesil

06.06.2021 00:00:00
'Boynu bükük nesil' seslendirme dosyası:
Cep telefonları günlük hayatın vazgeçilmez parçaları haline geldi. Telefon kullanma yaşı 6 yaşına, telefonla oynama yaşı da 2 yaşa kadar indi. Gün içerisinde en sık tanık olunan görüntü, toplu taşıma araçlarında, evde, iş yerinde ya da yolda yürürken bile cep telefonuna bakan insanlardan oluşuyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu başını eğerek ekranlara bakıyor. Cep telefonları tıp dünyasına yeni bir hastalık kazandırdı. 
Neredeyse her 10 kişiden biri sıklıkla boyun ağrılarından şikayet etmektedir. Normalde boynun pozisyonu ileriye doğru bakmaktır. Telefon, bilgisayar, tablet  gibi araçların hepsini birden, yoğun şekilde kullanan insanlarda giderek boyun ağrıları oluşmaya başlamaktadır. Yabancı literatürde "Text neck syndrome" olarak geçen   "cep telefonu boynu " adı verilen yeni bir hastalık ortaya çıkmıştır. İnsanlar işleri gereği yada sosyal medya için her türlü teknolojik ekrana uzun süre bakmak ve bu süre zarfında boyunlarını eğik tutmak zorunda kalmaktadırlar. 
 
Sıradan bir yetişkinin baş ağırlığı  5- 6 kilo iken   60 derece açıyla büküldüğünde, boynun kaldırması gereken ağırlık 25-30  kg'a çıkıyor. İnsanlar mobil aygıtları bir günde  3-4 saat arası hatta bazen sürekli  kullanıyorlar, demek oluyor ki boyunlarımız bir yılda 1000-1400 saat yada daha fazla süre boyunca bükülü  kalıyor. Bu durum hem kan dolaşımının bozulmasına hem de  omuriliğin tahrip olmasına neden oluyor. Baş  uzun süre eğik pozisyonda tutulduğunda aşırı bir gerilim oluşmaktadır.  Bu duruşla aşırı zaman geçirmek, omuz çevresi gerginliği, boyunda ve üst sırtta şiddetli ağrı, kronik baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
 
Yanlış duruşta telefon ve tablet kullanımı, duruş ve vücut mekaniğini olumsuz etkileyerek boyundaki fizyolojik eğriliğin deformasyonuna yol açmaktadır.  Cep boyun hastalığının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hafif vakalarda boyun kaslarında ağrıya,  ilerlemiş vakalarda ise baş ağrısı, kollarda karıncalanma ve uyuşma, boyun omuru disk hasarlarına yol açabilmektedir. Hatta daha ileri durumlarda omurlar arasındaki diskin dejenere olarak yırtılmasına ve boyun fıtığı oluşmasına neden olabilmektedir. 
Çocuklar telefon ve tabletlerle çok fazla vakit geçirmektedir. "Cep Boyun Hastalığı " açısından kalıcı duruş bozuklukları gelişebilmesi nedeniyle çocuklar daha fazla risk altındadır. 
 
Büyüme dönemindeki bir çocuğun iskelet gelişiminin doğru olması en önemli sağlık beklentimizdir. Buradaki herhangi bir duraklama çocuğun ileriki yıllarını etkileyecek olan sorunu da beraberinde getirecektir. Postür problemi dediğimiz yanlış duruştan kaynaklı problemleri ortaya çıkaracaktır.                  Cep telefonundan çıkan radyasyonun ve ses dalgalarının iç kulağa verdiği ciddi zararlar var. Çünkü iç kulak çok hassas bir organ. İç kulaktaki işitmemizi ve dengemizi sağlayan hücreler bu tür etkilere karşı son derece duyarlıdır. Bu hücrelerin kaybı neticesinde hem işitmede azalma hem de dengeyle ilgili sorunlar görülmektedir. Genellikle orta yaşta gördüğümüz ani işitme kaybı artık gençlerde de sıklıkla görülmeye başladı. Kulaklıkla çok yüksek sesli müzik dinlemek ve uzun süre kulağına dayayarak cep telefonu ile konuşmak gençlerin kulak sağlığını olumsuz etkilemektedir. Uzmanlar, bundan 30 yıl sonra her iki insandan birinin uzak gözlüğüne ihtiyaç duyacağını ve bunun en önemli nedeninin  mobil cihazların özellikle çocuklar tarafından yoğun kullanımı olduğunu ifade ediyorlar. Peki neler yapılabilir. 
 
Boynu öne eğerek değil, gözlerle aynı hizada  telefona bakılmalıdır.  Telefon üzerinden uzun süre yazı yazmaktan, uzun belgeleri okumaktan veya uzun süre oyun oynamaktan kaçınılmalı, sık sık molalar verilmelidir.  Sık sık esneme ve germe hareketleri ayrıca boyun kaslarını güçlendirici  egzersizler yapılmalıdır. Uzmanların tavsiyesi olan  "20-20-20" kuralı tatbik edilmeye  çalışılmalıdır. Yani bir elektronik cihaz kullanırken her 20 dakikada bir 20 saniyelik bir mola verilmeli  ve 20 metre uzakta bir şeye bakılmalı. Mümkün olduğunca kulağa direkt dayamak yerine uzaktan hoparlör yada kulaklık yardımıyla konuşulmalıdır. Yoksa en fazla 20-30 yıl sonra iyi işitmeyen gözleri iyi görmeyen ve boynu bükük gezen kambur bir neslimiz olacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Dr. Ali Konukseven / diğer yazıları
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Protestoculara hapis talebi
139 kişi için 3'er yıl istendi
Bundan sonra neler olabilir?
Altın fiyatlar düştü, çıktı
7 aylık su ihtiyacı garanti
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı coştu
Erdoğan, Özgür Özel'e 500 bin TL'lik 'cunta' davası
Dava haberini Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın duyurdu
Bayram tatilinin bilançosu belli oldu
74 kişi trafik kazalarında can verdi
38 memur gözaltına alındı
Kapıkule'de rüşvet operasyonu
Bizi sosyal medyada da takip edin!
Yeni Mesaj artık Bluesky'da
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Protestoculara hapis talebi
139 kişi için 3'er yıl istendi
Bundan sonra neler olabilir?
Altın fiyatlar düştü, çıktı
7 aylık su ihtiyacı garanti
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı coştu
Erdoğan, Özgür Özel'e 500 bin TL'lik 'cunta' davası
Dava haberini Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın duyurdu
Bayram tatilinin bilançosu belli oldu
74 kişi trafik kazalarında can verdi
38 memur gözaltına alındı
Kapıkule'de rüşvet operasyonu
Bizi sosyal medyada da takip edin!
Yeni Mesaj artık Bluesky'da
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.