Avrupa başkentlerini kasvet bastı
Avrupalıların özgürlükleri kıta genelinde kısıtlanmış durumda. Yetkililer koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek için önlem üzerine önlem alıyor. Kıta halkı hükümetlerinin aldıkları kararlara genelde uyuyor. Kalabalık başkentlerde hava kasvetli.
27.03.2020 16:55:00





Koronavirüs salgını şu ana kadar en fazla Avrupa kıtasını etkiledi. Kıtadaki vaka sayısı 300 bini aştı. Kıta genelinde yaşanan gelişmeler özetle şöyle:
İSPANYA: Koronavirüsün yarattığı korku ve belirsizlik, başkent Madrid halkının sokağa çıkma yasağına büyük oranda uymasına yol açtı. Madrid İspanya'da salgının merkez üssü. Ülkedeki ölümlerin yarısı burada görülüyor. Bu yüzden kentteki oteller ve konferans merkezleri sahra hastanelerine dönüştürülürken, bir buz pateni pisti de morg haline getirildi. Süpermarketlerde çok az tüketici görülüyor ve hepsinin arasında en az bir metre mesafe bulunuyor. Eczanelere ise aynı anda bir veya iki hastanın girişine izin veriliyor. Bu yüzden eczane önlerinde kaldırımlarda uzun sıralar oluyor. Polisler yasaklara uymayan binlerce kişiye ceza yazsa da toplumun çoğu kurallara uyuyor. Ülkenin en popüler etiketi ise #QuedateEnCasa (#EvdeKal). Hem çocuklar hem de ebeveynleri için internet üzerinden yaratılan çok sayıda yeni etkinlik, karantina sürecini insanlar için çekilebilir kılıyor. İspanya'da nine ve dedeler çocuk bakımında önemli bir role sahipti fakat bu dönemde torunlarını göremiyorlar. İspanyollar her akşam pencerelere çıkarak sağlık çalışanlarını alkışlıyor.
Ebedi kentte hayat durdu
İTALYA: Roma'da süpermarketlerde sıra göze çarpıyor. Kaldırımda 10 kişiden fazlası bekliyorsa, insanların tek tek içeri girmesine izin verildiği için bu yarım saatlik bir sıra demek. Alışveriş sırası sakin ve düzenli. İnsanlar sohbet ederek başlarından geçen gerçeküstü olayları paylaşıyorlar. Stokçuluk veya panik alışverişi yapılmıyor. Tuvalet kağıdı reyonlarında bazı boşluklar var ama her şeyi bulmak mümkün. Roma'da otobüsler ve tramvaylar hâlâ çalışıyor. Fakat içlerinde yolcuya rastlamak kolay değil. Roma'nın kalabalık sokakları artık bomboş. Sokaklara yalnızca çok önemli nedenlerle çıkmaya izin veriliyor. Polisler sokaklarda insanların belgelerini inceleyerek sokağa çıkma hakkı olup olmadığına bakıyor. İnsanların evlerinden en fazla 300 metre uzaklaşmalarına izin veriliyor. Turistlerin uğrak noktaları artık bomboş.
Hastanelerde kargaşa
FRANSA: Acil servislerde yoğun bakım ünitelerinin hazırlanması ve sağlık çalışanlarına maske dağıtımında kargaşa yaşanıyor. Felaketi yavaşlatması için toplumsal kısıtlamalara güveniliyor. Koşuya çıkanlar evlerinden bir kilometreden uzağa gidemiyor, bir saatten fazla dışarıda bulunamıyor ve en fazla bir kere çıkabiliyor. Kuralları uygulamak için yüz binden fazla polis sokaklarda. Birden fazla ihlal yapan kişileri altı aylık hapis cezası bekliyor. Paris'te baget ekmeği almak için sıraya girenler, aralarına mesafe koymaya dikkat ediyor.
Almanlar açık havadan vazgeçmiyor
ALMANYA: Son dönemde tuvalet kağıdının yanı sıra makarna ve un da bulmak zor. Anlaşılan Berlinliler evlerinde hiç olmadığı kadar yemek yapıyor. Pek çok kişi de açık havada koşuyor. Almanya'da sokağa çıkma yasakları eyaletten eyalete değişse de Alman halkının açık hava sevgisi eyalet tanımıyor. İnsanlar evlerinin dışında yalnızca birlikte yaşadıkları insanlarla yan yana gelebiliyor. Enfeksiyon sayıları hızla artıyor. Test yapılanların çoğu genç ve sağlıklı kişiler. Özellikle İtalya ve Avusturya'dan dönenler. Virologlar, ülkedeki düşük ölüm oranını buna bağlasa da ölü sayısının artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor. BBC
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.