Zeytini karartmak için paslı demirlerin dahi bazı kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığını belirten uzmanlar, zeytin alırken dikkatli olunmasını öneriyor Tüketicilerin kapkara zeytin istemelerine de itiraz eden uzmanlar, "Dalından toplandığı zaman bazıları kahverengi veya kızıl kahverengi olan zeytini karartmak amacıyla izin verilen madde olan "ferroglukonat"ın dışında tekstil boyaları bile kullanan üreticiler oluyor" diye konuşuyor. Bazı firmaların tekstil boyası pahalı olduğu için zeytin havuzlarına paslı demir attıklarını iddia eden uzmanlar, bu yöntemlerin vücutta kanserojen etkisi yaptığını ve alzheimer hastalığını tetikleyebildiğini vurguluyor. Uzmanların dikkat çektiği diğer hususlar ise şunlar: "Zeytini, raf ömrü süresince sağlıklı ve hijyenik şekilde korumanın en doğru yollarından biri pastörize etmek. Ancak bunu yapabilmek için ciddi bir makine yatırımı ve bilgi birikimine ihtiyaç var. Bu durumda yatırım yapmak istemeyen üreticiler ise raf ömrünü uzatmak için antibiyotik kullanmaktan çekinmiyor." Zeytinin doğal olmayan yöntemlerle karartılıp karartılmadığını anlamak için rengine bakılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, şunları dile getiriyor: "Sağlığa uygun zeytinlerin bazısı kızıl kahverengi veya kahverengi. Kalibrasyon denen kilodaki zeytin adedi; yani zeytinin iriliği önemli bir konu. TSE standartlarına göre zeytinin kalibresinin ambalajın üzerinde yazılı olması gerekiyor. Ancak iri zeytin daha pahalı olduğu için ambalajın üzerine içindeki ürünün gerçek kalibresinden daha büyük kalibreler yazılabiliyor. TSE standartlarına göre, etikette belirtilmesi gereken Erdek su zeytini, Akhisar uslu zeytin gibi varyete de çoğunlukla yazılmıyor, bazen de ambalajın içindeki ürünün gerçek varyetesinden farklı şeyler yazılabiliyor. Ürünün birim fiyatını ve tüketicinin alım kararını doğrudan etkileyen süzme ağırlığın yazılmadığı ya da doğru olarak yazılmadığı ürünler satın alınmamalı.Türkiye'de Güneydoğu'da Nizip-Kilis'ten Antalya'ya, Antalya'dan İzmir, Ayvalık, Bursa'ya kadar olan yörede zeytin yetişiyor. Bunların bir kısmı 'sofralık' bazıları ise 'yağlık' çeşitler. Yağlık zeytin iri çekirdekli ve az etli, sofralık zeytin ise küçük çekirdekli, bol etli ve daha farklı lezzette oluyor. Bursa'nın 'kıvırcık' zeytini ile Akhisar'ın 'uslu' zeytini lezzet açısından ayrı bir fark yaratıyor. Fakat zeytin pazarına hakim olan kargaşa yüzünden çoğu zaman 'İznik kıvırcık' ya da 'Akhisar uslu' diye, sofralık olmayan, ucuz yağlık zeytin çeşitleri yüksek fiyatla satın alınıyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.