Ermenistan ve Azerbaycan arasında arasındaki bölgede bağımsızlık açıklayan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, ilk temsilciliğini Ankara Beştepe'de açtı. Zengezur Yolu bu devleti kısa sürede güçlendirebilir.
Gerçekten de Hazar civarındaki coğrafyayı Türkiye'ye bağlayacak olan yol, pek çok açıdan ama özellikle de enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Batı'ya taşınması bakımından önemlidir.
Bölgenin ekonomik ve ulaşım bağlantılarında engeller kaldırılacak. Ermenistan, vatandaşların, araçların ve yük araçlarının iki yönde hareketini organize etmek amacıyla Azerbaycan'ın batısındaki bölgeler ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım iletişimini sağlayacak.
Ulaşım iletişiminin kontrolü, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından da sağlanacak. Tarafların anlaşmaya varması durumunda, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'ın batı bölgeleri arasında ulaşım iletişimlerinin ağları inşa edilecek.
Bu yolun açılması ile Ankara-Bakü arası karayolu bağlantısı kesintisiz ve vizesiz olacak, bunun yanında Bakü-Türkmenbaşı arası RO-RO gemileri ile Türkmenistan ve diğer Türki Cumhuriyetlere ulaşım kısalmış olacak.
Üstelik bir taraftan Doğu Akdeniz'deki kaynakların Avrupa'ya taşınmasındaki zorluklar, diğer taraftan son dönemde Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ortaya çıkardığı gerilimler, Azerbaycan ve Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya naklini çok daha cazip hale getirmiştir.
Türkmenistan ve Azerbaycan'da ise ciddi bir doğal gaz potansiyeli bulunmaktadır. Dünya gaz rezervlerinin yüzde 7.2'si Türkmenistan'da, yüzde 1.3'ü Azerbaycan'da bulunmaktadır. Rezervlerinin büyüklüğü bakımından Türkmenistan dünyada dördüncü sıradadır. Dünyanın ikinci en büyük gaz sahası olan Galkynysh (Galkınış - Kalkınma) bu ülke sınırları içerisindedir.
Bölge kaynaklarının Hazar Denizi ve Kafkasya üzerinden Türkiye'ye ve buradan da Avrupa'ya ulaştırılması, enerjide stratejik bir geçiş noktası olmak isteyen Türkiye bakımından da -doğal olarak- önemli görülmektedir. Bununla ilgili olarak, Aralık 2022 tarihinde Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında yapılan üçlü zirvede 300 kilometre uzunluğundaki Trans Hazar Boru Hattı'nın geliştirilmesi de dâhil olmak üzere Türkmenistan gazının Avrupa'ya naklinde gerekli olacak altyapının geliştirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılabilmiştir. Buna göre; yıllık 30 milyar metreküp kapasiteli boru hattı Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye uzanacak ve Güney Gaz Koridoruna bağlanarak Avrupa'ya aktarılacaktır.
Hadi hayırlısı.
- Zengezur Türk Cumhuriyeti hayırlı olsun / 08.07.2023
- Yeşil enerji dönüşümü derken! / 07.07.2023
- ‘Yaşlı Avrupa, genç Türkiye’ / 04.07.2023
- Köydeki geleceğimiz / 23.06.2023
- Sodyum batarya yapalım mı? / 22.06.2023
- Kafamızda et mi var beyin mi? / 21.06.2023
- Geleceğimizi tehdit eden kuraklık / 20.06.2023
- Gıda ve su güvenliği / 19.06.2023
- Yunan’a kaptırmadan işaretleyelim! / 18.06.2023