Mutfak lavabonuz temiz görünse bile bakterilerle dolu olabilir
Temizlik uzmanları, lavabonuzun mikroorganizmalara nasıl ev sahipliği yapabileceğini ve bunun sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini açıkladı
21.04.2025 19:16:00 / Güncelleme: 21.04.2025 22:59:28
Ahmet Turan Yiğit
Ahmet Turan Yiğit





Temizlik uzmanları, lavabonuzun mikroorganizmalara nasıl ev sahipliği yapabileceğini ve bunun sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini açıkladı.
Bulaşıkları yıkadığınız, meyve ve sebzeleri duruladığınız ve çiğ et paketlerini süzdüğünüz yerdir lavabo. Bu yıkama esnasında tüm mikroplar yıkanır ve çoğu giderden aşağı gider, ancak bir kısmı çatlaklara veya varsa çöp öğütücünüze takılabilir.
Bir kez oraya girdiklerinde, bakteriler genellikle mutfak lavabonuz gibi sıcak ve nemli ortamları sevdiğinden, mikroplar hayatta kalabilir ve gelişebilir. Onu nasıl kullandığınıza bağlı olarak lavabonuzda sizi hasta etme potansiyeline sahip çok fazla sayılarda mikroorganizma bulunabilir.
Uzmanlar, bu nedenle mutfak lavabosunun mutfağınızdaki en mikroplu noktalardan biri olduğunu söylüyor. 2023 yılında yapılan bir araştırma, katılımcıların çiğ sosis, yumurta ve kavunla kahvaltı hazırlamasının ardından mutfak lavabolarının %34'ünün bakteriyle kirlendiğini buldu. Üstelik bu bakterilerle kesilmiş kavunun dörtte birinden fazlası kirlenmişti.
Bulaşıkları yıkadığınız, meyve ve sebzeleri duruladığınız ve çiğ et paketlerini süzdüğünüz yerdir lavabo. Bu yıkama esnasında tüm mikroplar yıkanır ve çoğu giderden aşağı gider, ancak bir kısmı çatlaklara veya varsa çöp öğütücünüze takılabilir.
Bir kez oraya girdiklerinde, bakteriler genellikle mutfak lavabonuz gibi sıcak ve nemli ortamları sevdiğinden, mikroplar hayatta kalabilir ve gelişebilir. Onu nasıl kullandığınıza bağlı olarak lavabonuzda sizi hasta etme potansiyeline sahip çok fazla sayılarda mikroorganizma bulunabilir.
Uzmanlar, bu nedenle mutfak lavabosunun mutfağınızdaki en mikroplu noktalardan biri olduğunu söylüyor. 2023 yılında yapılan bir araştırma, katılımcıların çiğ sosis, yumurta ve kavunla kahvaltı hazırlamasının ardından mutfak lavabolarının %34'ünün bakteriyle kirlendiğini buldu. Üstelik bu bakterilerle kesilmiş kavunun dörtte birinden fazlası kirlenmişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.