Zehir ithal ediyoruz
Türkiye’de yapılan denetimlerde saptanan ‘güvensiz ürün’ sayısında adeta patlama yaşandı. 2017’de toplam 6 bin 620 olan güvensiz ürün sayısı, 2018’in 8 aylık diliminde 7 kat artarak 45 bin 824’e fırladı. Bu yılın ilk 8 ayında 250 bin ürün imha edildi
25.09.2018 00:00:00





Türkiye'nin tehlikeli kimyasalları düzenleyen Avrupa Birliği Reach Tüzüğüne tam uyumlu hale gelmesiyle birlikte yapılan denetimlerde elde edilen 'güvensiz' ürün sayısında adeta patlama yaşandı. 2017'de toplam 6 bin 620 olan güvensiz ürün sayısı, 2018'in 8 aylık diliminde 7 kat artarak 45 bin 824'e fırladı.
Özellikle yeni kurulan ve büyük miktarlarda ithalat yapan firmalar mercek altına alınırken yapılan incelemelerde bu firmaların getirdiği imitasyon takı, oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde ciddi oranda 'güvensizlikler' belirlendi. Gümrüklerde el konulan söz konusu ürünler imha edilerek yurt içine dağıtılmaları engellendi. 'Güvensiz' bulunduğu için son 10 yılda toplam 1.8 milyon ürün imha edildi. İthalatta ise 2017'de 176 bin ürün bertaraf edilirken, 2018'in 8 ayında bu rakam 250 bine yükseldi.
Sempozyum düzenlendi
Konu İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) iştiraki Ekoteks tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu'nda ele alındı. Sempozyumda hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri ve oyuncaklar başta olmak üzere ithal ürünlerle ilgili kirlilik denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
Sempozyumda konuşan Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan, bakanlık olarak hem tüketicilerin ekonomik çıkarlarını hem de sağlık ve güvenliklerini koruma görevini üstlendiklerini belirterek, bakanlığın mevzuatlarını tamamen Avrupa Birliği'ne uyumlu hale getirdiklerini söyledi.
Tekstilden kırtasiyeye, ayakkabıdan biberona, deterjandan diş fırçasına kadar pek çok ürünü incelediklerini anlatan Karaaslan, "Bugün ürünlerde 4 yerine tam 66 tehlikeli kimyasalı inceliyoruz. 2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit ettik. 2018'in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirledik. 2017'nin tamamında 1 milyon 920 bin adet ürün incelenirken, 2018'in 8 ayında bu miktarın 3.5 milyona çıkması da güvensiz ürün sayısının 7 kata yükselmesinde etkili oldu. Güvensiz ürünlerde imitasyon (taklit) takı ilk sırayı aldı. Burada bir konunun altını çizmekte yarar görüyorum: Özellikle yerli üretim olan tekstil ve hazır giyim ürünleri ile ayakkabılarda sorun yaşanmadığını gözlemledik" şeklinde konuştu.
İHKİB Başkan Yardımcısı Özkan Karaca da, sektörü küresel dönüşüme hazırlama noktasında yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak, Türk hazır giyim endüstrisinin sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılıkta rakiplerinin çok ilerisinde bulunduğunu söyledi.
Menşeine dikkat edilmeli
EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere birçok üründe AB kriterlerine uygun üretim yaptığının altını çizdi.
Buna karşın Bakanlık temsilcilerinin açıklamalarından dünya genelinin söz konusu kriterlerin çok uzağında olduğunu belirten Özdemir, "Bu sebeple tüketicilerimiz daha çok ithal ürünlerde problem yaşıyorlar. Herkes almak istediği ürünün menşeine (üretildiği ülke) bakmalı ve etiketlerindeki bilgilendirme notlarını dikkatle okumalı. Hepimizin bildiği gibi içinden geçtiğimiz bu süreçte daha çok yerli malını tercih etmeliyiz. Özetle yerli malı Türk'ün malı her Türk onu kullanmalı" dedi.
En büyük tehlike kırtasiyede
Bu yıl 19 ilde gerçekleştirilen okul dönemi denetimlerinde incelenen 115 bin 16 adet kırtasiye malzemesinden 3 bin 598'i güvensiz bulunarak toplatıldı. Denetlenen 9 bin 68 okul kıyafetinin tamamı temiz çıktı.
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.