Sosyal medyada günde 11 saate kadar zaman harcayanlar varmış. Pew Research Center'ın araştırmasına göre, 13-17 yaş arası gençlerin %95'i bir akıllı telefona sahip. Araştırmaya göre; Z kuşağı; Sosyal medyanın olumlu bir etkisi olduğunu, bu şekilde iyi hissettiklerini, arkadaşlarıyla ve ailesiyle bağlantıda kalmalarına yardımcı olduğunu söylemiş.
YouTube, Instagram ve Snapchat, Z kuşağının favorileri arasında. Araştırma verilerine göre bu gençlerin; %85'i YouTube,%72'si Instagram ve %69'u Snapchat kullanıyormuş. Gençler arasında daha az popüler olan ise Facebook.
Z kuşağının en belirgin özeliklerinden biri; hükümetin sorunları çözmek için daha fazlasını yapması gerektiğini düşünüyor. Siyasiler Z kuşağından korkuyorlar. Çünkü Z kuşağı bilgiye çok daha rahat erişebilir. Sizin belki de saatlerce yapacağınız araştırmada bulamayacağınız bilgiyi çok kısa sürede hangi kaynaktan nasıl bulacağını biliyor. Çünkü Z genci yüksek teknoloji aygıtlarını kullanmayı çok iyi biliyor. Enformasyon kaynakları içinde at koşturmak onlar için çocuk oyuncağı.
Z kuşağının en büyük silahı enformasyon kirliliğini aşacak ve doğru bilgiye ulaşacak kaynakları biliyor olmasıdır. Z kuşağı, Türkiye'nin kaynaklarının gizlendiğini, katrilyonlarca değerinde maden cevherinin kullanılmadığını ama yabancılara nasıl peşkeş çekildiğini öğrenecek.
Z kuşağı, çok karmaşık ekonomik açıklamaları hiç dinlemez. Onlar sadece şuna bakar: "Türkiye'nin yer altında 3 katrilyon dolarlık kaynak varken neden biz bu kadar borçluyuz ?"
Z kuşağı şunu sorar: "Türkiye'de petrol varken neden biz bunu çıkarmıyoruz?" "Sadece Gümüşhane'de, Türkiye'ye 100 yıl yetecek altın vardı madem, Benim anne ve babam neden borçlu?" Yok maliyetli değil, verimli değil, özelleştirme politikası vs. Z kuşağı bu bahanelerinizin hiçbirini dinlemez. Bu ülkenin altı da üstü de zengin kaynaklarla dolu iken bunlar neden ekonomiye kazandırılmıyor.
Z kuşağı; trolleri "ti"'ye alan, trolleri işsiz bırakan yeni nesil. Bu nesil ideolojiye bakmıyor. "Bir projesi, bir çözümü var mı?" onu değerlendiriyor.
Nihayetinde Z kuşağının önüne sandık geldiğinde yılların siyasilerine şunu soracağını biliyoruz: "O kadar kaynak var. Ekonomik sorunlar da artarak devam ediyor. O halde siz bu kadar yıl neden iktidardasınız?", "Ey muhalefet siz bu kadar yıl neden muhalefettesiniz?" Z kuşağının en beğendiğim özelliği; 40 yıllık partici alışkanlığı gibi takılıp kalmaması ve değişimi sevmesi. Z nesli; değişmek istemeyenleri, çözümü olmadıkları halde gitmek istemeyenleri değiştirecek. İktidar da muhalefet de bu nesilden işte bu yüzden korkuyor. Z kuşağını nasıl kendimize yönlendiririz şeklinde ekipler halinde harıl harıl çalışmaları bu yüzden.
Z kuşağı; Milli Ekonomi Modeli olan, bütün sorunlarını çözecek sosyal devlet milli devlet projeleri olan liderlerin peşinden gidecektir. Bunun dışındakiler Z kuşağının gündeminde bile yok. Projesi olmadan; "Bak sizdeniz, sizi anlıyoruz" mesajı vermek için Z kuşağının hoşuna gidebilecek söylemleri dillendirmek Z kuşağını değil etkilemek onları sadece güldürüyor. Netice olarak Z kuşağı, kendisine iş aş bulamayan siyaseti süpürecek. Bu işin doğasında var.
- ABD’nin Afganistan aynası -2- / 10.07.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -1- / 09.07.2021
- Aşı emperyalizmi savaşları / 11.06.2021
- Atatürk’ün harp sanatının sırrı / 25.05.2021
- Dijital Ramazan Bayramı / 13.05.2021
- İsrail’in saldırısına hangi dizi ile karşılık vereceğiz! / 09.05.2021
- Çin Ortadoğu’da ABD’ye ‘şah’ dedi / 02.04.2021
- İnsanın sayısallaşması / 25.03.2021
- ABD, Kuzey Kore’ye neden demokrasi getiremiyor? / 18.03.2021