Yüz yüze eğitimde ilk sınav
Türkiye’de 12 Mart’tan bu yana kapalı olan okullar 192 gün sonra minikler için açılıyor. Yarından itibaren sadece okul öncesi öğrenciler ve 1. sınıf öğrencileri yüz yüze eğitime başlayacak. Öğrenciler bu hafta sadece bir gün okula gidecek, her gün farklı bir grup okulun yolunu tutacak. Haftaya eğitim iki güne çıkacak.
20.09.2020 17:41:00





SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Türkiye'de okullarda yüz yüze eğitim, 1. sınıf öğrencileriyle yarın başlıyor. Daha önce 31 Ağustos'ta başlayacağı duyurulan yüz yüze eğitim, sadece okul öncesi öğrenciler ve 1. sınıf öğrencileri için 21 Eylül'e ertelenmiş, diğer öğrencilerin uzaktan eğitime bir süre daha devam etmesine karar verilmişti. Öte yandan 1. sınıfların sosyal mesafeye uyamayacağı ve hijyen kurallarına dikkat edemeyeceği gerekçesiyle koronavirüsün yayılmasından endişe edenler de bulunuyor.
DSÖ'den okul tavsiyesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) çocuklar için en iyi şeyin okula devam etmek olduğunu söylüyor, hastalık belirtisi göstermedikçe ve okulda bir salgın tespit edilmediği müddetçe velilerin çocuklarını okullara göndermeye devam etmesini tavsiye ediyor. DSÖ'nün Eylül'de dünya çapında okulların açılmaya başlamasına dair yayınladığı açıklamada "Küresel vakalar içinde çocukların oranı çok az, yüzde 8.5 oranında. Çocuklarda ölüm ise nadiren görülüyor. Öte yandan okulların kapatılmasının çocukların sağlığı, eğitimi ve gelişimi, ailelerin gelirleri ile genel olarak ekonomiye bariz bir negatif etkisi oluyor" ifadeleri yer aldı. DSÖ, "Çocukları okuldan almak yerine el hijyeninin önemini anlatın ve ellerini yıkamadan yüzlerine dokunmamalarını tembihleyin" uyarısında bulundu.
Okullarını hiç kapatmayan veya kapadıktan sonra açan ülkelerde hastalığın yayılımında okulların etkisinin az olduğunu belirten DSÖ, bir ülkede ise okulların gerekli önlemler alınmadan açılması nedeniyle salgın yaşandığını aktardı.
Sorunlar yaşanabilir
Koronavirüs pandemisi ve alınan önlemlerin çocuklarda strese yol açabileceğini de belirten DSÖ, bunun baş veya karın ağrısı, uyuma zorluğu, gece yatağını ıslatma, yalnız kalma korkusu, sinirlilik gibi belirtilere yol açabileceğini açıkladı. DSÖ ve UNICEF, ayrıca çocuklara oynamaları ve rahatlayabilmeleri için imkân sağlanması gerektiğini belirtti.
Süreç nasıl işleyecek?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullar açılırken öğrencilere ve öğretmenlere yıkanabilen maske dağıtılacağını ve okullarda maske takılacağını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı, bu hafta sadece bir gün yüz yüze eğitim yapılacağını, geri kalan günlerde uzaktan eğitime devam edileceğini bildirdi. Okullarda ve sınıflarda kalabalığın önüne geçilmesi için sınıflar bölünecek, farklı sınıflara farklı günlerde yüz yüze eğitim verilecek. İkinci hafta ise haftada iki gün, günde 30'ar dakikalık beş ders ile yüz yüze eğitime geçilecek. Teneffüsler 10'ar dakika olacak. Yüz yüze işlenecek dersler Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi olacak. Üçüncü haftanın sonunda duruma göre birinci sınıfların eğitime nasıl devam edeceği ve diğer sınıfların da yüz yüze eğitime geçme ihtimali değerlendirilerek konuyla ilgili bir karar verilecek. Öğretmenler öğrencilere temassız oyunlar öğretecek, hijyen, maske ve sosyal mesafenin önemi de eğlenceli etkinliklerle anlatılacak. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da velilere günlük vaka ve ölüm sayılarını çocuklarının yanında konuşmamalarını önerdi.
Dünyadan eğitim örnekleri
• Kanada Eğitim Bakanlığı, okul yönetimlerine mümkün oldukça dersleri açık havada işlemeyi tavsiye ediyor.
• Danimarka'da ise çocukların sosyal mesafe ve hijyen kuralına uyamayacağı varsayımıyla farklı bir yöntem geliştirildi. Ülkede okullarda öğrenciler, bütün günlerini yalnızca küçük bir grup arkadaşıyla birlikte geçiriyor. Böylece bir çocuğun koronavirüse yakalanması durumda bunu bulaştırabileceği kişilerin sınırlandırılması hedefleniyor. 10-12 kişilik grupların kendi arasındaki etkileşime karışılmıyor fakat diğer gruplarla temas etmemeleri için teneffüs saatleri, okula girişleri, yemek saatleri farklı saatlerde oluyor. DSÖ de Danimarka örneğini tavsiye ediyor ve okul yönetimlerinin bunun için gerekli düzenlemeleri yapmasını söylüyor. DSÖ ayrıca kapı ve pencerelerin mümkün oldukça açık tutulmasını, etkinliklerin olabildiğince açık havada yapılmasını öneriyor.
• İngiltere hükümeti ilkokullarda maske takılmasını tavsiye etmiyor.
• Fransa da yalnızca öğretmenlerin ve 11 yaş üzeri öğrencilerin maske takacağını açıkladı.
• Çin'de ise sınıflarda maske takılmıyor ancak öğrenciler okula gelirken maske takmak zorunda.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.