Tavukçuluk sektöründe yapılan kışa hazırlık kapsamında tavukların tüy dökmeleri için dinlendirilmeleri, yumurta üretimini yüzde 15 düşürürken, fiyatlarda yüzde 50'ye varan artışlar oldu. Konya'nın Ereğli İlçesi'nde kurulu Kamtav Tavuk-Yumurta ve Mamülleri Üretim ve Pazarlama A.Ş Genel Müdürü İsmail Sarıcan, tavukçuluk sektörünün, diğer sektörlerden çok farklı olduğunu sürekli değişken bir grafik çizdiğini söyledi. Bu nedenle oldukça riskli olarak görülen sektördeki firmaların sıkaralıklarla sıkıntıya girdiğini belirten Sarıcan, buna karşın bugün itibariyle Türkiye'de yaklaşık 35 milyon tavuğun bulunduğunu kaydetti. Geçen yıl Temmuz ayında 70 bin liraya mal ettikleri yumurtayı 90-95 bin lira arasında piyasaya verdiklerini ifade eden Sarıcan, 2003Ağustos ayının girmesiyle eski güzel günleri arar duruma geldiklerini bildirdi. Bu dönemde okulların açılmasına günler kala sektörde bir yumurta üretim patlaması yaşandığını vurgulayan Sarıcan, "Çünkü, sektör sadece okulların açık olduğu dönemlerde rahat nefes alır. Diğer günlerde ise talep az olduğu için üretimden çok hazırlık yapılır. Ağustos'taki üretim patlaması 70 bin liraya mal edilen yumurtanın satış fiyatlarını 60 bin liraya kadar çekti. Bu sırada hammaddeye gelen zamlarla zaman içinde yumurtanın maliyeti 83 bin liraya kadar çıktı. Yumurta satışları ise en fazla 65 bin lira oldu" dedi. 2003 Ağustos'tan bugüne kadar geçen süre içinde sektörün adeta kan ağladığını ifade eden Sarıcan, ortalama 500 milyar liralık kayıpları kaldıramayan, ayakta kalamayan çok sayıda firmanın kapısına kilit vurduğunu anlattı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.