Vitamin deposu ama…
Yüksek düzeyde iyi yağ içeren, son derece düşük kolesterol düzeyi ve zengin kremalı bir tada sahip avokadonun tezgâhtaki fiyatı vatandaşın cebi yakıyor
08.09.2020 05:32:00





C, E, K ve B-6 vitaminlerinin yanı sıra riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, magnezyum, potasyum, lutein, beta-karoten ve omega-3 yağ asitlerinin harika bir kaynağı avokado, son yıllarda Türkiye genelinde bilinen bir meyve haline geldi. Daha önce ülkede yetişmeyen, ancak son zamanlarda Alanya, Antalya bölgelerinde üretime başlayan bu meyve, 7'den 70'e kadar yer yaştaki vatandaşların vücudunda gerektiği tüm vitaminlerini karşılayabiliyor. Ancak ülkede avokadonun üretimi gerektiğinin çok aşağısında olması halinde vatandaşların yüksek talebi, pazardaki fiyatı her zaman yüksek tutuluyor. Yurtdışından gelen avokadoların fiyatları yerlilerden biraz düşük olsa da, vatandaşlar en çok yerli avokadoyu tercih ediyor.
Genellikle kış aylarında çorba ya da salata veya bir meyve gibi çığ tüketilen avokadonun sezonun ilk fiyatları ise herkesi şaşırtıyor. Meyve tezgâhlarında yaklaşık 210-250 gramlık bir avokado 10 liraya satılırken, bu doğrultusunda kilosu neredeyse 50 liraya kadar tırmanıyor. Sezonun ilk avokado olduğu için fiyatlar şuan çok yüksek olduğu belirten manavlar, 1-2 ay sonra düşecek fiyatında da tanesi 7-8 liradan satılacağı belirtti.
'2-3 günde tüketilmesi gerekiyor'
Manav Emin Özkaya avokadonun tüketilmesi hakkında bilgi verdi. Özkaya, "Avokado çabuk yumuşayan bir meyvedir. Onun için eve aldıktan sonra bunu buzdolabına koymaması gerekiyor. Normal rafa koyulması ve 2-3 günde tüketilmesi gerekiyor. Pazarda şu an buldukları evde 2-3 gün bekledikten sonra helva gibi yumuşak olacak. O zaman yemesi daha farkı ve güzel bir lezzet veriyor. Ama bundan fazla bekleniyorsa çürüyecek.
Vatandaşlar avokadoyu çok farkı şekillerde kullanabiliyorlar. İki çeşit yani sert ve yumuşak avokado oluyor. Yumuşak olanı çocuk ve yaşlılara yedirebilir. Yoğurt yapılabilir. Sosu yapılabilir. Kahvaltı için reçel yapılabilir. Sert olanı da çorba ve mevsim salatalara katabilir. Genç yaştakiler kavunu soyduktan sonra biraz tuz, zevkine göre biraz karabiber katarak çığ tüketebiliyorlar" dedi. İHA
Genellikle kış aylarında çorba ya da salata veya bir meyve gibi çığ tüketilen avokadonun sezonun ilk fiyatları ise herkesi şaşırtıyor. Meyve tezgâhlarında yaklaşık 210-250 gramlık bir avokado 10 liraya satılırken, bu doğrultusunda kilosu neredeyse 50 liraya kadar tırmanıyor. Sezonun ilk avokado olduğu için fiyatlar şuan çok yüksek olduğu belirten manavlar, 1-2 ay sonra düşecek fiyatında da tanesi 7-8 liradan satılacağı belirtti.
'2-3 günde tüketilmesi gerekiyor'
Manav Emin Özkaya avokadonun tüketilmesi hakkında bilgi verdi. Özkaya, "Avokado çabuk yumuşayan bir meyvedir. Onun için eve aldıktan sonra bunu buzdolabına koymaması gerekiyor. Normal rafa koyulması ve 2-3 günde tüketilmesi gerekiyor. Pazarda şu an buldukları evde 2-3 gün bekledikten sonra helva gibi yumuşak olacak. O zaman yemesi daha farkı ve güzel bir lezzet veriyor. Ama bundan fazla bekleniyorsa çürüyecek.
Vatandaşlar avokadoyu çok farkı şekillerde kullanabiliyorlar. İki çeşit yani sert ve yumuşak avokado oluyor. Yumuşak olanı çocuk ve yaşlılara yedirebilir. Yoğurt yapılabilir. Sosu yapılabilir. Kahvaltı için reçel yapılabilir. Sert olanı da çorba ve mevsim salatalara katabilir. Genç yaştakiler kavunu soyduktan sonra biraz tuz, zevkine göre biraz karabiber katarak çığ tüketebiliyorlar" dedi. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.