Tüketici ucuz ürün peşinde
Danışmanlık şirketi EY'nin Geleceğin Tüketicisi Endeksi'ne göre; tüketicilerin evde geçirdiği zaman gittikçe artarken, tüketiciler yaşamlarını daha özel ve sade bir şekilde sürdürmeyi tercih ediyor. Tüketicilerin yüzde 28'i artan maliyetler karşısında markalı ürünler yerine fiyatı daha düşük olan özel etiketli (private label) ürünler satın aldığını söylüyor.
07.08.2024 22:47:00 / Güncelleme: 07.08.2024 22:52:26
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Uluslararası danışmanlık şirketi EY (Ernst and Young), 14. Geleceğin Tüketicisi Endeksi araştırmasının ikinci versiyonunu yayımladı. Tüketici davranışlarındaki değişimi ve dönüşümü anlamak, onlarla daha etkili bir şekilde bağlantı kurmak isteyen şirketler için değerli içgörüler sunan araştırma, 30 ülkede 23 binden fazla tüketiciyle yapılan anket çalışmasının sonuçlarını kapsıyor. Araştırma sonuçlarına göre; tüketiciler, yapay zekâya (AI) ve teknolojiye yapılan yatırımların tek başına yeterli olmadığını düşündükleri için fiziksel mağazalara geri dönüyor. Ankete katılanların yüzde 57'si satın almadan önce ürünleri görmek ve dokunmak isterken, yüzde 68'i de en doğru ürün tercihini yaptığından emin olmak için uzman tavsiyesi almayı tercih ediyor. Aynı zamanda, tüketicilerin yüzde 61'i yalnızca fiziksel mağazalara özel olan promosyonlardan yararlanabilmek için mağaza ziyaretlerini tercih ediyor.
Tüketiciler robotla muhabbete soğuk
Öte yandan araştırma, tüketicilerin dijital alışveriş deneyiminde müşteri hizmetleri açığı olduğunu ve bunun yalnızca teknolojiyle çözülemeyeceğini de ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 26'sı online alışveriş yaparken para iadesi alma veya değişim yapma sürecinde hayal kırıklığı yaşadığını söylerken, yüzde 30'u müşteri hizmetlerinden aldığı desteğin zayıf olduğunu belirtiyor. Bu durum, müşteride oluşan hayal kırıklığını çözmek için güçlü insan unsuruyla birleşen gelişmiş bir teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne seriyor.
Tüketiciler yüksek değerli alışverişler için fiziksel mağazalara geri dönerken, evde gerçekleşen tüketimin büyümeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Pandemiden bu yana, dijital hizmetlerden uzaklaşan tüketicilerin yüzde 68'i daha gerçekçi bir yaşam tarzını benimseyerek en çok değer verdiği şeylere zaman harcamayı planlıyor. Buna göre yüzde 31'i misafir ağırlamayı, yüzde 47'si evde daha fazla yemek yapmayı arzu ediyor. Bu oranlar geçen yılki araştırmada sırasıyla yüzde 29 ve yüzde 39 idi. Araştırma sonuçları, tüketicilerin yüzde 85'inin maddi durumları için endişe ettiğini ve yüzde 72'sinin gelecekte özellikle bakkaliye ve diğer temel ihtiyaçların karşılanabilirliği konusunda paranın karşılığını almaya odaklanacağını ortaya koyuyor.
Özel etiket popülaritesi artıyor
Son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar, tüketicilerin markalı ürünlere kıyasla özel etiketli (private label) ürünleri tercih etmesinde de etkili oluyor. Tüketicilerin yüzde 28'i artan maliyetler karşısında markalı ürünler yerine özel etiketli ürünler satın aldığını söylüyor. Araştırma, bu eğilimin sürdürülebilir bir alışkanlık haline geldiğini, tüketicilerin yüzde 66'sının daha ucuz alternatiflerin markalı alternatifler kadar ihtiyaçlarını karşıladığını, yüzde 38'inin ise markalı ürünlere geri dönmeyi planlamadığını gösteriyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.