Tencere enflasyonu rekor kırıyor
Ocak-Nisan döneminde tencere enflasyonun, TUİK'in bu dönem için açıkladığı yüzde 5.45 oranından yüzde 90 daha fazla gerçekleşerek yüzde 9.41'e çıktığını kaydeden BUYSAD Başkanı Dönmez, gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması için tarım ve hayvancılıkta ciddi bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi
03.05.2021 15:40:00





Gıda fiyatlarındaki artışı 'tencere enflasyonu' adı ile her ay kamuoyu ile paylaşan Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD), Nisan ayı rakamlarını da açıkladı. BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, Nisan ayı ile birlikte 4 ay içinde maliyetlerini oluşturan, sebze-meyve, bakliyat, et-tavuk, süt-süt ürünleri ve yağ fiyatlarının yüzde 9.41 oranında attığını söyledi. Aynı dönemde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan genel enflasyonun ise yüzde 5.45 olduğuna vurgu yapan Başkan Dönmez, "Hazır yemek sektöründe ana girdi gıda fiyatlarıdır. Bizim maliyetlerimizin yüzde 50'sini saydığım gıda kalemleri oluşturuyor. Görüldüğü gibi ana gider kalemimiz genel enflasyona göre yüzde 90 civarında daha fazla arttı" dedi.
'Tarımda planlama olmalı'
Gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması için tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde ciddi bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Coşkun Dönmez, iç pazarda birçok temel gıda maddesine olan talebin karşılanamadığını böylece gıda ithalatı yapılmak zorunda kalındığını vurguladı. Başkan Dönmez, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere üretim planlaması konusunda destek olması ve bu konuda sistemli politikaların uygulanması gerektiğini belirterek, "Planlı üretim yapabilirsek aşırı fiyat dalgalanmalarının önüne geçebiliriz.4 mevsim yaşanan güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Ülkemizin coğrafi özelliklerine göre tarım ve hayvancılık faaliyetlerini ihtiyaç analizleri yaparak planladığımız takdirde fiyat istikrarını sağlayabiliriz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.