Ege Bölgesi'nde tarım ürünleri arasında en önemli düşüş ise tütünde görülüyor. 2001 yılında 246 bin ekicinin 134 bin hektar alanda 110 bin ton üretim yaptığı tütünde... Tarım politikalarında yapılan yanlışlıklar, kuraklığın da etkisiyle tarım kesimine büyük darbe vurdu.Ege Bölgesi'nde tarım ürünleri arasında en önemli düşüş ise tütünde görülüyor. 2001 yılında 246 bin ekicinin 134 bin hektar alanda 110 bin ton üretim yaptığı tütünde, uygulanan kotalar, TEKEL'in özelleştirme sürecine alınması ve sözleşmeli çiftçilik modelinin uygulanmasıyla birlikte 2006 yılında üretici sayısı 80-85 binlere, üretim alanı 124 hektar ve üretim miktarı da 95 bin tona geriledi. Kuraklıktan üretim dönemi nedeniyle çok etkilenmeyen zeytinyağında da yok yılı olmasına rağmen 2007-2008 sezonunda toplam 72 bin 212 ton zeytinyağı ve 200 bin 370 ton zeytin üretileceği tahmin ediliyor. Bursa'da, zeytin veriminde özellikle Mudanya ve Gemlik'te sulama yapılamayan yamaçlık bölgelerdeki zeytinliklerde rekolte düşüşü yaşandı. Bursa denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden olan şeftalide ise geçen yıla göre rekoltede düşüş meydana geldi. Amasya'da bu yıl görülen kuraklığın etkisiyle buğday üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 40 verim düşüklüğü görüldü. Buğdayın 2007 yılı üretimi, 341 bin ton olarak gerçekleşti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.