Soykırımda can kaybı 46 bini de aştı
İsrail'in 461 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 46 bin 6'ya yükseldi.
09.01.2025 23:23:00
Haber Merkezi/aa
Haber Merkezi/aa
Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 461 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği "3 katliamda" 70 kişinin yaşamını yitirdiği, 104 kişinin yaralandığı belirtildi.
İsrail'in, ABD'nin desteğiyle, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 46 bin 6'ya, yaralı sayısının da 109 bin 378'e yükseldiği kaydedildi.
Bölgede hayatta kalanlar ise Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarınca "acımasızca" nitelendirilen İsrail bombardımanının geride bıraktığı dehşet manzaralarına tanık oluyor. BM kurumlarının verilerine göre İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 9 bin 973 katliam gerçekleştirdi. Bu saldırılarda hayatını kaybedenlerden çoğu çocuklara ve kadınlara ait cansız bedenlerin yüzde 70'i parçalanmış durumda.
Filistinliler, Gazze Şeridi'nde yakınının "tüm bedenini kefenle" defnedenleri "şanslı" olarak addediyor. Son zamanlarda İsrail'in uyguladığı soykırımın şiddeti arttıkça Filistinliler, yakınlarından vefat edenlerin naaşlarına ait parçaları, naylon torbalarda toplayıp ve kefensiz gömer oldu.
Zorla göç ettirilenlerin dramı
Gazze Şeridi'nin pek çok bölgesinde defalarca göçe zorlanan Filistinliler, 7 Ekim 2023'ten bu yana yaşadıkları günlerin çoğunu bombardımandan ya da keskin nişancının hedefinden kaçarak; barınak, yiyecek ve su arayarak, hayatta kalma mücadelesi vererek geçirdi. Kentlerin kuşatma altına alınması her zaman bölge sakinlerinin göçe zorlanmasıyla sonlanıyor. Filistinliler, zorunlu göç sırasında İsrail'in kurduğu kontrol noktalarından geçmek zorunda kalıyor.
Bu esnada aileler, kadın-erkek olarak ayrılıyor. Kadınlar, İsrail kontrol noktalarından geçerek başka bölgelere gönderilirken, saldırılar ve hastalık nedeniyle yolda ölümlerle mücadele ediyor, erkeklerin ise genelde alıkonulduktan sonra akıbetleri meçhul kalıyor. Bu arada ayrılan aileler, bir daha birbirlerini görüp göremeyeceğini bilmeden gözleriyle son defa vedalaşıyor. Ailelerinden ayrılmış şekilde İsrail askerlerinin açtığı ateş altında göçe devam eden Filistinli kadınlar, bu anları "kıyamet günü" olarak nitelendiriyor. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Gazze'deki zorunlu göç ve etnik temizlik eylemleri, İsrail'in açıkça ifade etmediği planları dahilinde düzenleniyor. Bu planın, Gazze'nin yeniden işgali ve Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler için yerleşim birimleri kurulmasına ilişkin radikal İsraillilerin çağrısının gölgesinde, Gazze Şeridi'nin sakinlerinin bazı bölgelerden tahliye edilmesini kapsadığı belirtiliyor.