Yiyeceklere tat vermek amacıyla kullanılan sirkenin, mide hastalıklarından iştahsızlığa, safra rahatsızlıklarından zehirli havyan sokmalarına kadar bir çok rahatsızlığa iyi geldiği kaydedildi. Meyvelerden elde edilen ekşi tattaki asitik sıvı olan sirkenin yemeklere verdiği lezzetin yanında sağlığa bir çok faydasının olduğunu belirten uzmanlar, "Sirke hazmı kolaylaştırır, iştahı açar. Bu sebeple birçok yemek ve salatalarda tat ve çeşni için kullanılır. Sirkenin güzel ve ferahlatıcı kokusu, asabi baygınlıklarda hastayı uyandırıcı tesire sahiptir. Sirkeyle soğuk su friksiyonları, en zararsız ateş düşürücü, keza vücuda sükunet ve ferahlık veren bir preparattır" dedi. Uzmanlar, sirkenin faydaları için şu bilgileri verdi: "Sirke, sinamekiyle kaynatılıp sürülürse, saçların dökülmesini önler. Ekzama ve yaralara sürülürse büyük ölçüde şifa sağlar, iyileştirir. Yine sinamekiyle kaynatılarak içilen sirke, kabızlığı giderir. Sirke tortusu, kangren ve deri (cilt) vereminde yaralı bölgelere sürülür veya yaralara konursa müsbet sonuçlar elde edilmektedir. Bu halde tortu, merhem gibi kullanılmalıdır. Bu tatbik, önce yaranın genişleyip, büyümesine mani olur ve sonra da yavaş yavaş iyileşmesini temin eder. Mide hararetini giderir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.