Salgın kargo şirketlerine yaradı
Koronavirüs salgını pek çok sektörde yıkıma yol açarken, kargo şirketlerinin 2-3 kat büyümesini de beraberinde getirdi. Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, Türkiye'de günde 4 milyon kz kapı çalındığını söyledi.
23.12.2020 14:40:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Vodafone Business ana sponsorluğunda düzenlenen 'CEO Club' toplantıları online platformda devam ediyor. Etkinlikte konuşan Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, bu yıl çok yoğun bir süreçten geçtiklerine işaret ederek, "Türkiye'de şu an gelinen büyüklüğe bakarsak, her ne kadar toplam içinde e-ticaretin payı yüzde 15 olsa da lojistik sektörü ortalama günlük 8 milyon işlem adedine ulaşmış durumda. Kargo pazarında da bunun yüzde 50'sinin üzerinde bir işlem hacmi var, 4 milyonun üzerinde kapı çalınıyor. e-ticarette yaşanan 2 katlık gelişme, bizim günlük işlem hacmimizi yeri geldi 3 kat seviyeye kadar büyüttü. Yılı 200 milyonun üzerinde bir paketle kapatacağız, günlük teslimat sayımız 1 milyonun üzerine ulaşmış durumda, 15 binin üzerinde çalışan sayısına ulaşmış durumdayız. Sektördeki büyümeye cevap verebilmek için kendi içimizde yeni iş modelleri oluşturmaya başladık" şeklinde konuştu.
Çalışanlar da zor günler yaşıyor
Utku Ayyarkın, çalışanlarının içinde bulunduğu sürece dikkati çekip onların da zor günler yaşadığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Zaman zaman yaşanan gecikmeler olsa da sektör bu süreci çok iyi yönetti. Özellikle birinci gün teslimatı yüzde 90'ın üzerinde ve maksimumda da 3 iş gününde bütün kargoları yerine ulaştırarak sektör, beklentilere ve büyümeye cevap verdi. Bu işin gerçek kahramanları kuryelerimize teşekkürler. Onları da evde bekleyen aileleri var ve kaygıları yüksek. Buna rağmen gece gündüz çalışarak beklentilere cevap veren bir organizasyon oluşturdular."
Hepsiburada CEO'su Murat Emirdağ ise pandemi sürecinde yaşanan değişimlere dikkati çekerek, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye'de e-ticaretin perakende içindeki yerinin 2 kat arttığını söyledi.
Marketler etkilenmedi
Garanti Ödeme Sistemleri AŞ Genel Müdürü Çağrı Süzer de, ödeme sistemlerinin pandemi sürecindeki önemine dikkati çekerek, 11 Mart'ta Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından Nisan ayında Türk halkının kartlarla yaptığı ödemelerde yüzde 40'lık düşüş gördüklerini bildirdi. Süzer, bu ilk tepkinin ardından Nisan ayında artan tek sektörün, market olduğunu, 2019 yılına göre bu sektörün kendini koruduğunu söyledi. Süzer, şunları kaydetti: "Ödeme sistemlerinde (kredi kartı, banka kartı vesaire) Haziran ayından itibaren geçen senenin cirosunu yakaladık. Ekim, Kasım ayına geldiğimizde ise neredeyse normalleştik. Hiç pandemi yokmuş gibi, Ekim-Kasım ayında yıldan yıla büyümelerle, yüzde 15-20'lik büyümelerle kartlı ödeme hacimleri hayatına devam etti. Burada e-ticaret büyümesi de hızlı şekilde devam etti. Kasım'dan Kasım'a baktığımızda, toplam e-ticaret sektöründe çok büyük sıçrama gördük. Geçen yıla göre yüzde 60-70'lerde, pazar yerlerinde çok daha yukarılarda olan büyümeleri hep birlikte deneyimledik."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.