Salgın ilaç sektörünü de çarptı
Santa Farma İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kiresepi, Türkiye'de geçen yıl kutu bazında ilaç üretiminin azaldığına işaret ederek, "Buna karşılık değer bazında sektör yüzde 21 büyüdü. Bu büyüme fiyat artışlarından kaynaklandı" dedi.
09.02.2021 19:00:00
M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Santa Farma İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kiresepi, Türkiye ilaç pazarının geçen yıl değer bazında 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 21 oranında büyüyerek, 41 milyar TL'den 49.8 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Kiresepi, kutu bazında ise üretimin 2019 yılına göre yüzde 2.8 oranında azalma ile 2 milyar 210 milyon kutudan 2 milyar 150 milyon kutuya düştüğüne işaret etti. Sektörde kutu bazında bir düşüş, değer bazında ise bir artışın görüldüğünün altını çizen Kiresepi, bunun nedenini şöyle ifade etti: "Üretimdeki düşüşün pandemi koşullarıyla ilgisi çok açıktır. Değer bazındaki artışların en önemli sebebiyse fiyatlardaki artıştır. Sektörde üretim artışı olmadan değer artışı olmuştur. Bunun pazar payının büyümesi ile ilgisi yoktur. Tamamen pandemi ile Türk ekonomisinde yaşanmakta olan olumsuz durumun bir etkisidir."
Dünyada ilaç pazarı
Dünya ilaç sektörünün 2020 yılı itibari ile beraber pazar değerinin 1 trilyon 250 milyar dolar olduğuna vurgu yapan Kiresepi, "Bu pazarın, 2021 yılında 1 trilyon 300 milyar dolar olacağı beklenmekte ise de, pandeminin dünya ilaç pazarını etkilediği görülmekte. 2023 yılına kadar pazarın 1 trilyon 600 milyar dolara ulaşacağı uzmanlar tarafından öngörülmektedir" dedi.
İlaç sektörü de değişiyor
Kiresepi, sektör beklentileri hakkında şu ifadelere yer verdi: "Bütün sektörlerde olduğu gibi ilaç sektörünü de teknolojik, demografik ve iklim değişikliği nedeniyle ciddi yapısal değişimler bekliyor. Bu konuda fütüristlerin öngördüklerini şöyle özetleyebiliriz: maliyet yüksekliği nedeniyle ana üretici firmaların sadece molekül geliştirme ve etken madde üretimine kayacağı, ilaç üretimini yavaş yavaş jenerik ilaç üreticilerine bırakacağı öngörülmektedir. Bu ise piyasada yakın gelecekte jenerik piyasaların çoğalacağı anlamına gelmektedir. Dijital tedavi çağı başlayacak; hasta, doktor, teşhis, tedavi, ilaç sarmalı büyük ölçüde dijital ortamda internet aracılığı ile sağlanacaktır. Tedaviler artık hastane ve klinik ortamında değil evlerde yapılacaktır. Sadece ameliyatların hastane ve kliniklerde yapılacağı bir çağa girmekteyiz. İklim değişiklikleri bilinmeyen virüslerin ortaya çıkmasına neden olacak. Aşı ve tedavi için ilaç araştırmaları artarak devam edecek. Bu durumda ilaç sektörünün kalıtsal kronik hastalıklarla ilgili portföyü doğal olarak değişecek."