Üç aylar diye bilinen Receb, Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunmaktadır. Bu da bize bu ayların önemini anlatmaktadır. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır ve on beşinci gecesi de mübarek Berat Kandili'dir.
Resûlullah Efendimiz (s.a.a) üç aylarda, "Allah'ım! Receb ve Şaban'ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan'a ulaştır" (Ahmed b. Hanbel, Müsned) diye dua ederek; üç aylara yetişme sevincini, rahmet ayı Ramazan'a ulaşma özlemini, hasretini ve bu aya kavuşabilme duasını, her mü'minin kalbinde ve dilinde yaşatmasını istemiştir.
Resûlullah Efendimiz (s.a.a) buyurmuştur ki: "Receb şehrullahdır. Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır."
Peygamber Efendimiz (s.a.a) "Şaban benim ayımdır", ayrıca, "Şaban günahları temizleyendir" buyurarak Şaban ayının büyüklüğünü ve önemini anlatmıştır.
"Şüphesiz ki Allah ve melekleri o Peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin, tam bir teslimiyetle ona selam verin" (Ahzab, 56) ayet-i celilesi de Şaban ayında nazil olmuştur. Bundan dolayı da özellikle bu mübarek ayda çok daha fazla Peygamber Efendimiz'e salat ü selamda bulunulmaldır.
Birçok rivayete göre, Peygamberimiz (s.a.a) bazen Şaban ayının tamamını, çok kere de çoğu günlerini oruçlu geçirirdi. Zaten diğer günler, bilhassa pazartesi ve perşembe günleri de oruçlu bulunan Resul-i Ekrem (s.a.a) maddî ve manevî pek çok hikmetinden dolayı oruç ibadetini sıkça yapardı.
Bu hususta Hz. Aişe'nin şöyle bir rivayeti vardır:
"Resûlullah (aleyhissalâtü vesselam) bazı aylarda çok oruç tutardı. Hattâ biz, onu bu ayda hiç iftar etmedi sanırdık. Bazı aylarda da çok iftar ederdi. Hatta biz, onu bu ayda hiç oruç tutmadı derdik. Resûlullah'ın (s.a.a) Ramazan'dan başka bir ayın orucunu tamamladığını görmedim. Şaban'daki kadar, kendisinde, çok oruçlu olduğu bir ay da görmedim." (Buhari, Savm: 51).
"O (Resul-i Ekrem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirerek nihayet Şaban'ı Ramazan'la birleştirirdi."(İbni Mâce, Savm: 4.)
Bu iki rivayetten hadis âlimleri, Peygamberimiz'in (s.a.a) bazı seneler Şaban'ın tamamını, bazı zamanlarda da çok günlerini oruçlu geçirdiği kanaatine varmışlardır.
Sahabe, "Yâ Resûlallah, Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu görmedim" dediğinde, Resulullah Efendimiz (s.a.a) şöyle buyurur: "Receb ve Ramazan ayları arasında şu Şaban, öyle faziletli bir aydır ki insanlar bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Alemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Ben oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim." (Nesai, Savm: 70).
Şaban ayında oruç, namaz, istiğfar, salavat, sadaka gibi ibadetlerin fazla yapılmasının bir hikmeti de, devamında gelecek olan Ramazan ayı için manevi bir hazırlık ve alışkanlığa sebep olması içindir.
Ashâb, "Ya Resûlallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?" diye sorduğunda, Resûlullah Efendimiz (s.a.a), "Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şaban'da tutulan oruçtur" cevabını vermiştir.(Tirmizi, Zekât: 28). (devam edecek…)
- 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun -1- / 28.08.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-IV / 23.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-III / 22.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-II / 19.02.2021
- Üç ayların fazileti ve önemi-I / 18.02.2021
- Sevgi ispat ister / 12.10.2020
- Muharrem ayı ve oruç / 23.08.2020
- Prof. Dr. Haydar Baş ve ulusal egemenlik / 25.04.2020
- O, herkesten farklıydı / 23.04.2020