'Rusya’yı pazardan silme' savaşı
Suudi Arabistan’ın “fiyatları yüksek tutmak için üretimi düşürme” teklifini Rusya’nın “pazar payını kaybetmemek için” reddetmesiyle patlak veren petrol krizinde tehlikeli bir dönemece gelindi
!['Rusya’yı pazardan silme' savaşı](resimler/haberler/27/rusyayi-pazardan-silme-savasi-H1338426-11.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
!['Rusya’yı pazardan silme' savaşı](resimler/haberler/27/rusyayi-pazardan-silme-savasi-H1338426-12.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
İddialara göre Riyad yönetiminin savaşı tırmandırma ve "Rus petrolünü Avrupa pazarından silme" hedefiyle ölümüne fiyat kırma kararı aldığı ifade ediliyor.
32.7 dolara kadar inen Brent petrolü, bu amansız savaşla çok daha düşük seviyelere inebilir. En büyük üretici durumundaki Suudilerin, Avrupa'daki pek çok rafineriye, 25 dolar varil fiyatı önerdiği ve böylece ağırlıklı olarak Rus Ural petrolü kullanan bu ülkeleri kendi müşterisi yaparak "Rusya'yı pazardan silme" planını uygulamaya soktuğu iddia ediliyor.
Batılı büyük petrol şirketlerinden birinin yöneticisi Reuters'e "Suudiler ucuz petrol satmak için bütün kapıları çalıyor" dedi. Saudi Aramco şirketinin BP ve Azeri Socar ile İtalyan Eni'nin yanı sıra, Finlandiya'nın Neste Oil, İsveç'in Preem, Fransa'nın Total şirketlerine, "Ural petrolü yerine bizden daha ucuza petrol alın" teklifi götürdüğü bildirildi. Hatta Suudilerin Belarus ile bile görüştüğü haber veriliyor.
Uzmanlar şu aşamada Suudilerin taktiğinin işe yaradığı ve Rotterdam piyasasında 25 dolardan işlemlerin yapılmaya başlandığı belirtiliyor.
Ural petrolünün varil fiyatı ise 32 doların biraz üzerinde. İkinci büyük üreticisi olan Rusya'nın pazar payını korumak için nasıl bir karşılık vereceği merakla bekleniyor.
DIŞ HABERLER