Rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin doya doya yaşandığı üç aylardan Şaban ayının ortalarındayız. Recep ayının başlangıcından itibaren Peygamberimizin bizlere tavsiye ettiği duaları okumaya çalıştık. Bu duayı Ramazan'a kadar ne kadar sıklıkla yaparsak o kadar çok bereketini görürüz.
"Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'bân, ve bellignâ Ramazân." ('Allah'ım, Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.)
Ramazanın habercisi Şaban-ı Şerif ayı, İslam tarihinde bazı önemli olayların gerçekleşmesi açısından da önemlidir. Ayetle kıblenin Mescid-i Aksâ'dan Mescid-i Harem'e çevrilmesi ve diğer bir ayetle de Ramazan orucunun farz kılınması sayılabilir. Şaban-ı Şerif ayı bir noktada Ramazana hazırlık ayı da sayılabilir.
Sahabe-i Kiram Hazretleri Şaban-ı Şerif ayında Kur'an–ı Kerîm'i çok okumaya başlar ve Ramazan'a hazırlıklı varmaya çalışırlardı. Böyle mübarek gün ve geceleri en verimli bir şekilde değerlendirmek kendi menfaatimiz için gereklidir. İnsanoğlu eline geçen fırsatları değerlendirmezse, kaçan fırsatlara sadece üzüntü ile bakar durur.
Hak dostlarının sohbetlerinde sık sık, üç ayların değerlendirilmesi hakkında güzel uyarılarla, nasihatlerde bunduğu görülmüştür. Abdulkadir Geylani Hazretlerinin üç aylar hakkındaki bazı ifadelerini paylaşalım:
"Recep, cefayı terk ayıdır; Şaban, amel ve vefa ayıdır; Ramazan ise, sadakat ve safa ayıdır.
Recep tevbe ayıdır; Şaban muhabbet ayıdır, Ramazan, Hakk'a yakınlık bulma ayıdır.
Recep, hürmet ayıdır; Şaban, hizmet ayıdır; Ramazan, nimet ayıdır.
Recep, ibadet ayıdır; Şaban, zahitlik ayıdır; Ramazan ise, ziyadesi ile nimetlere ermek ayıdır.
Recep ayında iyilikler kat kat artar; Şaban ayında kötülükler kalkar; Ramazan ayında ikramlar gelmeye başlar.
Recep, önce gidenlerin ayıdır; Şaban ortadakilerin ayıdır, Ramazan ise, asilerin ayıdır." (Tevbe ettikleri, ibadet ve tatta bulundukları takdirde, asilerin günahlarının en fazla affedileceği aydır)
Zunnun-i Mısrı Kuddise Sırruhu şöyle demiştir: "Recep, afetlerin geri bırakıldığı; Şaban, taatların yapıldığı; Ramazan da ikramların beklendiği aydır." Bu duruma göre: Bir kimse afetleri terk etmez, taatta bulunmaz, ikramları da gözetmez ise, o kimse herzecilerdendir." (Herzeci: boş işlerle uğraşan)
Zunnun-i Mısrı bir başka zamanda şöyle demiştir. "Recep, ekim; Şaban, sulama; Ramazan ise harman ayıdır." Her ekilen biçilir. Her yapılan işin karşılığı görülür. Bir kimse ekim zamanını boşa geçirirse, harman zamanında pişmanlık duyar. Ahirette kötülük göreceğinden dünyada beslediği ümitler de hiç olur."
Salih zatlardan bazısı şöyle demiştir: "Sene bir ağaçtır. Recep ayı, senenin yapraklanma günleridir. Şaban ayı, meyvelenme günleridir. Ramazan ayı ise, senenin meyvelerinin toplandığı günlerdir.
Şöyle anlatılmıştır: "Recep ayı, Allah u Teâlâ'dan gelecek mağfiretlere tahsis edilmiştir. Şaban, özel olarak, şefaat ayı kılınmıştır. Ramazan ayında iyilikler kat kat verilir. Bunun için tahsis edilmiştir." (Gunyet'üt Talibin / Abdulkadir Geylani/ Sayfa 543)
Allah (c.c) bugün ve gecelerde uyanık gönüler ihsan eyleyip, Rahmet ve bereketlerden istifade etmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin. Salât ve selam Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammet (s.a.a.) Efendimizin ve Onun Ehl-i Beyt'inin üzerine olsun.
- Sırat-ı Müstakim ne demek? / 10.02.2025
- Kişiler ya hayır konuşmalı ya da susmalıdır / 08.02.2025
- ‘Zerre miktarda torpil, adam kayırma yok’ muş! / 07.02.2025
- ‘Ben yokum o var’ diyebilenlere selam olsun / 06.02.2025
- Umre nasihatleri -5- / 04.02.2025
- Umre nasihatleri -5- / 03.02.2025
- Umre nasihatleri -4- / 03.02.2025
- Umre nasihatleri -3- / 02.02.2025
- Umre nasihatleri -3- / 01.02.2025