(dünden devam…)
Prof. Dr. Haydar Baş, 'Dua ve Zikir' isimli eserinde Peygamberimizin yaptığı duaları şöyle sıralıyor:
"Enes'den (r.a.); "Peygamber (s.a.â.) selâm verdiği zaman şöyle derdi: Allah'ım! Ömrümün sonunu hayırlı eyle! Amelimin sonlarından hoşnut ol! Allah'ım, Sana kavuşacağım günü, en iyi günüm eyle!" (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat'ta zayıf bir senedle).
Helâlinden rızık için ettiği dualar:
Hz. Ali'den (r.a.) şöyle rivâyet edilmiştir: Bir gün Hz. Ali'ye bir mükâteb (borcunu ödediği zaman serbest bırakılan köle) gelip, "Borcumu ödeyemiyorum, bana yardım et" dedi. Hz. Ali, "Resûl-i Ekrem'in bana öğrettiği duayı sana öğreteyim mi? O, duayı devamlı okurken, 'dağ kadar borcun olsa bile, Allah o borcun ödenmesini kolaylaştırır' dedi ve şu duayı okudu: Allah'ım! Bana harama uzanmaya mecbur kalmayacak kadar helâlinden rızık ver. Beni Senden başkasına muhtaç bırakma." (Nevevî, Riyâzü's-Sâlihîn, Tirmizî'den).
Muâz'dan (r.a.);"Peygamber (s.a.â.) , kendisini Cuma günü göremeyince namaz kıldıktan sonra Muâz'a giderek şöyle buyurdu: 'Ey Muâz! Bugün seni neden görmedim?' Şu cevabı verdi: 'Ey Allah Resûlü! Bir yahudiye bir ukiye altın borcum var, onun için çıkamadım.' Şöyle buyurdu: 'Ey Muâz! Sana bir dua öğreteceğim, eğer o duayı edersen -Yemen'de bir dağ olan- Subeyr kadar borcun bile olsa ödemende mutlaka Allah sana yardım eder. Ey Muâz! dua ederek şöyle de: Allah'ım! Sen mülkün yegâne sahibisin. O, dilediğini hesapsız olarak rızıklandırır. (Âl-i İmran,26-27) Dünya ve âhiretin Rahmân ve Rahîm'sin. Bu ikisinden dilediğine verirsin, dilediğine vermezsin. Başkalarının rahmetine ihtiyaç bırakmayacak şekilde bana bir rahmet ile merhamet eyle!'" (Taberânî, M.el-Kebîr'de).
Yağmur ve bereket için ettiği dualar:
Câbir'den ve Enes'den (r.a.); "Peygamber (s.a.â.) yağmur duası yaptığı zaman şöyle dua ederdi: Allahumme'skinâ sakyen vâdiaten nâfiaten teşbeu bihe'l-emvâlu vel-enfusu ğaysen henîen merîen tabekan mücellelan. Yeşbeu bihâ bâdiyenâ ve hâdırenâ, tünzilü bihi min berekâti's- semâi ve tuhricü bihi min berekâti'l-ardi, ve tec'alenâ indehu mine'ş-şâkirîn. İnneke semîu'd-duâ/Allah'ım! Bizleri mal ve nefisleri, köy ve şehirlerimizi doyuracak bereketli, -Allah'ın bahşettiği- iyiliklerle dolu, kat kat ve parlak olan yumuşak ve yararlı bir yağmur ile sula! Onun vasıtasıyla bizlere gökyüzünün bereketlerinden indir, yeryüzünün bereketlerinden çıkart ve bizleri onun sebebiyle şükredenlerden eyle! Şüphesiz Sen duayı işitensin." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat'ta; Heysemî, Mecma' II, 213).
Rüzgâr eserken ettiği dua:
Hz. Aişe (r.a.) şöyle demiştir: "Rüzgâr şiddetlendiği zaman Allah'ın Resûlü şöyle dua ederdi: Allah'ım! Senden bu rüzgârın hayrını, onda olanın ve onunla gönderilenin faydalısını dilerim. Onun şerrinden, onda olan ve rüzgârla gönderilen kötülüklerden Sana sığınırım." (Nevevî, Riyâzü's-Sâlihîn, Müslim'den).
Allah'a tevekkül ettiği dua:
İbn-i Abbâs (r.a.),"Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu işittim" demiştir: "Allah'ım, Sana teslim oldum, Sana inandım, Sana tevekkül ettim. Sana yöneldim, Senin desteğinle düşmanla savaştım. Allah'ım, Beni dalâlette bırakmaman için izzetine sığındım. Senden başka ilâh yoktur, insanlar ve cinler ölürler, yalnız Sen ölmeyecek dirisin." (Nevevî,Riyâzü's-Sâlihîn, Buharî ve Müslim'den).
Bir Müslümanın beğenmediği bir şeyi gördüğünde okumaları için Müslümanlara tavsiye ettiği dua:
Hz. Ali (r.a.), rivâyet etmiştir: "Allah'ın Resûlü, bana ve Fâtıma'ya (r.a.) hitaben, 'Yatağınıza girdiğinizde, otuz üç kere Allahüekber, otuz üç kere Subhanallah, otuz üç kere ElhamdülilIâh deyiniz' buyurmuştur." Başka bir rivâyette, "Otuz dört kere tesbih, bir diğerinde de otuz dört kez tekbir" denilmiştir. (Nevevî, Riyâzü's-Sâlihîn, Müslim ve Buharî'den).
Uvre (r.a.) şöyle demiştir: "Allah'ın Resûlünün yanında uğursuzluktan söz edildi. Bunun üzerine Peygamberimiz şöyle buyurdu: Bunun en güzeli lal (hayrayormak)tır. Uğursuzluk düşüncesi bir Müslümanı işinden alıkoymasın. İçinizden biri beğenmediği bir şey görürse; 'Allah'ım! İyilikleri ancak Sen verirsin. Kötülükleri de ancak Sen önlersin. İbâdet yapmak için gerekli kuvvet, günahtan sakınmak için kudret Senin yardımınladır' diye dua etsin." (Nevevî, Riyâzü's-Sâlihîn, Ebu Dâvud'dan).
Uyumak için yattığında ettiği dualar:
Hüzeyfe ve Ebû Zer'den (r.a.) şöyle rivâyet edilmiştir: "Allah'ın Resûlü yatarken, 'Allah'ım! Senin adını anarak uyur ve uyanırım' derdi. Sabaha çıktığında da, 'Hamd, bizi öldürdükten sonra dirilten Allah'a mahsustur. Zaten dönüşümüz ancak O'nadır' derdi." (Buhârî, Da'vât 7-8, VII, 147; 16/2, VII, 150; Tevhîd 13/2, VIII, 169; Ebû Dâvud, 5049 ve Tirmizî, 3417).
Enes'den (r.a.), Allah'ın Resûlü'nün yatağa girdiği zaman şu duayı okuduğu rivâyet edilmiştir: "Bize yediren, içiren, ihtiyaçlarımızı karşılayan ve bize barınacak yer ihsan eden Allah'a hamd olsun. (Nice ihtiyaç sahipleri vardır ki) onlara merhamet edip bakan yoktur." (Nevevî, Riyâzü's-Sâlihîn, Müslim'den)." (devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020