Hazır giyimde kan kaybı hızlandı
Türkiye'nin istihdam deposu sektörlerinden hazır giyim kan kaybetmeye devam ediyor. İhracatın azalmasıyla birlikte sektörde çalışan sayısı da hızla düşüyor. Sektörün toparlanması da giderek zorlaşıyor.
26.04.2025 05:42:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, küresel hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 3.5'ini Türkiye'nin gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Dünyanın altıncı, Avrupa Birliği'nin (AB) üçüncü büyük tedarikçisiyiz. Güçlü bir üretim altyapımız ve bilgi birikimimiz var. Ancak girdi maliyetleri ile kur arasındaki denge bozulduğu için moda endüstrimiz rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybetti. Üretim maliyetlerimiz dolar bazında Vietnam, Bangladeş ve Hindistan gibi ülkelere göre yüzde 50-60 daha pahalı. Asya bir tarafa Avrupa'daki birçok ülkeden bile pahalıyız. 2022'de 21.2 milyar dolara ulaşan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız, 2023'te 19.2 milyar dolara, 2024'te ise 17.9 milyar dolara düştü. Kan kaybı ne yazık ki bu yıl da devam ediyor. 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 7.6 gerileyen hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız 4.2 milyar dolar düzeyinde kaldı."

İthalat hızla artıyor!
Mustafa Paşahan, hazır giyim ihracatı düşerken hızla artan ithalatın geçen yıl 4 milyar dolar sınırına dayandığına dikkat çekti. İhracattaki gerileme ve ithalattaki artışın hem üretime hem de istihdama olumsuz yansıdığını belirten Paşahan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İrili ufaklı yüzlerce üretim tesisi kapandı ya da kapasitesini küçülttü. Bazı firmalar üretimlerini yurt dışına kaydırdı. 2022 yılın sonunda 738 bini aşan istihdamımız, Ocak 2025'te 564 binin altına geriledi. Bu tablo iki yılda 174 bin istihdam kaybı anlamına geliyor."
İbre yukarı döner mi?
Paşahan, şunları söyledi: "İhracatta ibreyi yeniden yukarı döndürmek için dört maddelik çözüm formülümüzü burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum:
• Girdi maliyetleriyle kur arasında denge yeniden sağlanmalı.
• Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının İstihdam Koruma Destek Programı'ndan ayrım gözetilmeksizin tüm firmalarımız yararlandırılmalı.
• Hazır giyimin de aralarında bulunduğu bazı sektörlerde uygulanan 5 puanlık prim indirimi, iki yıl boyunca 10 puana çıkarılmalı.
• Emek yoğun sektörler için iki yıl ödemesiz, yüzde 20'nin altında faizle kredi imkânı sağlanmalı.
• Bu dört konuda sektörün desteklenmesi halinde ihracatımızı hızla toparlayabiliriz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.