Pençşir'de gergin bekleyiş
Afganistan'ın 34 vilayetinden 33'ünde denetimi ele geçiren Taliban, 1996'da olduğu gibi henüz Pençşir Vadisi'ni ele geçiremedi. Pençşir'de eller tetikte, müzakerelerin sonucu bekleniyor.
25.08.2021 17:01:00





Afganistan'ın başkenti Kabil'in 150 kilometre kuzeydoğusundaki Pençşir Vadisi, Taliban'a karşı direnişin 'son kalesi' olarak görülüyor. Pençşir, 'beş aslan' anlamına geliyor. Sarp dağlar arasındaki vadide 1979-89 yılları arasında Sovyet işgaline karşı, 1996-2001 tarihleri arasında da Taliban'a karşı mücadele edilmişti. Pençşir Ekonomi Departmanı başkanı Abdul Rahman, "İkinci kez Taliban'a karşı direnişe hazırız" diye konuştu. El Kaide'nin 9 Eylül 2001'de gazeteci kılığına girmiş bir militanla katlettiği, Sovyet işgali karşısındaki kahramanlığı nedeniyle Pençşir Aslanı olarak anılan efsanevi Tacik Komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, vadide Afganistan Ulusal Direniş Cephesi (NRF) adıyla Taliban karşıtı bir cephe kurdu. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Ali Nazari, direnişin barış ve ademimerkeziyetçi yönetime dayalı bir çözüm istemesine rağmen, binlerce askerle Pençşir'i savunmaya hazır olduklarını söyledi.
Karşılıklı olumlu mesajlar
Pencşir vilayetindeki direniş güçlerinin üst düzey isimlerinden Fehim Deşti de, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Taliban'la sorunları müzakere ve diyalog yoluyla çözmeyi amaçladıklarını ancak savaşa da hazır olduklarını söyledi. Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid de, eski hükümet güçleri ve yerel grupların kontrol ettiği Pencşir'de çatışma ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, sorunun yakında çözüleceğini ileri sürdü. Vadide eğitilen yerel kuvvetlerin, ülkenin dört bir yanından gelen eski savunma kuvvetleri birlikleri ve Taliban karşıtı direniş kuvvetlerinin katılımıyla güçlendirildiğini söylüyor. Herhangi bir çatışmada vadinin coğrafyası direnişçilere avantaj sağlıyor. Pençşir'in yüksek dağları ve geçitleri, bölgeyi sağlam bir kale haline getiriyor; vadiye heybetli dağların arasında kalan bir boğazdan giriş yapılıyor. Ortasından bir nehrin geçtiği vadi, Afganistan ile kuzeybatı Pakistan arasındaki Hindukuş Sıradağları'na çok yakın. 150 ile 200 bin arasındaki nüfusun neredeyse tamamı Tacik kökenli ve Farsçaya yakınlığıyla bilinen Tacikçe konuşuyor. Tacikler Afganistan'daki 38 milyon nüfusun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.