Naci Hoca bu kez şehir yönetimlerini uyardı
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gaziantep'te katıldığı etkinlikte, deprem tedbiri almak için sadece binaları dönüştürmenin yeterli olmayacağını belirterek, "Deprem sonrası şehirde okul yok, kanalizasyon patlamış, içme suyu gitmiş. Her şey birbirine karışmış. Evin sağlam olsa ne olur ki? Evim yıkılmadı, paşa gibi yaşıyorum diyebilir misin?" dedi.
09.02.2025 21:26:00
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA
![Naci Hoca bu kez şehir yönetimlerini uyardı](resimler/haberler/30/naci-hoca-bu-kez-sehir-yonetimlerini-uyardi-H1557471-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Naci Hoca bu kez şehir yönetimlerini uyardı](resimler/haberler/30/naci-hoca-bu-kez-sehir-yonetimlerini-uyardi-H1557471-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli şehirler oluşturmak için alınması gereken önlemler olduğunu belirterek, "Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız" dedi. Görür, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında, Şehitkamil Belediyesinin ev sahipliğinde Şehitkamil Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen "Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep" programına katıldı. Depremlerin oluşma aşaması ve geçmişte yaşanan bazı depremler ile 6 Şubat depremlerinden Gaziantep'in etkilenmesiyle ilgili bilgiler veren Görür, Doğu Anadolu Fayı'nı görseller eşliğinde anlattı.
Depremlerin mekanizması var
Doğu Anadolu Fayı'nın bir levha sınırı olduğunu aktaran Görür, "Biri Arap levhası diğeri Anadolu levhası olmak üzere orada iki levha var. Bir de Afrika levhası var, aradaki sınır Doğu Anadolu Fayı'dır. İşte deprem mekanizması budur" diye konuştu. Levha sınırına yakın olanın fazla zarar göreceğini ifade eden Görür, şunları kaydetti: "Bunun için kahin olmaya gerek yok, gidip oraya ev yapıyorsan ve gerektiği gibi de önlemi almıyorsan bu zarardan kurtulamazsın. Gaziantep levha sınırında değil ama levha sınırına yakın. O yakınlık sizi afete belirli ölçüde maruz bırakıyor. Ben eminim Gaziantep'in 6 Şubat depremlerinden etkilenmesi diğer illere nazaran çok daha azdır. Diğer iller Kahramanmaraş, Hatay, Malatya.. Neden onlar tam sınırın içine girmişler de siz sınırın kenarındasınız. Arada 50-100 kilometre mesafe var. Bundan siz de etkileniyorsunuz." Kahramanmaraş merkezli depremlerde kırılmanın Bingöl Karlıova'dan başlayarak Hatay'a kadar uzandığını kaydeden Görür, Gaziantep'in ise levhaya uzak ama levha içi faylarına yakın olduğu için komşu şehirlerin fayına maruz kaldığına dikkati çekti.
Altyapı da sağlam olmalı
Deprem tedbiri almak için sadece binaları dönüştürmenin yeterli olmayacağını, depreme dirençli şehirler oluşturmak için alınması gereken önlemler olduğunu vurgulayan Görür, şöyle konuştu: "Deprem sonrası şehirde okul yok, kanalizasyon patlamış, içme suyu gitmiş. İş dünyası çökmüş, altyapı yok. Her şey birbirine karışmış. Evin sağlam olsa ne olur ki? Bu 11 il içinde evim yıkılmadı paşa gibi yaşıyorum diyebilir misin? Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız. Bu saydığımız bütün bileşenleri fonksiyonunu yerine getiriyor olmalı ki o kent yaşanır olsun."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.