Migren ağrılarını böyle azaltabilirsiniz
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceylan Özateş, migrenin son yıllarda yaşam kalitesini düşüren, hatta depresyona neden olabilen yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıktığına dikkat çekerek, migren ağrılarının doğru beslenmeyle azaltılabileceğini vurguladı
26.10.2016 00:00:00
Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen. Ceylan Özateş, migren tedavisinde beslenmenin önemi ve migren ağrılarını hafifletici öneriler hakkında bilgi verdi. Migrenin, çoğunlukla ataklar halinde ortaya çıktığını ve bunların 4 saatten 72 saate kadar sürebildiğini anlatan Özateş, "Önceden yalnızca bir baş ağrısı tipi olarak görülen migren, artık tek başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir. Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir. Atakların sıklığı, süresi ve şiddeti kişiye göre değişebilir. Kadınların yüzde 18'i, erkeklerin ise yüzde 6'sı migrenden etkilenmektedir. Migren atakları başlamadan önce kişide bazı fizyolojik değişiklikler oluşabilir. Yorgunluk, görsel rahatsızlık, acıkma, susama bunlardan bazılarıdır" dedi.
'Migren hastaları bu besinlerden uzak durmalı'
Migren hastalarına uzak durmaları gereken besinlerle ilgili de uyarılarda bulunan Diyetisyen Özateş, şunları kaydetti:
"Sert, yıllanmış, tütsülenmiş, bekletilmiş ve tuzlu olan peynirler, alkollü içecekler, sakatatlar, kalamar, karides ve midye gibi deniz ürünleri, konserve besinler, turunçgiller, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, incir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya, ekşi krema, fıstık ezmesi, kuru meyve içeren ekmekler ve kuru fasulye, mercimek ve soya ürünlerinden uzak durulmalı."
Atakların azaltılması için sebze çorbası, sebze püresi, kereviz, haşlanmış yumurta, armut, elma, kivi, papatya çayı ve melisa çayı tüketilmesi önerisinde bulunan Özateş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Migreni kontrol altına almak için ise yoğun ışık, yüksek sesten uzak durup, loş ışık ve hafif müzik dinleyin. Açlık kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda baş ağrısı artar. Bu nedenle özellikle öğün atlamamaya özen gösterin. Günde 2-2,5 litre sıvı almayı unutmayın. Günde 30 dakikalık yürüyüş yapın ve 7-8 saat uyuyun. Kafein, baş ağrılarında iki türlü etki gösterir. Aşırı tüketimi ağrıyı tetikler. Sınırlandırılması ise ağrıyı azaltıcı etki sağlar. Günlük kafein tüketimini azaltın. Ağrının başlayacağını hissettiğiniz anda ısırgan otu, ıhlamur, melisa çayını tercih edin."
'Migren hastaları bu besinlerden uzak durmalı'
Migren hastalarına uzak durmaları gereken besinlerle ilgili de uyarılarda bulunan Diyetisyen Özateş, şunları kaydetti:
"Sert, yıllanmış, tütsülenmiş, bekletilmiş ve tuzlu olan peynirler, alkollü içecekler, sakatatlar, kalamar, karides ve midye gibi deniz ürünleri, konserve besinler, turunçgiller, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, incir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya, ekşi krema, fıstık ezmesi, kuru meyve içeren ekmekler ve kuru fasulye, mercimek ve soya ürünlerinden uzak durulmalı."
Atakların azaltılması için sebze çorbası, sebze püresi, kereviz, haşlanmış yumurta, armut, elma, kivi, papatya çayı ve melisa çayı tüketilmesi önerisinde bulunan Özateş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Migreni kontrol altına almak için ise yoğun ışık, yüksek sesten uzak durup, loş ışık ve hafif müzik dinleyin. Açlık kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda baş ağrısı artar. Bu nedenle özellikle öğün atlamamaya özen gösterin. Günde 2-2,5 litre sıvı almayı unutmayın. Günde 30 dakikalık yürüyüş yapın ve 7-8 saat uyuyun. Kafein, baş ağrılarında iki türlü etki gösterir. Aşırı tüketimi ağrıyı tetikler. Sınırlandırılması ise ağrıyı azaltıcı etki sağlar. Günlük kafein tüketimini azaltın. Ağrının başlayacağını hissettiğiniz anda ısırgan otu, ıhlamur, melisa çayını tercih edin."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.