Macron, Le Pen'den de fanatik çıktı
Fransa'da Ulusal Mecliste onaylanan 'ayrılıkçı' yasa tasarısı, Müslümanlara ve dini derneklere yönelik içerdiği düzenlemeleriyle İslam karşıtlığına yasal zemin kazandırıyor. Fransız meclisindeki oylamada Cumhurbaşkanı Macron'un partisinin desteklediği yasaya, aşırı sağcı Le Pen'in partisinin çekimser kalması dikkat çekti.
18.02.2021 16:26:00
![Macron, Le Pen'den de fanatik çıktı](resimler/haberler/39/macron-le-penden-de-fanatik-cikti-H1376949-11-505.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Macron, Le Pen'den de fanatik çıktı](resimler/haberler/39/macron-le-penden-de-fanatik-cikti-H1376949-12-380.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
İslam karşıtı uygulamalarla sık sık gündeme gelen Fransa, bu kez çerçeveyi daha geniş tutarak 'siyasal İslam' ve 'İslamcı ayrılıkçılıkla' mücadele kisvesi altında ülkedeki Müslümanları daha da baskı altında tutacağı gerekçesiyle eleştiriliyor. Uzmanlar, ülkedeki ekonomik ve sosyal krizlerden popülaritesi oldukça düşen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gözünü gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimine çevirdiği, bu bağlamda sağ ve aşırı sağ seçmenin oyları için bu politikayı seçtiğini belirtiyor.
Sağ partiler tasarıyı destekledi
Mecliste 16 Şubat'ta yapılan oylamada, tasarı 151 'hayır' oyuna karşı 347 'evet' oyuyla kabul edildi. 65 milletvekili ise çekimser oy kullandı. Adı başlarda 'İslamcı ayrılıkçı' olan ancak daha sonra tepkiler üzerine 'Cumhuriyet Prensiplerini Güçlendiren' olarak değiştirilen tasarı, 30 Mart'tan itibaren Senatoda görüşülecek. Tasarının burada oylaması yapıldıktan sonra tekrar Ulusal Meclise gelmesi bekleniyor. Tasarıya Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduğu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Demokrasi Hareketi (Modem), Agir Partisi ile Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği Partisi (UDI) destek verirken, merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) ve aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı. Merkez sol Sosyalist Parti (PS), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) ve lideri Marine Le Pen ise çekimser kaldı.
Tasarıda adalet dışında herşey var!
51 maddeden oluşan tasarı herhangi bir kişiye karşı şiddete teşvik eden veya cinsiyeti nedeniyle ayrımcılık yapan dini derneklerin kapatılmasını mümkün kılıyor. Tasarıda, derneklerin denetiminin artacağı, bu denetimin idari, mali ve faaliyet içeriği alanında olacağı belirtiliyor. Tasarıya göre 3-16 yaş arası çocuklara örgün eğitimi zorunlu kılıyor ancak sağlık veya istisnai durumlar söz konusu olduğunda devletin izniyle evde eğitim seçeneğini serbest bırakıyor.
Bir kişiye karşı kin veya nefretin teşvik edildiği cami ve ibadethanenin iki ay süreliğine kapatılacağı ifade edilen tasarıya göre ayrımcılık, nefret, şiddet veya terör eylemlerine teşvik ettiği gerekçesiyle ceza alan kişilerin ibadet yerlerinde bulunması yasaklanabilecek. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.