Kronik yorgunluk işsiz bırakıyor
Tanısı zor konulan ve mevsimsel geçiş gibi nedenlere dayandırılan kronik yorgunluğun çağın hastalığı olduğunu söyleyen uzmanlara göre, bu rahatsızlığı yaşayan her 4 kişiden 1'i işsiz kalıyor
13.04.2012 00:00:00
Uzmanlar, “Amerikalı araştırmacılar, Kansas eyaletinde, kronik yorgunluk sendromları olduğu ön araştırma ile teşhis edilen 1994 kişi ile yapılan çalışmada, medikal veya psikolojik temelli yorgunluk çeken kişilerin yüzde 15 ile yüzde 40'ının işsizlik sorunu yaşadığı bulgusuna vardı. Bunun sebebi olarak da kronik yorgunluk çeken kişilerin daha düşük enerjiye sahip olduğu, hobilerine, okul derslerine veya işlerine yeterince vakit ayıramamaları gösterildi” diyor.
Uzmanların verdiği bilgiye göre, Kronik Yorgunluk Sendromu, en az 6 ay süreyle yatak istirahatıyla dahi düzelmeyen, mesleki, sosyal ve kişisel aktivitede belirgin azalmaya sebep olan halsizlik, baş ağrısı, tekrarlayan boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ile kendini gösteren bir hastalık. Hastalarda ağrılı lenf nodüllerine, egzersizden sonra 24 saatten uzun süren aşırı yorgunluğa rastlanabiliyor.
Sorunun, kadınlarda erkeklere göre 6 kat fazla görüldüğünü belirten uzmanlar, “Her hastalıkta olduğu gibi kronik yorgunluk sendromunda da erken tanı önemli. Aile hekimi tarafından genel değerlendirilme yapıldıktan sonra hasta, uzman psikolog tarafından görüşmeye alınmalı, depresyon testi ve gereğinde anksiyete testleri uygulanmalı, nörolojik muayene sonrasında tüm muayene ve tetkiklerinin sonuçlarıyla birlikte karar verilmeli” diye konuşuyor.
Kronik yorgunluk uykusuzluk, gün içinde yorgun olma, dikkat eksikliği ve konsantrasyon kaybı, öğrenme güçlüğüne neden oluyor. Buna en güzel örneğin Uyku Apne Sendromu hastaları olduğunu belirten Dr. Özdemir, şu bilgileri veriyor: “Gece uykusunu kaliteli uyuyamayan hastalar yorgun uyanır, gün içinde sürekli yorgun olup sık uyku atakları geçirir. İş veriminde düşme, konsantrasyon kaybı, dikkat eksikliği, gündüz yorgunluk ve uyku isteği bu hastaların trafikte sık kaza yapmalarına neden olur. Kronik yorgunluğun birçok farklı nedeni vardır. Enfeksiyon hastalıkları, depresyon gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotik, antidepresanların yanı sıra antihipertansif, antiromatizmal, antikanserojen gibi pek çok diğer ilacında yorgunluk yan etkisi bulunmaktadır.”
Sorunun; vardiyalı çalışanlar (doktor, hemşire, polis, subay vs.), yoğun stresli meslek grupları (özellikle yönetici kadrosu), sık sık deniz aşırı ülkeleri gezmek zorunda kalan (pilot, hostes vs.) ve jet lag sendromu yaşayan meslek grubunda fazla görüldüğü bildiriliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.