İş dünyası normalleşemedi
KPMG’nin Ocak ve Şubat aylarında 11 temel sektörden ve kilit pazarlardan 1300 CEO ile yapılan 2020 CEO Araştırması, Temmuz ve Ağustos’ta 315 CEO ile yapılan takip araştırmasıyla geliştirildi. Araştırmadan çıkan sonuca göre, CEO’lar salgının hız kesmesinin ya da kısmen kontrol altına alınmasının ‘normale dönüş’ anlamına gelmediği görüşünde birleşiyor.
20.09.2020 18:20:00





AHMET SAFA TERZİ / DETAY HABER
Koronavirüs salgını iş dünyasını da olumsuz yönde etkiledi. Salgının vurduğu şirketler, dünya genelinde çok sayıda çalışanıyla yollarını ayırdı. Bugün yaşanılan krizin daha önce test edilmiş bir oyun kitabı yok! Şu anda iş liderlerine insanların güvende olmasını sağlamak, teknolojiye hiç olmadığı kadar güvenmek ve kullanmak, lojistik süreçleri yeniden inşa etmek, yeni tedarik zincirleri geliştirmek gibi görevler düşüyor. Kesin olan tek şey var o da belirsizlik. Bu belirsizliği yöneten CEO'lar hem işletmelerine hem de yaptıkları iş aracılığıyla aslında topluma liderlik ediyor. Bu bağlamda danışmanlık şirketi KPMG, iki farklı dönemde 1615 şirket üst düzey yöneticisi (CEO) ile 2020 CEO Araştırması gerçekleştirdi. Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:
Öncelik ayakta kalmakta
• CEO'lar için şirketlerinin var oluş amacını tanımlamak, kârlılığın önüne geçti. Yüzde 23'ü şirketin genel hedefini 'hisse değerini korumak', yüzde 54'ü ise 'birden fazla paydaşa odaklanan, var olma amacına yönelmek' diye anlattı. CEO'ların yüzde 22'si ise doğrudan 'toplumu iyileştirmeyi' amaçladıklarını söyledi.
• Üst yöneticilerin üçte birinden fazlası (yüzde 39) kendilerinin ya da ailelerinden birinin Covid 19'dan etkilendiğini belirtti.
İklim, Covid 19 kadar önemli
• Covid 19 kadar büyük bir tehdit de iklim değişikliği. CEO'lar bu gerçeği ajandalarının üst sırasında tutuyor. Üst yöneticilerin yüzde 65'i iklimin, önümüzdeki beş yıl boyunca işlerini sürdürüp sürdürmelerinde etkili olacağına inanıyor. Yüzde 71'i pandeminin sonucu olarak elde edilen iklim değişikliği kazanımlarını korumak istediklerini belirtiyor.
• Covid 19 kuruluşların iş yapış biçimlerini kökten değiştirdi. Birçok şirket online çalışmaya bir gecede geçti. Araştırmaya katılanların yüzde 77'si salgınla birlikte yaygınlaşan dijital iş birlikleri ve iletişim araçlarının kullanımını geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor.
Gündem, yeteneği elde tutmak
• Şu anda yetenekli insan kaynağını elinde tutmak, dünyanın en büyük şirketlerini yöneten CEO'ların karşı karşıya kaldığı en büyük risklerden biri. İşletmeler için en büyük tehditler listesinde Ocak ayından bu yana 11 basamak yükselen yetenek riski, CEO'ların yakın markajında.
• Tedarik zincirleri ağır darbe aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 67'si salgının etkisiyle küresel tedarik zinciri yaklaşımlarını yeniden düşünmek zorunda kaldıklarını söylüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.