logo
11 NİSAN 2025

İlk 5 yıl tohum, gübre, ilaç, mazot bedava

18.02.2019 00:00:00
Kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biri olan ülkemizde tarım tamamen bitmiş durumda. Haliyle bu sahadan ekmek yiyen milyonlarca vatandaşın durumu da içler acısı. 
Dip yapan ülke ekonomisinde tarımımız da yerlerde sürünmekte. Yıllardan beri "eşek edip binilen, at edip sürülen" bir Türk tarım köylüsü var. Üretimin para etmediği, ürünlerin fiyatının ederinin altında olduğu ve yerinde saydığı buna mukabil girdi fiyatlarının zirve yaptığı bir dönemdeyiz. 
Köylü toprağa küsmüş, üretmek artık zevk vermemektedir. İki arada bir derede debelenip durmaktadır köylü. Eksem mi, ekmesem mi hesabında, eli böğründe sefilleri oynamaktadır.
Bugün tarlası ve traktörü bankalara ipotekli olmayan çiftçi sayısı bir elin parmakları gibidir. Oysaki yıllar evvelinde ellerini makas gibi açarak, durun kalabalıklar bu cadde çıkmaz sokak diye bu kötü gidişatı haber verip ikaz eden eşsiz lider, Sayın Prof. Dr. Haydar Baş Bey'i bu millet maalesef görmez ve işitmezden geldi.
Bugün çiftçinin yaşadığı debelenme ve yok oluş kendisine uzatılan rahmet ve bereket elini tutmamaktan kaynaklanmaktadır. Köylü Sayın Haydar Baş hocamızı dinlememenin ve O'nun projelerini iktidar etmemenin acı faturasını 2001 yılından bu yana ödüyor.
Ta o günlerden çiftçinin kötü gidişatını gören ve stratejik tarımın bir an evvel ayağa kalkmasını isteyen Haydar Baş Bey; tarımı teşvik açısından "ilk 5 yıl tohum, gübre, ilaç, mazot köylüye bedava verilecektir" demişti.
Tarım kesimini ayağa kaldıracak, köylüyü tekrar ağa, paşa, bey yapacak projeler o günlerde Milli Ekonomi Modeli'nde maddeler halinde şöyle formüle edilmişti:
1. Ülkemizdeki tarıma uygun arazilerin envanteri çıkarılarak, iklim ve toprak özelliklerine göre uygun tarımsal ürün gurupları belirlenecektir. 
2. Toprağı olmayan köylüye, üretim yapma garantisi altında toprak verilerek üretime katılması sağlanacaktır. 
3. Tarım tek başına bir sektör olarak değil, tarıma dayalı ilgili sanayi dalları ile bir bütün olarak ele alınacaktır. Bu amaç doğrultusunda tarım ürünlerinin son mamul haline getirilmesi için entegre sanayi kuruluşları teşvik edilecektir. 
4. Tarım stratejik öneme haiz olduğu gerçeğinden hareketle yerli üretim dış pazarlardan korunacaktır. 
5. Coğrafya, iklim, nüfus ile iç ve dış piyasa dengeleri göz önünde tutularak, tarım sektörünün üretim, miktar, çeşit, nitelik planlamaları ve ARGE çalışmaları yapılacaktır. 
6. Çiftçi, planlı ve sürekli üretime katıldığı sürece vergi alınmayacak ve ürün alım garantisiyle doğrudan desteklenecektir. Tarım köylüsü daha tohumunu tarlaya ekmeden yüzde 50 avans alacaktır. Kalan ödeme ise ürün tesliminde yapılacaktır.
7. Çiftçiye tohum, gübre, ilaç konularında yardım edilecektir. 
8. Çiftçilere sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı sağlanacaktır. 
9. Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı örnek tarım üretme çiftliklerinde modern tarım teknikleri ve ürün geliştirme yöntemleriyle çiftçiye örnek olacak çalışmalar yapılacaktır. 
10. Sanayileşme ve şehirleşmenin tarım arazilerine yapılması önlenecektir. 
11. Çiftçinin kooperatifleşerek güç birliği yapması desteklenecektir. Kooperatiflere tarımsal alet ve makine desteği verilecektir. 
12. Kuraklık, don, sel gibi doğal afetlere karşı 'ürün sigorta' sistemi getirilerek, çiftçilerin riskleri azaltılacaktır. 
13. Erozyon ve toprak kaybına karşı etkin önlemler alınacaktır. 
14. Üretici ile tüketici arasındaki zincir kısaltılarak üreticinin yüksek gelir, tüketiciye ucuz ürün sağlanacak, kooperatiflerden bu amaçla istifade edilerek, hal yasası tekrar gözden geçirilecektir. 
15. Sanayiinin hammaddesi olan tarım ürünleri 'Dar Bölge Kalkınma' modeliyle, ilgili sanayi kollarıyla entegrasyonu sağlanacaktır. 
16. Tarımsal üretim merkezlerine maliyetlerini azaltmak için ucuz taşıma aracı olan demiryolları hatları çekilerek etkin kullanımı sağlanacaktır. 
17. Ekostratejik komşularımızla (Ortaasya, Ortadoğu) tarım ürünlerimizde karşılaştırmalı avantajlı olduğumuz ürünlerde üretime ve ihracata daha fazla önem verilecektir. 
18. Yerli gübre üretimine destek verilecek. 
19. Minimum su sarfiyatıyla, yüksek ürün miktarı ve kalite sağlayan modern tarım teknolojileri (damlatma sistemi, hidrofilik katkı maddeleri) yaygınlaştırılacak. 
20. Jeotermal enerji ve güneş enerjisinden istifade edilebilen bölgelerde seracılık yaygınlaştırılarak, her mevsim tarım üretimi yapılması sağlanacaktır. 
21. Yeni su kaynakları bulunarak, tarımın hizmetine sunulacaktır. 
22. Katma değeri yüksek olan hayvancılığın temel girdi kalemlerinden olan yem ihtiyacının sağlanabilmesi amacıyla, ilgili tarım ürünleri yeterli miktarda üretimi teşvik edilecektir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Adem Birinci / diğer yazıları
Trump, Colombia Üniversitesine savaş açtı!
Üniversite federal denetime alınacak
İstanbul'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Serbest bırakıldılar
Yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Okullar tatil
Ankara'da kar ve fırtına beklentisi
Tutuklama talebi
Murat Ağırel ve Timur Soykan adliyede
'Mustafa Kemal örnektir'
Endonezya lideri TBMM'de konuştu
Hüseyin Baş’tan gözaltılara tepki
‘Gözaltı değil özgür basına gözdağı’
Erdoğan - DEM Parti görüşmesi gerçekleşti
Beklenen görüşme 13.30'da başladı
Hedef Kıbrıs'taki Türk varlığı
Rumlardan Türklere karşı yeni terör örgütü
Mısır, Avrupa'dan destek istiyor
9 milyondan fazla mülteci var
Trump, Karelina'yı Putin'den aldı
12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı
Avrupa, Trump'ın kararından memnun
Leyen misilleme konusunda renk vermedi
Cumhurbaşkanlığı kurullarına yeni atamalar
140 isim Resmi Gazete'de
Ahmet Minguzzi'nin kabri tahrip edildi
Cinayet davasında ilk duruşma başladı
Trump, Colombia Üniversitesine savaş açtı!
Üniversite federal denetime alınacak
İstanbul'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Serbest bırakıldılar
Yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Okullar tatil
Ankara'da kar ve fırtına beklentisi
Tutuklama talebi
Murat Ağırel ve Timur Soykan adliyede
'Mustafa Kemal örnektir'
Endonezya lideri TBMM'de konuştu
Hüseyin Baş’tan gözaltılara tepki
‘Gözaltı değil özgür basına gözdağı’
Erdoğan - DEM Parti görüşmesi gerçekleşti
Beklenen görüşme 13.30'da başladı
Hedef Kıbrıs'taki Türk varlığı
Rumlardan Türklere karşı yeni terör örgütü
Mısır, Avrupa'dan destek istiyor
9 milyondan fazla mülteci var
Trump, Karelina'yı Putin'den aldı
12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı
Avrupa, Trump'ın kararından memnun
Leyen misilleme konusunda renk vermedi
Cumhurbaşkanlığı kurullarına yeni atamalar
140 isim Resmi Gazete'de
Ahmet Minguzzi'nin kabri tahrip edildi
Cinayet davasında ilk duruşma başladı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.