Kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biri olan ülkemizde tarım tamamen bitmiş durumda. Haliyle bu sahadan ekmek yiyen milyonlarca vatandaşın durumu da içler acısı.
Dip yapan ülke ekonomisinde tarımımız da yerlerde sürünmekte. Yıllardan beri "eşek edip binilen, at edip sürülen" bir Türk tarım köylüsü var. Üretimin para etmediği, ürünlerin fiyatının ederinin altında olduğu ve yerinde saydığı buna mukabil girdi fiyatlarının zirve yaptığı bir dönemdeyiz.
Köylü toprağa küsmüş, üretmek artık zevk vermemektedir. İki arada bir derede debelenip durmaktadır köylü. Eksem mi, ekmesem mi hesabında, eli böğründe sefilleri oynamaktadır.
Bugün tarlası ve traktörü bankalara ipotekli olmayan çiftçi sayısı bir elin parmakları gibidir. Oysaki yıllar evvelinde ellerini makas gibi açarak, durun kalabalıklar bu cadde çıkmaz sokak diye bu kötü gidişatı haber verip ikaz eden eşsiz lider, Sayın Prof. Dr. Haydar Baş Bey'i bu millet maalesef görmez ve işitmezden geldi.
Bugün çiftçinin yaşadığı debelenme ve yok oluş kendisine uzatılan rahmet ve bereket elini tutmamaktan kaynaklanmaktadır. Köylü Sayın Haydar Baş hocamızı dinlememenin ve O'nun projelerini iktidar etmemenin acı faturasını 2001 yılından bu yana ödüyor.
Ta o günlerden çiftçinin kötü gidişatını gören ve stratejik tarımın bir an evvel ayağa kalkmasını isteyen Haydar Baş Bey; tarımı teşvik açısından "ilk 5 yıl tohum, gübre, ilaç, mazot köylüye bedava verilecektir" demişti.
Tarım kesimini ayağa kaldıracak, köylüyü tekrar ağa, paşa, bey yapacak projeler o günlerde Milli Ekonomi Modeli'nde maddeler halinde şöyle formüle edilmişti:
1. Ülkemizdeki tarıma uygun arazilerin envanteri çıkarılarak, iklim ve toprak özelliklerine göre uygun tarımsal ürün gurupları belirlenecektir.
2. Toprağı olmayan köylüye, üretim yapma garantisi altında toprak verilerek üretime katılması sağlanacaktır.
3. Tarım tek başına bir sektör olarak değil, tarıma dayalı ilgili sanayi dalları ile bir bütün olarak ele alınacaktır. Bu amaç doğrultusunda tarım ürünlerinin son mamul haline getirilmesi için entegre sanayi kuruluşları teşvik edilecektir.
4. Tarım stratejik öneme haiz olduğu gerçeğinden hareketle yerli üretim dış pazarlardan korunacaktır.
5. Coğrafya, iklim, nüfus ile iç ve dış piyasa dengeleri göz önünde tutularak, tarım sektörünün üretim, miktar, çeşit, nitelik planlamaları ve ARGE çalışmaları yapılacaktır.
6. Çiftçi, planlı ve sürekli üretime katıldığı sürece vergi alınmayacak ve ürün alım garantisiyle doğrudan desteklenecektir. Tarım köylüsü daha tohumunu tarlaya ekmeden yüzde 50 avans alacaktır. Kalan ödeme ise ürün tesliminde yapılacaktır.
7. Çiftçiye tohum, gübre, ilaç konularında yardım edilecektir.
8. Çiftçilere sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı sağlanacaktır.
9. Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı örnek tarım üretme çiftliklerinde modern tarım teknikleri ve ürün geliştirme yöntemleriyle çiftçiye örnek olacak çalışmalar yapılacaktır.
10. Sanayileşme ve şehirleşmenin tarım arazilerine yapılması önlenecektir.
11. Çiftçinin kooperatifleşerek güç birliği yapması desteklenecektir. Kooperatiflere tarımsal alet ve makine desteği verilecektir.
12. Kuraklık, don, sel gibi doğal afetlere karşı 'ürün sigorta' sistemi getirilerek, çiftçilerin riskleri azaltılacaktır.
13. Erozyon ve toprak kaybına karşı etkin önlemler alınacaktır.
14. Üretici ile tüketici arasındaki zincir kısaltılarak üreticinin yüksek gelir, tüketiciye ucuz ürün sağlanacak, kooperatiflerden bu amaçla istifade edilerek, hal yasası tekrar gözden geçirilecektir.
15. Sanayiinin hammaddesi olan tarım ürünleri 'Dar Bölge Kalkınma' modeliyle, ilgili sanayi kollarıyla entegrasyonu sağlanacaktır.
16. Tarımsal üretim merkezlerine maliyetlerini azaltmak için ucuz taşıma aracı olan demiryolları hatları çekilerek etkin kullanımı sağlanacaktır.
17. Ekostratejik komşularımızla (Ortaasya, Ortadoğu) tarım ürünlerimizde karşılaştırmalı avantajlı olduğumuz ürünlerde üretime ve ihracata daha fazla önem verilecektir.
18. Yerli gübre üretimine destek verilecek.
19. Minimum su sarfiyatıyla, yüksek ürün miktarı ve kalite sağlayan modern tarım teknolojileri (damlatma sistemi, hidrofilik katkı maddeleri) yaygınlaştırılacak.
20. Jeotermal enerji ve güneş enerjisinden istifade edilebilen bölgelerde seracılık yaygınlaştırılarak, her mevsim tarım üretimi yapılması sağlanacaktır.
21. Yeni su kaynakları bulunarak, tarımın hizmetine sunulacaktır.
22. Katma değeri yüksek olan hayvancılığın temel girdi kalemlerinden olan yem ihtiyacının sağlanabilmesi amacıyla, ilgili tarım ürünleri yeterli miktarda üretimi teşvik edilecektir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Adem Birinci / diğer yazıları
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025
- Ben vermekle emrolundum / 06.03.2025
- Her hususta zirve şahsiyet İmam Ali / 28.02.2025
- Allah’ın selam yolladığı Hz. Hatice / 26.02.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025
- Ben vermekle emrolundum / 06.03.2025
- Her hususta zirve şahsiyet İmam Ali / 28.02.2025
- Allah’ın selam yolladığı Hz. Hatice / 26.02.2025