İhracatta ve ithalatta Haziran bereketi!
Türkiye'nin Haziran ayı ihracatı, Haziran 2020'ye göre yüzde 47 artışla 19.8 dolara yükseldi. Böylece aylık bazda ihracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Geçen ay ithalat da Haziran 2020'ye göre yüzde 38.9 artarak 22 milyar 661 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ise 2 milyar 888 milyon dolar olarak gerçekleşti.
02.07.2021 23:50:00
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ankara'da Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre geçen ay ihracat 19 milyar 773 milyon dolar, ithalat ise 22 milyar 661 milyon dolar oldu. Bu yılın 6 aylık bölümünde ise ihracat 104 milyar 982 milyon dolara, ithalat ise 126 milyar 146 milyon dolara ulaştı. Altı aylık dönem dikkate alındığında ihracatta da, ithalatta da Cumhuriyet tarihi rekorları kırıldı! Altın aylık dış ticaret açığı ise 21 milyar 164 milyon dolar oldu. Geçen yıl 6 aylık açık 23 milyar 893 milyon dolardı. Bu yılın makasın bir miktar kapandığı gözlendi. Altı aylık dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83.2 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 75.9 idi. Veriler, Türkiye'nin dış ticaretinde bu yıl ihracat lehine düzelme olduğunu ortaya koyuyor.
200 milyar dolara ramak kaldı
Bakan Muş, yaptığı konuşmada, son 12 aylık ihracat değerinin 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçekleşen 'en yüksek 12 aylık ihracat' olduğuna işaret ederek, "Normalleşme adımlarıyla Orta Vadeli Program'da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyarı da aşıp ihracatımızı 200 milyar doların çok daha ötesine taşıyacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Yılın ilk yarısında Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın, geçen yıla göre yüzde 42 artışla 44 milyar dolara yükseldiğini, söz konusu ülkelere yapılan ihracatın, toplam ihracatın yüzde 42'sini oluşturduğunu aktaran Muş, "Öte yandan ikili ticaretimizde Türk lirasının payını artırmaya devam ediyoruz. 2021 yılının Haziran ayında Türk lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 15.5 milyar lira olarak gerçekleşmiş olup, bunun 6 milyar liralık kısmı ihracat, 9.5 milyar liralık kısmı ithalat olmuştur" ifadesini kullandı.
Nakliye fiyatlarındaki artış Türkiye'ye yaradı
Salgın süreciyle Avrupa da dahil olmak üzere gelişmiş ekonomilerin, üretim yerlerini coğrafi olarak daha yakın bölgelere kaydırarak tedarik ağlarını çeşitlendirme arayışı içine girdiklerini dile getiren Muş, şunları kaydetti: "Diğer taraftan, mutant virüsün de etkisiyle Çin-Avrupa rotasında konteyner fiyatları dört katına çıkarken, bölgemizdeki birçok tedarikçi, ülkemize yönelmiştir. Pandemi süreci tüketim taleplerinin ertelenmesine neden olmuştur. Önümüzdeki süreçte pandeminin atlatılmasıyla, uzun süredir ötelenmekte olan küresel tüketim taleplerinin karşılanması noktasında büyük bir fırsat karşımızda durmaktadır. Bu, ihracatımız için büyük bir potansiyeldir. İhracatçımıza düşen, bu fırsatı iyi değerlendirmektir."
Tüm kategorilerde rekor geldi
TİM Başkanı İsmail Gülle de yaptığı değerlendirmede, Haziran rakamının ihracatımızda dönüm noktası niteliğinde olduğuna işaret ederek, "İhracatımız, aylık, çeyreklik, 6 aylık ve yıllık ihracat rekorlarını kırarak son 12 ayda 200 milyar dolar sınırına dayandı. İnşallah önümüzdeki ay, bu sınırı da aşacağız ve 2021 yıllık ihracat hedefinin de üzerine çıkarak 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize bir adım daha yaklaşacağız" dedi. Haziran ayının, birim ihracat değeri için de önemli bir eşik olarak tarihe geçtiğine dikkat çeken Gülle, "Kur manipülasyonu sonucunda sürekli değer kaybeden ihracat birim değerimizi, 1.1 dolar seviyesinden Haziran ayında 1.3 dolar seviyesine getirmeyi başardık. Son 1 senede, kilogram başı ihracat değerimizi yüzde 20 artırdık. Biliyoruz ki, markalı ihracat, katma değerli ihracatı artıran faktörlerin başında geliyor" diye konuştu.
Kimyevi maddeler yine lider
TİM verilerine göre geçen ay kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, 2 milyar 370 milyon 391 bin dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Bu sektörü, 2 milyar 352 milyon 248 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 2 milyar 25 milyon 837 bin dolarla çelik sektörü takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışı yüzde 214 ile gemi ve yat sektöründe gerçekleşti. Yılın ilk yarısının lider sektörü ise 14.4 milyar dolarla otomotiv oldu. Çip, krizi otomotiv sektörünü etkilemeye devam ediyor.
İhracatta Almanya, ithalatta Çin lider
Türkiye'nin geçen ay en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 1 milyar 704 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 346 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 268 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu. İthalatta ise ilk 3 ülke şöyle: Çin, 2 milyar 858 milyon dolar; Rusya, 2 milyar 330 milyon dolar; Almanya, 1 milyar 920 milyon dolar. Çin'den bu yıl 6 aylık ithalat 15.1 milyar doları geçti!