Halktan yönetime kritik soru: Un nerede?
İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı alan 5. Arap ülkesi olan Sudan’da hayat pahalılığı, ekmek ve yakıt krizi protesto edildi. Göstericiler sokaklarda 'un nerede, yakıt nerede?' diye slogan attı.
22.10.2020 17:51:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
ABD'nin İsrail ile anlaşması karşılığında 'terör listesi'nden çıkarma kararı aldığı Sudan'da başkent Hartum'da yüzlerce kişi; hayat pahalılığı, ekonomik kriz, ekmek ve benzin sıkıntısı nedeniyle geçici hükümeti protesto etti. Başkentin çeşitli noktalarındaki hükümet karşıtı eylemlere polisin göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu çok sayıda gösterici zor anlar yaşadı.
Çarpıcı slogan: un nerede?
Aralık devriminin gidişatının düzeltilmesini talep eden ve ağır ekonomik kriz gerekçesiyle hükümeti eleştiren göstericiler, 'Un nerede', 'Yakıt nerede', 'Ey Hamduk (Başbakan Abdullah Hamduk) sana geliyoruz' şeklinde slogan attı. Ordu ve polis güçleri başkentte Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Başbakanlık binasına ilaveten ordunun merkez karargâhı yakınlarında geniş güvenlik önlemleri aldı.
Cumhurbaşkanlığına çıkan caddelerde taş ve çöp konteynerleri ile barikatlar kuran göstericiler araç lastikleri yaktı. Eylemcilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresine yaklaşması üzerine güvenlik güçleri, havaya ateş açtı. Atılan gaz ve ses bombalarından bazı göstericiler yaralandı. Polisle göstericiler arasında yer yer kovalamaca yaşandı. Hükümet karşıtı protestolar başkentin farklı noktalarında sürüyor.
Darbe hükümeti iş başında
Sudan'da eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarını sona erdiren protestolara liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakının en önemli bileşenlerinden Meslek Odaları Birliği (SPA) ve gençlerin oluşturduğu Direniş Komiteleri geçici hükümet karşıtı gösteri çağrısında bulunmuştu. Sudan ekonomisi, son dönemde yüksek enflasyon ve devalüasyon gibi nedenlerden dolayı zor bir dönemden geçiyor. Sudan, uzun zamandır hayat pahalılığı, akaryakıt ve ekmek sıkıntısının yanı sıra günde ortalama 6-7 saat süren elektrik kesintilerinin protesto edildiği gösterilere sahne oluyor. Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.
Sudan da İsrail ile normalleşiyor
Resmi dili Arapça, halkının yüzde 90'dan fazlası Müslüman olan Sudan, bugün ABD aracılığıyla yürütülen müzakerelerin ardından İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi kararı aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Isarel Hayom gazetesinin haberinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in İsrail ile yaptığı ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmalarından sonra Sudan'ın da bu sürece dahil olduğu belirtildi. Kararın, 'tarihi bir adım' olarak nitelendirildiği haberde, ABD'nin de bu adımın bir parçası olarak Sudan'ı 'terörizmi destekleyen ülkeler listesi'nden çıkaracağı kaydedildi. İsrail'in Walla haber sitesini göre, Çarşamba günü İsrail'e ait özel bir jet, direkt uçuşla Hartum'a gitmişti. Sudan halkı askeri yönetimin aldığı bu kararı reddediyor. İsrail ile ilişkilerini normalleştiren diğer Arap ülkeleri ise şunlar: Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn. Finalin Suudi Arabistan ile yapılması bekleniyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.