'EVDE KAL'mak hayati önemde
Tüm dünyayı esir alan ölümcül koronavirüs salgınında Türkiye'nin ödediği bedel de her geçen gün ağırlaşıyor. Hem can kaybına neden olan hem de ülke ekonomisini tehdit eden ölümcül salgınlar mücadele hususunsa 'evde kal' çağrılarına uyulması hayati önemde
01.04.2020 17:19:00





Koronavirüs vaka sayısında İsviçre'nin ardından dünyada 10. sıradaki ülkemizde salgınla mücadele devam ediyor. Sağlık Bakanlığının son açıkladığı verilere göre Türkiye'de toplam vaka sayısı 14 bini, vefat sayısı ise 214'ü aşmış durumda. İlk olarak 12 Aralık'ta Çin'de görülen koronavirüs salgınında ülkemizde ilk vaka 10 Mart'ta tespit edilmişti. Aradan geçen 23 günde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem vaka, hem de hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı arttı. Bu kapsamda çoğu ülkenin düştüğü sağlık sisteminde yetersizlikle karşılaşmamak için alınan kararlara harfiyen uyulması Türkiye için de hayati önemde. Zira İtalya örneğinde olduğu gibi hastaneleri bir anda binlerce hastanın yığılması sağlık sisteminin tamamen çökmesi ve çok daha fazla ölüm yaşanmasına neden olabilir. Bu kapsamda Türkiye'de vatandaşların 'evde kal' çağrılarına uyması ve sosyal mesafe kurallarını esnetmemesi gerekiyor.
Zor bir dönem
Tüm dünyada alınan önlemler kapsamında çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de hizmet sektörü olmak üzere havayolu taşımacılığı, turizm, konaklama gibi çok sayıda sektör çok zor bir dönemden geçiyor. Serbest meslek ve işyeri sahipleri de koronavirüs salgının yarattığı krizden etkilenenler arasında en önde. En büyük sıkıntıyı yaşayanların ise kayıtdışı çalışanlar olduğu ifade ediliyor. Zira sosyal güvenden yoksun bir şekilde çalışanlar, böylesi durumlarda işten ilk çıkarılanlar oluyor. Resmi verilere yansımadığı için de bu insanların tam sayısı bilinmiyor. Bu kapsamda Türkiye'de hükümet 100 milyar liralık 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' adında bir program açıkladı. Ancak 15 gin kadar önce açıklanan bu paketin büyüklüğü bu çapta bir krizle mücadele etmek için yeterli olmadığını görmüş olmalı ki hükümet son olarak yardım kampanyası başlattı. Ancak uzmanlara göre koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisinde oluşturacağı yıkıcı etki, 100 milyar TL gibi küçük tedbir paketleriyle ya da yardım kampanyalarıyla baş edilemeyecek kadar şiddetli olacak.
Destek paketleri 7 trilyon doları aştı
Dünya genelinde hükümetler ve merkez bankalarının koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında bugüne kadar taahhütte bulunduğu destek paketlerinin toplam büyüklüğünün 7 trilyon dolara ulaştığı göz önüne alınırsa, ihtiyat akçesini bile harcayan Türkiye'nin Türkiye'nin açıkladığı 15 milyar dolarlık destek paketinin 'ihmal edilecek kadar' az olduğu görülüyor. Bu kapsamda geçtğimiz günlerde hükümete bir mektup gönderen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği TÜSİAD, koronavirüs salgınının yol açacağı ekonomik krizden kurtulmak için hükümetten çok daha büyük bir teşvik paketi hazırlamasını istemişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.