Etiyopya kaliteli kahvesiyle dikkat çekiyor
Kahvenin anavatanı olan Doğu Afrika ülkesi Etiyopya, coğrafi yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle dünya genelinde son yıllarda tüketimi hızla artan kahvenin önemli üretim merkezlerinin başında geliyor.
03.07.2024 21:40:00
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA





Kahvenin anavatanı olan Doğu Afrika ülkesi Etiyopya, coğrafi yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle dünya genelinde son yıllarda tüketimi hızla artan kahvenin önemli üretim merkezlerinin başında geliyor. Ülkenin hemen hemen her bölgesinde yılda 2-3 kez hasat edilen kahve meyvelerinin çekirdekleri ayrılıp kurutulduktan sonra çoğu Batılı olan şirketlere satılıyor. Etiyopya'da 110 milyonu aşan genç nüfusu ve geniş topraklarıyla ülkedeki birçok köyün geçim kaynağını kahve üretimi oluşturuyor. Ekiminden hasadına kadar geçen sürede gübre ve kimyasal ilaç kullanılmayan Etiyopya kahvesi, organik olduğu için daha çok tercih ediliyor.
Türk kahvesi de Brezilya'nın Rio Minas çekirdeğinin yanı sıra Etiyopya kahvesinden de yapılıyor! Kahve üreticilerinin büyük bölümü, kalitesi ve aromasıyla öne çıkan ve pazarda daha yüksek fiyattan satılan Harar bölgesinde yetiştirilen kahveleri alabilmek için köylerde sözleşmeli ekim yaptırıyor. Köylüler ise yılın belirli dönemlerinde kahve meyvesi üretimi ve hasadı yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor. Etiyopya'daki birçok firma, kahve öğütme makinalarını ise Türkiye'den temin ediyor. Harar bölgesinin önemli kahve üreticilerinden Efendi İsmail, dedesinin geleneğini yaşatmaya çalıştığını söyledi.
Kentin yüksek kesimlerine yer alan köylerinde 10 dönümlük arazide organik olarak ürettikleri kahve meyvelerinin aroması, lezzeti ve kalitesiyle büyük ilgi gördüğünü ifade eden İsmail, "Bizim ürettiğimiz kahveler, dünyadaki en kaliteli kahvelerden biri. Yıl içerisinde iklim elverdiği sürece üç kez hasat yapılabiliyoruz. Yedi yıldan bu yana bu işi yapıyorum. Yılda 3.5-4 ton ürün elde ediyorum. Üretimimizin büyük bölümü ihraç ediliyor" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.