Anayasa'nın 56. maddesinde; "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." hükmü yer almaktadır.
Maddenin devamında bu hakkın korunması ve geliştirilmesi için devlete ve vatandaşlara ödevler yüklenmiştir. Bu hükümlere göre de; "Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.
Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve maddi gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler." denilmektedir.
Bu maddedeki hükümlerini tamamlayan bir hüküm de Anayasa'nın 17. maddesinde var. Bu hükümde de; "Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir." denilmektedir.
Anayasamız toplumsal mutabakattır. Anayasadaki hükümler devlete ve vatandaşa birer tavsiye değil; uyulması devlet müeyyidesine bağlanmış en üst hiyerarşik kurallar bütünüdür.
Anayasada ifade edilen dengeli bir çevrede yaşama hakkı; iki unsuru da beraberinde getirmektedir:
Birincisi: Dengesiz bir çevrenin oluşmasının önlenmesi ki bu; temiz bir çevreden tutun da ekonomik, sağlık ve iş hayatına kadar birçok unsuru içinde barındırmaktadır. Kişinin 24 saatinin geçtiği fiziksel çevresini ruh ve beden sağlığına uygun hale getirmek sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Burada görev devlete, özellikle de belediyelere düşmektedir.
İkincisi: Dengesiz çevreye meyilli bireylerin eğitilerek dengeli bir çevreye evrilmesi. Bu zorunlu dönüşüm olmasa; "Ben sürü olmak istiyorum. Ben manda ve himaye altında daha iyi yaşayabilirim. Ben Yunanlıların galip geldiği bir idare istiyorum, Belediye bana her ay üçbeş kuruş versin, bir de çorba yeter" gibi dengesiz fikirlerin taban bulmasına yol açabilir. Bunlar çoğaldıkça da bir insan olarak ruh ve beden sağlığınız bozulabilir.
Demek ki sağlıklı ve dengeli bir çevreden önce "İnsan" faktörü üzerinde durulmalı ve çözüme insandan başlanmalı. İnsanın kendi ve çevresi yararına eğitilmesi ve yetiştirilmesi şarttır. Bu; evde ailenin terbiyesi, okulda devletin eğitimi ve toplumsal yaşamda da ahlaki olmak üzere bir bütünlük içinde yürür. Bu bütünlük de dini ve kültürel bütünlük çerçevesinde birbirini tamamlayarak yürütülmelidir.
Türk toplumunun dengeli bir çevre modeli; Ehl-i Beyt'in yaşadığı şekilde İslam'ın yaşanması ve Oğuz Kağan'dan Atatürk'e uzanan bir birikimle bağımsızlık modeli üzerine inşa edilmiştir. Ekonomik olarak da; "Türk yurdunda fakirlik suç sayılsın" anlayışına sahiptir. Bunun dışına çıkılması, başka devlet veya milletler için dengeli olabilir ama o Türk toplumu için Anayasamızın tanımladığı manada dengeli bir çevre değildir. O yüzden dini bütünlüğümüz milli bütünlüğümüz; Milli bütünlüğümüz dini bütünlüğümüzdür.
Yerel seçimler yaklaşırken belediye başkan adayları tek tek kapınıza gelmeye başlayacaklardır. Belediyeler; eğitim desteğinden-sağlığa, konuttan-ulaşıma, temizlikten-çevre kirliliğine sizin; beden ve ruh sağlığınızı etkileyen birçok alanda yasal yetkilerle donatılmışlardır. Başkan adayları; önümüzdeki yerel seçimlerde sizin ev ve iş arasında geçen yaşamınızı kolaylaştırma vaatlerinde bulunacaklardır. Anayasal hakkınız olan sağlıklı ve dengeli bir çevrede oluşturmak için sizden yetki isteyeceklerdir. Beden ve ruh sağlığınız için dengeli bir çevrede yaşamak istiyorsanız, size söylenenlere değil; sağlıklı ve dengeli bir çevre oluşturacak sosyal devlet tezleri olanlara kulak vermenizi tavsiye ederim.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Kazım Üstün / diğer yazıları
- İklim krizinin çözümü Z kuşağına kaldı / 17.12.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -2- / 10.07.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -1- / 09.07.2021
- Aşı emperyalizmi savaşları / 11.06.2021
- Atatürk’ün harp sanatının sırrı / 25.05.2021
- Dijital Ramazan Bayramı / 13.05.2021
- İsrail’in saldırısına hangi dizi ile karşılık vereceğiz! / 09.05.2021
- Çin Ortadoğu’da ABD’ye ‘şah’ dedi / 02.04.2021
- İnsanın sayısallaşması / 25.03.2021
- ABD, Kuzey Kore’ye neden demokrasi getiremiyor? / 18.03.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -2- / 10.07.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -1- / 09.07.2021
- Aşı emperyalizmi savaşları / 11.06.2021
- Atatürk’ün harp sanatının sırrı / 25.05.2021
- Dijital Ramazan Bayramı / 13.05.2021
- İsrail’in saldırısına hangi dizi ile karşılık vereceğiz! / 09.05.2021
- Çin Ortadoğu’da ABD’ye ‘şah’ dedi / 02.04.2021
- İnsanın sayısallaşması / 25.03.2021
- ABD, Kuzey Kore’ye neden demokrasi getiremiyor? / 18.03.2021