Gaziosmanpaşa Köyü domuz çiftliğinin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor. Baraj, on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde satılıyor.
Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı.
Neden domuz?
Peki ama dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.
Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana ya da koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. Beslenmesi kolay, cam dışında her şeyi -leş dahil- yiyebiliyor.
Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg. domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa, tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor. Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın alıyor:
? ? ? ? ?...
1- ? aldığı ürünleri salam ve sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor (ki bu firmanın bir de ? adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor). Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan ? markalı ürünlerin üreticisi de ?...
2- Ayazağa'daki ? hemen yanında üretim yapan ? firması da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce ? olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde ? adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden ?, tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamullerini ? firmasından temin edip, bizlere bir güzel yediriyor.
3- ?, 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip M...'da açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda % 100 dana etinden ürünler imal ettiğini iddia ediyor. Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar mı sizce?
? ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör M...'tur.
O dönem ? et mamulleri satın almasında olan -şu an oyuncak reyonunda satın almacılık yapan- C... Bey'in büyük paralar karşılığında P... işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz?
Peki ya M... çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda P...'in sahibi M... Bey'den (veya satış müdürü sıfatı ile çalışan A... Ö...'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamulleri üzerinden) aldıklarını biliyor muydunuz?
Peki ? ? MARKETLER'in (şu anki değil bir önceki) satın almacılığını yapan kişinin şu an ? bulunan ? restoranlarının sahibi olduğunu biliyor muydunuz?
Peki İzmir'in kalesi olarak görülen K.. marketlerin satınalmacılığını yapan bayanın P...'in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?
Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren ? firmasının satınalmacılığını yapan C... bey'in ÇATALCA'da bulunan yazlık villasının P...'in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?..
Yazar notu;
Peki bu yazının devamının ve soru işaretlerinin karşılığının olduğunu da biliyor musunuz?
Peki, alınan gıdanın kişilik üzerindeki direkt etkisinin ne olduğunu biliyor musunuz?
Peki sırf bunun için bile Allah'ın bazı gıdaları yasak etmesinin yeterli olabileceğini biliyor musunuz?
"Amaaaan boşver" her derde deva olduğunu(!) da biliyor muydunuz?
Bayağı şeyler biliyordunuz demek!
Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı.
Neden domuz?
Peki ama dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.
Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana ya da koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. Beslenmesi kolay, cam dışında her şeyi -leş dahil- yiyebiliyor.
Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg. domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa, tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor. Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın alıyor:
? ? ? ? ?...
1- ? aldığı ürünleri salam ve sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor (ki bu firmanın bir de ? adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor). Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan ? markalı ürünlerin üreticisi de ?...
2- Ayazağa'daki ? hemen yanında üretim yapan ? firması da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce ? olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde ? adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden ?, tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamullerini ? firmasından temin edip, bizlere bir güzel yediriyor.
3- ?, 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip M...'da açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda % 100 dana etinden ürünler imal ettiğini iddia ediyor. Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar mı sizce?
? ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör M...'tur.
O dönem ? et mamulleri satın almasında olan -şu an oyuncak reyonunda satın almacılık yapan- C... Bey'in büyük paralar karşılığında P... işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz?
Peki ya M... çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda P...'in sahibi M... Bey'den (veya satış müdürü sıfatı ile çalışan A... Ö...'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamulleri üzerinden) aldıklarını biliyor muydunuz?
Peki ? ? MARKETLER'in (şu anki değil bir önceki) satın almacılığını yapan kişinin şu an ? bulunan ? restoranlarının sahibi olduğunu biliyor muydunuz?
Peki İzmir'in kalesi olarak görülen K.. marketlerin satınalmacılığını yapan bayanın P...'in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?
Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren ? firmasının satınalmacılığını yapan C... bey'in ÇATALCA'da bulunan yazlık villasının P...'in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?..
Yazar notu;
Peki bu yazının devamının ve soru işaretlerinin karşılığının olduğunu da biliyor musunuz?
Peki, alınan gıdanın kişilik üzerindeki direkt etkisinin ne olduğunu biliyor musunuz?
Peki sırf bunun için bile Allah'ın bazı gıdaları yasak etmesinin yeterli olabileceğini biliyor musunuz?
"Amaaaan boşver" her derde deva olduğunu(!) da biliyor muydunuz?
Bayağı şeyler biliyordunuz demek!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Müslim Karabacak / diğer yazıları
- Ana-baba hakları-2 / 30.04.2024
- Ana-baba hakları -1 / 25.04.2024
- Müşriklerle hicv / 21.04.2024
- Kıyas önemlidir.... / 14.04.2024
- Kur'anı doğru anlamak / 13.04.2024
- Şimdi sırada "Dinsel Dönüşüm" var / 07.04.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -5 / 03.04.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -4 / 27.03.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -3 / 26.03.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -2 / 21.03.2024
- Ana-baba hakları -1 / 25.04.2024
- Müşriklerle hicv / 21.04.2024
- Kıyas önemlidir.... / 14.04.2024
- Kur'anı doğru anlamak / 13.04.2024
- Şimdi sırada "Dinsel Dönüşüm" var / 07.04.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -5 / 03.04.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -4 / 27.03.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -3 / 26.03.2024
- Ramazanda; Dua... Dua...Dua.. -2 / 21.03.2024