Daldan sofraya zeytinyağının yolculuğu
Zeytinyağı, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır ve sağlık açısından birçok fayda taşır
11.06.2024 11:44:00
Hasan Parlak
Hasan Parlak





Zeytinyağı, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır ve sağlık açısından birçok fayda taşır. İşte zeytinyağının yolculuğu ve sağlığımıza etkileri:
Zeytinyağının yolculuğu, zeytinlerin hasat edilmesiyle başlar. Zeytinler en fazla yağ depoladığı zaman toplanır.
Zeytinlerin etli kısmında %20-35 oranında yağ ve %40 oranında su bulunur. Elde edilecek yağ %95-98 oranında zeytinin etli kısmından gelir.
Zeytinlerin toplanması işlemi elle veya özel makinelerle yapılır. El ile toplama, zeytinlerin zarar görmemesi için en iyisi olabilir ancak zaman alıcıdır.
Zeytinlerin Fabrikaya Taşınması ve Muhafaza Edilmesi
Zeytinler ağaçtan koparıldığı andan itibaren kalitesini kaybetmeye başlar. Lipaz enzimi bekleme sürecinde asitliği artırır ve mikroorganizma faaliyetleri başlar.
Zeytinler 35-40 kg'lık kasalarda ve üzeri açık olacak şekilde taşınır. Hemen işlemeye alınması önemlidir.
Zeytinlerin Yıkanması ve Kırılması
Zeytinler yabancı maddelerden arındırılmak için yıkanır. Yıkama işleminden sonra zeytinler kırılır.
Kırma işlemi, zeytin hamurunun sıcaklığını artırır. Metal kırıcılarda genellikle 13-15°C, taş değirmenlerde ise 3-5°C artış meydana gelir.
Yoğurma İşlemi
Zeytin hamuru yoğurulur. Bu işlem, yağ damlacıklarının hücrelerden ayrılmasını sağlar.
Yoğurma işlemi malaksör adı verilen makinelerde gerçekleşir. Hamurun yoğurulma sıcaklığı 25-35°C arasında olmalıdır.
Katı-Sıvı Faz Ayrımı
Presleme, santrifüj ve perkolasyon yöntemleri kullanılır. Santrifüjleme yönteminde zeytin hamuru sıvı faz ve katı maddeleri yoğunluk farkı prensibine göre ayırır.
Zeytinyağı, bu aşamada elde edilir ve şişelenmeye veya tüketilmeye hazır hale gelir.
Zeytinyağı, sağlığımız için önemli bir besindir. Akdeniz diyetinin vazgeçilmez bir parçası olan zeytinyağı, kalp sağlığını korur, iltihaplanmayı azaltır ve kansere karşı koruma sağlar.
Ayrıca cilt ve saç için de son derece besleyicidir. Ancak her cilt tipine uygun olmayabilir, bu nedenle dermatologunuza danışmadan kullanmamanız önemlidir.
Zeytinyağının yolculuğu, zeytinlerin hasat edilmesiyle başlar. Zeytinler en fazla yağ depoladığı zaman toplanır.
Zeytinlerin etli kısmında %20-35 oranında yağ ve %40 oranında su bulunur. Elde edilecek yağ %95-98 oranında zeytinin etli kısmından gelir.
Zeytinlerin toplanması işlemi elle veya özel makinelerle yapılır. El ile toplama, zeytinlerin zarar görmemesi için en iyisi olabilir ancak zaman alıcıdır.
Zeytinlerin Fabrikaya Taşınması ve Muhafaza Edilmesi
Zeytinler ağaçtan koparıldığı andan itibaren kalitesini kaybetmeye başlar. Lipaz enzimi bekleme sürecinde asitliği artırır ve mikroorganizma faaliyetleri başlar.
Zeytinler 35-40 kg'lık kasalarda ve üzeri açık olacak şekilde taşınır. Hemen işlemeye alınması önemlidir.
Zeytinlerin Yıkanması ve Kırılması
Zeytinler yabancı maddelerden arındırılmak için yıkanır. Yıkama işleminden sonra zeytinler kırılır.
Kırma işlemi, zeytin hamurunun sıcaklığını artırır. Metal kırıcılarda genellikle 13-15°C, taş değirmenlerde ise 3-5°C artış meydana gelir.
Yoğurma İşlemi
Zeytin hamuru yoğurulur. Bu işlem, yağ damlacıklarının hücrelerden ayrılmasını sağlar.
Yoğurma işlemi malaksör adı verilen makinelerde gerçekleşir. Hamurun yoğurulma sıcaklığı 25-35°C arasında olmalıdır.
Katı-Sıvı Faz Ayrımı
Presleme, santrifüj ve perkolasyon yöntemleri kullanılır. Santrifüjleme yönteminde zeytin hamuru sıvı faz ve katı maddeleri yoğunluk farkı prensibine göre ayırır.
Zeytinyağı, bu aşamada elde edilir ve şişelenmeye veya tüketilmeye hazır hale gelir.
Zeytinyağı, sağlığımız için önemli bir besindir. Akdeniz diyetinin vazgeçilmez bir parçası olan zeytinyağı, kalp sağlığını korur, iltihaplanmayı azaltır ve kansere karşı koruma sağlar.
Ayrıca cilt ve saç için de son derece besleyicidir. Ancak her cilt tipine uygun olmayabilir, bu nedenle dermatologunuza danışmadan kullanmamanız önemlidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.