Çin, Afganistan'ın dünyaya açılan kapısı oldu
Afganistan'ın en büyük bakır madeninde Çinli şirket çalışmalara başladı. Afganistan yönetimi de Çin'den uluslararası arenada diplomatik destek istedi.
29.07.2024 21:14:00 / Güncelleme: 29.07.2024 21:18:52
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA





Afganistan'da 16 yıl önce faaliyete geçmesi planlanırken iç karışıklıklar nedeniyle açılması bugüne kadar ertelenen ülkenin en büyük bakır madeni sahasında, Çinli şirket Metallurgical Group Corporation (MCC) çalışmalara başladı. Başkent Kabil'in yaklaşık 40 kilometre güneybatısında Logar vilayeti sınırları içerisinde bulunan Mes Aynek bakır madeni sahasındaki çalışmalarına başlayan şirket, önce buraya ulaşım için gerekli yolları yapacak. Ardından bakırın çıkarılması için kazı çalışmalarına başlayacak Çinli şirketin bu amaçla ilk aşamada yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapması planlanıyor. Afgan yetkililer, kazı çalışmaları sırasında bulunacak tarihi eserlerin de koruma altına alınacağını kaydetti.
Çin'in, ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından kurulan Afganistan geçici hükümetiyle ilişkilerini geliştirme arayışında olduğu gözleniyor. Kuşak ve Yol Girişimi ile tarihi İpek Yolu güzergahında ulaştırma ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı hedefleyen Çin, Afganistan'da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasını çıkarına uygun görüyor. Çin, Afganistan'ın zengin maden kaynaklarının işletilmesine ve ülkenin yeniden inşasına yönelik iletişim, ulaştırma, enerji ve altyapı alanındaki projelere ilgi gösteriyor.
İlişkiler her alanda gelişiyor
Çin'in Sincan Orta Asya Petrol ve Doğal Gaz Şirketi (CAPEIC), 2023 başında Amu Derya Havzası'ndan petrol çıkarmak üzere Afgan yönetimiyle anlaşmaya varmıştı. Bu, Ağustos 2021'deki yönetim değişikliğinden sonra kurulan Afganistan geçici hükümetinin yabancı bir şirketle yaptığı ilk büyük çaplı kaynak çıkarma anlaşması oldu. Son olarak Çin'in yeni Kabil Büyükelçisi Cao Şing, 13 Eylül 2023'te güven mektubunu Afganistan geçici hükümeti Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund'a sunmuştu. Çinli Büyükelçi, uluslararası alanda tanınmayan geçici hükümetin resmi kabulüyle göreve başlayan ilk büyükelçi olmuştu. Çin'in uluslararası alanda, başta kadın haklarının gerilemesi olmak üzere Afganistan'a eleştirilerin arttığı bir dönemde attığı yakınlaşma adımları, bir yandan Çin dış politikasının "ülkelerin iç işlerine karışmama" eğilimini yansıtırken, diğer yandan Pekin'in bölgesel güvenliği ve ekonomik çıkarlarını korumak için Afganistan yönetimiyle diplomatik ve kurumsal bağlarını geliştirmeye istekli olduğuna işaret ediyor. Afganistan yönetimi, Çin hükümetinden uluslararası arenada kendilerine diplomatik destek vermesini istedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.