Çiftçiler tarımdan kopuyor
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çağırgan, çiftçilerin giderek tarımdan koptuğunu ifade ederek, "Susam tarımıyla uğraşan Antalyalılar emeklerini başta turizm sektörü olmak üzere başka sektörlerde değerlendirmeye başladılar" dedi
13.12.2013 00:00:00
EKONOMİ SERVİSİAkdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çağırgan, girdi fiyatlarındaki artışın çiftçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Bu bağlamda çiftçilerin kullandığı mazot üzerinde yüzde 65 oranında vergi olduğunu hatırlatan Çağırdan, "Bunun böyle olmaması lazım. Eskiden tarımda kullanılan mazot ayrı vergilendiriliyordu. Hükümet maliyetleri azaltmak için önlemler alması lazım zira çiftçiler üretim yapmaktan vazgeçiyor. Susam gibi alıştıkları ürünleri üretemiyorlar. Bunların oturmuş modern sistemleri yok..." şeklinde konuştu. Tarım cazibesini kaybettiÇiftçilerin giderek tarımdan koptuğunu ifade eden Çağırdan, "Bunun en temel örneğini yakınlarımızda görüyoruz. Mesela susam üretiminde görüyoruz. Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde insanlar susam tarımıyla uğraşırdı. Sonra emeklerini başta turizm sektörü olmak üzere başka sektörlerde değerlendirmeye başladılar. Türkiye 1990'lı yılların başında 90 bin hektar alanda 50 bin ton susam üretebiliyordu. Maliyetlerin artması üzerine susam üretimi 15-16 bin tona düştü. Hasat alanındaki güçlükler nedeniyle susam üretimi el emeğinin ucuz olduğu Afrika ve Asya ülkelerine kaydı."Yolunda giden işler yolundan çıkarılıyorSusamı dışarıdan ithal etmemize gerek olmadığını dile getiren Prof. Dr. Çağırdan, şunları söyledi: "Geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da İnovasyon (Yenilikçi Ürünler) Haftası düzenlendi, Antalya'da ise Girişimcilik Haftası... Herkes inovasyondan, sofistike yaklaşımdan söz ediyor. Proje destekleyen kuruluş olan TÜBİTAK, akşamdan sabaha yaklaşımlarla projeleri destekliyor ve teşvikler, ödüller veriyor. Ancak maalesef yolunda giden işler yolundan çıkarılıyor. Biz susam üretimi için ciddi projeler geliştirdik ancak bunlar insanların dikkatini çekmiyor. Kolayı var, Afrika'dan alalım diyorlar. " Türkiye'nin ihtiyacı olan 160 bin ton susamın rahatlıkla üretilebileceğine işaret eden Prof. Dr. İlhan Çağırdan, "Biz bunun nasıl yapılabileceğini göstermeye hazırız. Bu çerçevede ilk önce tohumları üretmemiz gerekiyor. 2-3 ay içinde bu sistemin ne şekilde çalıştığını gösterebiliriz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.