Büyük göç korkutuyor
Önce Türkiye'nin neredeyse tamamında yıllardır ihmal edilen kırsal kesim boşaltıldı. Şimdi ise depremin vurduğu illerden büyük göç yaşanıyor. Antakya, Adıyaman ve Kahramanmaraş giderek sessizliğe bürünüyor. Özellikle Hatay'ın tenhalaşması milli güvenlik açısından ciddi risk teşkil ediyor.
18.02.2023 15:36:00
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Kahramanmaraş merkezli depremler, özellikle 3 ilde demografik yapıyı değiştirdi. Bu iller Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman olarak öne çıkıyor. Malatya'dan da çok sayıda vatandaşımız ayrıldı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Elazığ, Osmaniye ve Adana'dan şimdilik kitlesel göç hareketi yaşanmıyor.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölge terk ediliyor. AFAD 14 Şubat'ta 195 bin 962 kişinin başka illere tahliye edildiğini açıklamıştı. Sayı çoktan 200 bini aştı. Bölgeye yardım ve arama kurtarma ekiplerini taşıyan sivil otobüs ve uçaklar da dönerken depremzedeleri tahliye etti. Tahliyeler sürüyor. AFAD tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaya göre, kendi imkânlarıyla deprem bölgesinden çıkamayanlar için tahliyeler, kurumun Jandarma iş birliği ile yürütülüyor.
Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı araçlar, tren, denizyolu ya da AFAD ve yetkililerle koordinasyon halindeki sivil otobüs ve uçak firmaları depremzedeleri diğer illere taşıyor.
Uçak bileti bulmak kolay değil
THY, bu hafta da 'rezervasyon' koşuluyla ücretsiz tahliye bileti vermeye devam edecek. Dün öğle saatlerinde denediğimizde THY'den Elazığ, Şanlıurfa ve Adana'dan 17 Şubat'ta bazı uçuşlarda ücretsiz bilet bulabildik. Depremelrin en çok etkilediği kentlerimiz Kahramanmaraş ve Hatay'dan bulamadık. THY, 20 Şubat Pazartesi'nden itibaren ücretli uçuşlara başlayacak. Kısaca tahliye uçuşlarında yer bulmak kolay değil!
2.2 milyon göçmenimiz oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Şubat'ta kendi imkanlarıyla gidenler de dahil edildiğinde 2 milyon kişinin diğer kentlere gittiğinin tahmin edildiğini dile getirmişti. Bu sayının 2.2 milyona ulaştığı söylenebilir. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş kent merkezleri önemli ölçüde boşaldı. Bu kentlerimizde yaşayanlar öncelikle olanakları varsa köylerine gitti. Buna olanak bulamayanlar çareyi başka şehirlere göçte buldu.
Milli Mücadele'nin sembol şehirleri etkilendi
Deprem; Milli Mücadele'nin üç sembol şehrini vurdu. Sütçü İmam'ın şehri Kahramanmaraş şimdi harabeye dönmüş durumda. Kentte neyin nerede olduğu bile anlaşılmıyor. Şanlıurfa ve Gaziantep de ağır darbe aldı. Öyle ki heybetli Gaziantep Kalesi bile ciddi hasar gördü. Ancak gözümüz Hatay'ın üzerinde olmalı... Hatay bir serhat şehri... Bu kentimizde ciddi sayıda Suriyeli sığınmacı var. Hatay'ın kanaat önderleri, Hataylıların kenti terkettiğini söylüyor. Çünkü başka çareleri yok... Geceleyin hava buz gibi. Çadırda kalmak ne mümkün! O kanaat önderleri adeta feryat ederek, "Hataylıları Hatay'dan göndermeyin. Hatay mülteci şehri olacak. Ülkesine, milletine bağlı insanları burada tutmalıyız. Atatürk'ün hasta yatağında Türkiye'ye kattığı Hatay, her yönüyle Türk kentidir. Hatay'ın yerlileri kenti terkederse, daha önce Türkiye'ye girmiş olanlar Hatay'a yerleşebilir" diyorlar. Bu sese kulak vermeli... Yetkililer, Hatay'a ya da Türkiye'ye depremlerden sonra Suriye'den kontrollü ya da kontrolsüz sığınmacı akını olmadığını vurguluyor. İnşallah olmaz, gelenler de cıvıtmaz... Son bir not daha... Mehmetçik ve polisimiz Hatay'da uçan kuşu bile yakından izliyor. Milli hassasiyet gereği bölgedeki imar hareketine de Kahramanmaraş ve Antakya'dan başlanmalı... Gaziantep'in Nurdağı ve Islahiye ilçelerine de öncelik verilmeli.
Tahliye de kısıtlama yok!
Deprem bölgesindeki illerde AFAD Tahliye Toplanma Alanları oluşturuldu. Bölgeden çıkmak isteyenler bu alanlara giderek başvuru yaptığı takdirde uygun bir vasıta bulunarak tahliye için belirlenen illere gönderiliyor. Bu başvuru için afetzede durumu gösterir bir belge talep edilmediği gibi başvuruda kart ya da belge düzenlenmiyor. AFAD açıklamasında "Vatandaşlarımıza illerimizin barınma kapasitesi dikkate alınarak yönlendirme yapılmakta ve vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları gidecekleri illerdeki valiliklerimizce oluşturulan komisyonlar tarafından karşılanmaktadır" denildi. Kendi imkânlarıyla bölgeden ayrılanlar gittikleri illerde barınma talebi için valilik ya da kaymakamlığa başvurarak konaklama imkanı elde edebiliyor.
Tahliyeler için ilk etapta İçişleri Bakanlığı talimatıyla belli şehirler eşleştirildi. Örneğin İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger 8 Şubat'ta, Gaziantep'te depremden etkilenen 4 bin kişinin İzmir'deki kamu misafirhaneleri, yurtlar ve oteller ile Bayraklı ilçesindeki konteyner kentte ağırlanacağını duyurdu.
Çok sayıda kişi farklı şehirlerdeki ailelerinin ya da tanıdıklarının yanında konaklıyor. Kahramanmaraş'ın tahliye yeri ise Antalya olarak seçildi.
.