Botox gibi estetik uygulamaları tüm hekimler yapabilecek
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta yürürlüğe koyduğu yeni düzenleme, medikal estetik alanında köklü değişiklikler getiriyor. Resmi Gazete’de yayımlanan ve sağlık camiasında yoğun bir şekilde tartışılan yönetmelik değişikliğiyle, estetik işlemleri yalnızca belirli branşların tekelinde tutan uygulamalara son verildi. Yeni düzenleme plastik cerrahların ve dermatologların tepkisini çekti. Tüm hekimler sertifika almaları şartıyla botox gibi uygulamaları yapabilecek.
17.01.2025 11:37:00
MUSTAFA TOPSAKAL
MUSTAFA TOPSAKAL
Sağlık Bakanlığı, "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik"te yaptığı değişiklikle estetik uygulamaları yalnızca hekimlerin yapabileceği bir düzen getirdi. Daha önce yalnızca dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanları ile medikal estetik sertifikalı hekimlere tanınan ayrıcalık, tüm branşlardan hekimlerin belirli sertifikasyon programlarını tamamlaması koşuluyla bu alanda faaliyet göstermesine olanak tanıdı. Bunun yanı sıra, estetik işlemlerin yalnızca ruhsatlı sağlık kuruluşlarında yapılması, merdiven altı uygulamaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan ve estetik amaçlı tıbbi uygulamalara ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelik değişikliği, hem sağlık camiasında hem de kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Bakanlık, bu düzenlemeyle insan sağlığını korumaya yönelik hakkaniyete uygun ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veren bir adım atarak üç önemli sorunu tek bir düzenlemeyle çözüme kavuşturacağını kaydeden Medikal Estetik ve Tamamlayıcı Tıp Geliştirme Derneği (MESTAD) Başkanı ve Hukukçu Hekimler Derneği Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Mustafa Güneş, düzenlemenin gerekçelerini şu şekilde özetledi: "Daha önce plastik cerrahi ve dermatoloji branşlarına tanınan ayrıcalıklar kaldırılarak tüm hekimlere, belirli bir sertifikasyon sürecinden geçmek koşuluyla estetik işlemleri yapabilme yetkisi verildi. Bu durum, hukuk çerçevesinde ve gelişmiş ülkelerde uygulanan düzenlemelere uygun bir adım olarak değerlendiriliyor. Hekimler arasındaki ayrıcalıklı uygulamalar sona erdirilerek, tüm branşlara eşitlikçi bir yaklaşım getirildi. Sağlık standartlarına uygun olmayan, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan ve halk sağlığını tehlikeye atan uygulamalar, denetimlerin artırılması ve yetkisiz sağlık kuruluşlarının engellenmesiyle son bulacak. Estetik işlem talebinin artmasına karşın, plastik cerrah ve dermatolog sayısının yetersiz kalması, sağlık hizmetine erişimi zorlaştırıyordu. Yeni düzenleme, bu sorunu çözerek daha fazla hekimin bu alanda hizmet verebilmesini sağlayacak" dedi
Hekimler için yeni bir dönem
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı düzenlemeye göre, estetik işlemler yalnızca hekimler tarafından yapılacağını ifade eden Dr. Mustafa Güneş, "Daha önce sadece dermatoloji, plastik cerrahi uzmanları ve Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikasına sahip hekimlerle sınırlı olan yetki, artık diğer branş hekimlerine de tanınacak. Bunun için, hekimlerin Bakanlık tarafından onaylanmış sertifikasyon programlarından geçmesi gerekecek. Ayrıca tıp merkezleri ve muayenehanelerde belirlenen asgari koşulları sağlayarak estetik işlemler yapılabilmesi mümkün hale geldi. Bu karar, hem sahte ürün kullanımını hem de yetkisiz kişilerin gerçekleştirdiği operasyonları engellemeyi amaçlıyor. Değişiklik halk sağlığını tehdit eden merdiven altı uygulamalara karşı etkin bir çözüm sunacak. Özellikle komplikasyon riski yüksek olan ve halk sağlığını doğrudan etkileyen bu tür işlemlerin yalnızca ehil ellerde yapılması sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.
Tüm hekimler botox yapabilecek
Düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirten Dr. Mustafa Güneş, yönetmelikle hem hekimlerin haklarının korunduğunu hem de halk sağlığının önceliklendirildiğini öne sürdü. Düzenleme kapsamında Bakanlığın denetimlerin sıkılaştırılacağını açıklayan Dr. Güneş, "Bu düzenleme, sadece basit tıbbi işlemleri kapsıyor. Her hekimin mezuniyet sonrası aldığı eğitimle bu işlemleri yapabilme yetkinliği zaten mevcut. Sertifikasyon programlarıyla bu yetkinlik daha da pekiştirilecektir. Dermatoloji ya da plastik cerrahi ihtisaslarında medikal estetik alanı müfredatta eğitim yer almıyor. Medikal kozmetik son yirmi yılda çok gelişmekte olan bir bilim dalı, dünyada da bize bu konuda talep hızla artıyor. Estetik uygulamalarının en bilinen işlemleri botox ve dolgu Amerika'da 2002-2003 yıllarında FDA onayı aldı, ülkemizde 2008 yılında etkin onay alarak uygulanmaya başladı. Türkiye'de medikal estetikte talep gittikçe artıyor ancak henüz bu konularda eğitim ihtisas eğitimlerinde yer almıyor. Türkiye'de bu iki branştan her birinin ortalama 1200'e yakın hekimi var. Bu iki branştaki hekimlerim 4'te 1'i devlette çalışıyor. Bırakın medikal estetikteki talebi karşılamayı bu sayı kendi alanında artan talebi karşılamaya ve hizmet vermeye bile yetersiz. Diğer branşlardan hekimlerin de sertifikasyon programlarıyla bu alanda hizmet verebilmesi, hekim olmayan kişilerin uygulamaya yapmasının önüne geçilmesi halk sağlığı açısından doğru bir adımdır. Yeni düzenlemeyle tıp fakültesinden mezun her hekim medikal estetikte kullanılan cilt altı, yağ altı, kas arası, damar içi enjeksiyon yapma yetkisine sahiptir" diye konuştu. Yeni düzenleme plastik cerrahların ve dermatologların tepkisini çekti.