Balığı Karadenizli yiyor
CarrefourSA Genel Müdürü Kartallıoğlu, Türkiye’de kişi başına ortalama balık tüketiminin 8 kilo olduğuna işaret ederek, “Kişi başı balık tüketimi Avrupa’da 25 kilo... Üç büyük şehrimizde 16 kilo. Buna karşılık Karadeniz Bölgesi’nde 25 kilo” dedi





CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, İstanbul'da düzenlediği basın sohbet toplantısında, Türkiye'de balık tüketiminin yeterli olmadığına işaret ederek, "Nitekim rakamlar da bunu gösteriyor. Türkiye genelinde kişi başına düşen balık miktarı 7-8 kilogram. Avrupa'da ise bu rakam 25 kilogram... İstanbul, İzmir ve Ankara'yı hesaba kattığımızda kişi başı tüketim 16 kilograma yükseliyor. Oysa Karadeniz Bölgesi'nde rakam 25 kiloya ulaşıyor. Buna karşılık Doğu ve Güneydoğu'da 1-2 kiloya düşüyor" dedi. Türkiye'nin Avrupa'da balık üretiminde 8. sırada olduğu bilgisini veren Kartallıoğlu, şunları söyledi: "Ama ürettiğimiz balığı yemeyip ihraç ediyoruz! Avrupa'da tüketilen her 3 balıktan biri Türk balığı. Öte yandan balıkçılığımız kıyılara sıkışmış durumda. Yatırım yaparak açık deniz balıkçılığına yönelmemiz gerekiyor."
Geçen yılın satış lideri palamut
CarrefourSA Gıda Kategori Genel Müdür Yardımcısı Ali Nadir Akan da, en çok balık sattıkları illerin sırasıyla İstanbul, Adana, Mersin, Antalya ve Konya olduğuna işaret ederek, "1 Eylül-30 Nisan döneminde en çok hamsi, sezon dışında ise levrek ve çipura gidiyor. Marketlerimizde son bir yılda 850 ton ile palamut satışta lider. Lakin bu yıl palamut yok! Balıkta fiyatlar geçen yıla göre avlanma miktarına bağlı olarak geriledi. Balığın payı toplam satışlarımız içinde yüzde 3.5'e ulaştı" dedi. Son dönemde fiyat artış hızının (enflasyon) yavaşladığını söyleyen Akan, "Bizim fiyatlarımızda son bir senede meyve-sebzede fiyat artışı 0, ev temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde yüzde 2-3 oldu" dedi.
M. YASİN ERKOL